Frivillige arbejdere har en fem år yngre krop
Kilde: 
14 marts 2017

Et nyt studie af mere end 40.000 personer viser, at mennesker, der laver frivilligt arbejde, har et bedre helbred end mennesker, der ikke gør. Faktisk har frivillige et lige så sundt helbred som fem år yngre ikke-frivillige. Det skriver sciencedaily.com.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Forskerne analyserede data om helbred, erhverv og frivilligt arbejde blandt folk fra 29 europæiske lande, heriblandt Danmark. Selv når forskerne korrigerede for helbredsmarkører som køn, alder, uddannelse, etnisk baggrund og religion, havde frivillige stadig et sundere helbred.

»Denne direkte kobling mellem frivilligt arbejde og helbred er yderst statistisk signifikant, så associationen kan ikke være et tilfælde,« siger hovedforfatter til studiet, Jens Detollenaere fra Ghent University i Belgien til sciencedaily.com.

Forskerne fandt dog ud af, at omkring en femtedel af de tilfælde, hvor de frivillige havde bedre helbred, hang sammen med, at de havde en højere indtægt. Der er nemlig flere med en høj indtægt, der også involverer sig i frivilligt arbejde, og høj indkomst associeres med bedre helbred.

»Dette fund lægger sig op ad tidligere forskning, der viser, at frivillige aktiviteter på ens CV giver bedre jobmuligheder, især for folk med anden etnisk herkomst,« siger medforfatter af studiet og professor på Ghent University Stijn Baert til sciencedaily.com.

Forskerne fremlægger tre andre mulige forklaringer på koblingen mellem frivillighed og helbred:

  1. Frivilligt arbejde kan give bedre selvværd og bedre sociale kompetencer, som begge har en positiv indvirkning på ens helbred.
     
  2. Frivilligt arbejde øger ens fysiske og kognitive aktivitet, hvilket forebygger funktionsnedsættelse og demens.
     
  3. Frivilligt arbejde kan ifølge neurologien føre til øget frigivelse af hormonerne oxytocin og progesteron, der blandt andet sørger for, at stofskiftet, fedtforbrændingen og nervesystemet fungerer. Sammen kan disse hormoner mindske stress og inflammation.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.