»Vil du have en kop kaffe?«
De fleste synes det er rart at blive spurgt, hvad enten de vælger at svare 'ja' eller 'nej'. Men at tilbyde nogen en dampende varm kaffekop, kan opfattes som mere end en venlig gestus.
Den fysiske varme i koppen, skaber nemlig også varme følelser hos den som drikker den, ifølge en undersøgelse, som er publiceret i 'Science'.
Varme og kolde menneskerI omtalen af et menneske der opfattes som sympatisk, rar og åben, bruger mange udtrykket 'et varmt menneske'. Modsat bliver personer som opfattes som lukkede og fjerne, gerne omtalt som 'kolde'.
Nu hævder forskere i USA, at denne type karakteristik er mere end blot sproglige billeder. Undersøgelsen viser nemlig, at fysisk varme også kan gøre at man opfatter andre som mere generøse, rare og tillidsvækkende.
IskaffeFor at afdække denne sammenhæng, gik forskerne praktisk til værks, med kaffekopper som det vigtigste redskab.
I et af eksperimenterne blev en række forsøgspersoner bedt om at læse en karakteristik af en fiktiv person. I karakteristikken blev personens forskellige egenskaber grundigt beskrevet.
Så fik nogle af deltagerne en dampende varm kop kaffe, mens andre fik serveret iskaffe. Derefter skulle deltagerne selv skrive ned, hvilket indtryk de havde fået af personen, de læste om.
Større reservationForskerne fandt interessante forskelle. Det viste sig, at dem som havde fået serveret en varm kop kaffe, i højere grad mente at personen, de havde læst om, også var et varmt menneske.
Deltagerne som måtte nøjes med iskaffe, udtrykte større reservation overfor personen, som var beskrevet. Når det gjaldt egenskaber, som ikke er relevante for om en person er 'varm' eller 'kold', fandt forskerne ingen forskelle i vurderingen fra dem, som havde fået henholdsvis varm eller kold kaffe.
Varm kopI et andet eksperiment skulle deltagerne følges med en kvindelig assistent, som fulgte dem fra én del af en bygning til en anden. Assistenten var udstyret med skriveblokke og en kop, som igen indeholdt enten kold eller varm kaffe.
I løbet af gåturen blev de intetanende deltagere bedt om at holde koppen, under påskud af, at assistenten skulle lave nogle notater.
Frøs fingreneDa deltagerne i undersøgelsen bagefter blev spurgt hvilket indtryk, de havde fået af assistenten, fandt forskerne endnu en gang en mulig sammenhæng mellem fysisk varme, og det billede, man danner sig af andre.
De deltagere som havde fået en varm kop at holde om, havde nemlig gennemgående fået et indtryk af assistenten som et 'varmere' menneske, end dem som måtte fryse fingrene på iskaffen.
Mere gavmildeI det sidste eksperiment fik deltagerne besked om, at de skulle vurdere et nyt produkt, nemlig medicinske omslag (kompresser).
Mens nogle af deltagerne fik kompresser som var frosset ned, fik andre kompresser som var varme i hænderne. Som tak for indsatsen fik deltagerne besked om, at de kunne vælge mellem en gave til sig selv, eller et gavekort som de kunne give til en ven.
Det viste sig, at dem som havde undersøgt de varme kompresser, i højere grad valgte det generøse alternativ, nemlig et gavekort til en ven. Dem som havde fået frosne kompresser i hænderne, foretrak i højere grad en gave til sig selv.
Varme tjenere»Det kan virke som om fysisk temperatur også påvirker det indtryk, vi får af andre, og hvordan vi opfører os mod dem,« siger professor Lawrence E. Williams i en presseomtale af undersøgelsen.
Han mener, at vi mennesker ubevidst er klar over en sådan sammenhæng, og bruger den i vor daglige omgang med hinanden.
»Man har for eksempel vist, at tjenere som lægger en varm hånd på gæsternes skulder og viser fysisk kontakt, gerne får mere i drikkepenge end andre,« siger Williams.
Han ser ikke bort fra, at opdagelsen i undersøgelsen, også kan blive udnyttet kommercielt.
»Hvis man laver udendørs markedsføring på en kold dag, kan det at uddele varme boller være en smart måde at få kontakt med folk på,« påpeger han.
Eller sagt på en anden måde: Næste gang din kæreste tilbyder dig en stor, varm kop kakao, bør advarselslamperne måske begynde at blinke.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.