Forsøgsdyr: Hvad bruger vi dem til?
I Danmark bruger vi 350.000 forsøgsdyr om året, hvoraf en meget stor del bruges til hjerneforskning. Selvom computere kan bruges i nogen grad, kan de ikke erstatte de levende væsner.

Der anvendes årligt 350.000 forsøgsdyr i Danmark. Hovedparten bruges til forskning i menneskets sygdomme. (Foto: Colourbox)

Der anvendes årligt 350.000 forsøgsdyr i Danmark. Hovedparten bruges til forskning i menneskets sygdomme. (Foto: Colourbox)

Igennem de seneste mange år er der konstant blevet anvendt omkring 350.000 forsøgsdyr om året i Danmark.

Omkring 2/3 af dem - svarende til ca. 220.000 forsøgsdyr - bliver brugt til forskning i sygdomme hos mennesker, mens resten bliver brugt til undervisning, forskning i dyrs sygdomme, afprøvning af nye lægemidlers sikkerhed og lignende.

Foruden de registrerede 350.000 forsøgsdyr bliver der brugt et tilsvarende antal til avl, organudtagning og lignende formål, men disse regnes traditionelt ikke for forsøgsdyr, selvom de også bliver brugt til forskningsformål.

Man ved ikke, hvor mange forsøgsdyr der på verdensplan bliver brugt hvert år, men uofficielle bud er på 100-200 millioner forsøgsdyr.

Dyr bruges mest til hjerneforskning

Hovedparten af forsøgsdyrene bliver brugt til forskning i hjernesygdomme, idet nerve- og sindslidelser alene udgør over halvdelen af alle forsøgsdyrene (53 procent) brugt i den medicinske forskning.

Fakta

 

FORSKEREN FORTÆLLER

bestil en forsker

Du kan få Aage Kristian Olsen Alstrup ud og fortælle om forsøgsdyr:

Forsøgsdyr i Danmark - hvad bruger vi dem til?

Foredraget er en del af Forskningens Døgn 2010.

 

Forskning i kræft tegner sig for den næststørste gruppe med 8-9 procent af forsøgsdyrene, mens forskning i hjertekarsygdomme tegner sig for 2-3 procent af forbruget.

Den officielle statistik åbner ikke mulighed for at se, hvad der gemmer sig bagved betegnelsen »andre sygdomme«, men denne gruppe dækker helt sikkert over en meget bred vifte af sygdomme lige fra leversvigt til kunstige knæskaller.

Meget hjerneforskning i Danmark

Fordelingen af forsøgsdyr bærer tydeligvis præg af, at en stor dansk virksomhed udvikler og producerer hjernemedicin, og at der i det hele taget bliver udført meget hjerneforskning i Danmark.

Fordelingen af forsøgsdyr i Danmark afspejler derimod ikke, at hjertekarsygdomme og kræft er de to hyppigste dødsårsager. Til sammenligning viser statistikken for hele EU, at hjertekarsygdomme tegnede sig for 7-8 procent, kræftsygdomme tegnede sig for 12-13 procent og nerve/sindslidelser tegnede sig for 23-24 procent af samtlige forsøgsdyr, der bliver anvendt i sygdomsforskningen i EU.

Så også på europæisk niveau er forbruget af forsøgsdyr til forskning i hjernesygdomme ret højt.

Kun hvirveldyr med i statistikken

Forsøgsdyr fordelt på dyreart anvendt i Danmark i perioden 1980-2007.

Forsøgsdyr er defineret som hvirveldyr - altså de dyr, der har en rygsøjle.

Det betyder, at eksempelvis bananfluer, blæksprutter og indvoldsorme ikke regnes med i statistikken over forsøgsdyr.

Derfor er det kun fisk, padder, krybdyr, fugle og pattedyr, der regnes med i statistikken over forsøgsdyr. Blandt disse udgør pattedyrene langt hovedparten af forsøgsdyrene, og særligt gnaverne er meget anvendte.

Således udgør mus og rotter alene omkring 90 procent af alle forsøgsdyr i Danmark. Mus og rotter er forholdsvis billige og lette at holde og avle, og der eksisterer en fantastisk stor mængde viden om deres biologi. Faktisk ved vi i dag mere om musens biologi, end vi ved om menneskets biologi.

Hertil kommer, at der i stigende omfang bruges transgene mus i forskningen, omend de stadig tegner sig for under 5 procent af alle forsøgsdyr.

 

Knock-out mus

Fakta

 

LÆS OGSÅ

Alstrup AKO & AK Hansen: Status over forbruget af forsøgsdyr siden år 2000. Ugeskrift for Læger 2009, 2-5.

Justitsministeriet: Dyreforsøgstilsynets årsberetninger for årene 1999 - 2007.

 

Transgene mus har fået ændret deres arvemasse. Ofte udskifter man et rask gen med et sygdomsgen fra et menneske, således at musen udvikler en sygdom svarende til menneskets sygdom. Dette kaldes knock-in-mus, da man indsætter et gen, som man ønsker at studere.

På den måde har man eksempelvis udviklet dyremodeller for åreforkalkning og Alzheimers sygdom. To sygdomme, som normale mus ellers aldrig af sig selv vil udvikle.

Man kan også slukke for et gen (knock-out) ved at erstatte musens eget gen med et uvirksomt gen. På den måde har man udviklet dyremodeller for blandt andet blødersygdomme, hvor patienterne mangler et blodstørkningsprotein i blodet.

Knock-out-mus bliver også brugt til mere basal forskning i, hvordan de enkelte gener virker.

 

Grise erstatter andre større pattedyr

Katten og hunden er på tilbagegang som forsøgsdyr til forskning i menneskets sygdomme.

Der er sket en stigning i brugen af grise som forsøgsdyr i Danmark. (Foto: Colourbox)

Det samme er kaninen, og aber holdes slet ikke længere som forsøgsdyr i Danmark. Derimod er grisen på vej op.

Der er i disse år meget fokus på grisehjertets og andre griseorganers ligheder med menneskes organer. Samtidigt har kloningsteknikken muliggjort, at der kan skabes transgene forsøgsgrise.

Blandt andet på Århus Universitet udvikles der i disse år nye typer af forsøgsdyr, der er født med nogle af de gen-defekter, som kendes fra syge mennesker.

Det drejer sig blandt andet om grise, som med tiden muligvis udvikler Alzheimers sygdom og grise, der på en fed kost udvikler åreforkalkning ligesom mennesker.

 

Kan forsøgsdyr helt undværes i fremtiden?

Kan forsøgsdyr helt undværes i fremtiden? Næppe.

Der udvikles dog til stadighed nye metoder til erstatning for dyreforsøg. Blandt andet sker dette inden for undervisningen, hvor der ved hjælp af computere kan simuleres operationer, uden at det foregår på dyr.

Også inden for afprøvningen af nye lægemidler bliver der brugt computere, som skal forudsige, om et lægemiddel er forsvarligt at bruge i mennesker, eller om det har for mange skadelige effekter.

I sidste ende er der dog fortsat brug for at bruge forsøgsdyr til forskning og sikkerhedstestning, idet springet fra cellekultur og computer til levende mennesker er alt for stor og risikabel uden, det bliver afprøvet på et mellemled først - altså på forsøgsdyr.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk