Amerikanske forskere har fundet en stærk sammenhæng mellem mellem sollys og kognitiv funktion hos deprimerede.
De kognitive funktioner er det som har med fornuft, sansning og tænkning at gøre, i modsætning til følelser og motivation.
Forskerne brugte vejrdata fra NASA’s satellitter til at måle sollyset over forskellige områder i USA, og kiggede på data fra over 14.000 personer, for at se om der var nogen sammenhæng.
Undersøgelsen er publiceret i ‘open access’-tidsskriftet ‘Environmental Health’.
For lidt sollys giver nedsatte kognitive funktioner
Forskerne skriver, at dette er første gang sollysets påvirkning af kognitive funktioner hos deprimerede er blevet studeret i en så stor undersøgelse. Der er blevet foretaget lignende undersøgelser tidligere, men så har det enten været på dyr eller på mindre grupper af mennesker.
»Vi så, at blandt patienter med depression har begrænsede mængder sollys sammenhæng med en meget højere risiko for nedsatte kognitive funktioner,« siger Shia Kent fra University of Alabama i en pressemeddelelse.
Forskerne vurderede patienternes kognitive funktion ved blandt andet at måle korttidshukommelse og tidsfornemmelse.
Lys påvirker hormoner
Forskerne skriver, at lys ikke blot påvirker reguleringen af signalhormonet serotonin og søvnhormonet melatonin, men også blodomløbet i hjernen, som atter har sammenhæng med kognitive funktioner.
De skriver endvidere, at undersøgelser af voldelige drab, selvmord, og aggressiv adfærd viser, at årstiderne har stor betydning, og at sådanne hændelser når et højdepunkt en gang i foråret. De hævder, at disse højdepunkter har en sammenhæng med mængden af sollys.
Det er tidligere blevet vist, at serotonin og melatonin har indvirkning på lidelser som Alzheimers, Parkinsons og søvnløshed.
USA er et stort land med enorme variationer i sollys og temperatur, men disse forskelle har forskerne taget højde for i deres analyse.
Norsk professor kritisk
Vidje Hansen, professor i psykiatri ved Universitetet i Tromsø, synes forskernes konklusioner lyder tvivlsomme.
Han har selv gennemført flere undersøgelser af sollysets og årstidernes sammenhæng med depression, og mener ‘vinterdepression’ er en opfundet lidelse. Hansen er også yderst kritisk overfor de metoder, som bruges indenfor dette forskningsfelt.
»Et af problemerne i traditionen med ‘vinterdepression’ er, at det anvendes metoder, som måler depression, men disse opfanger ‘vejrsyge’, ikke depression som kræver behandling,« siger han til forskning.no.
Italienere mere deprimerede end nordlændinge
En undersøgelse foretaget af Vidje Hansen, i samarbejde med italienske forskere, som vil blive bragt på tryk i tidsskriftet ‘Epidemiologia e psichiatria sociale‘ til efteråret, sammenligner forekomst af depression blandt studerende i Norditalien og Nordnorge.
Resultaterne viser tydelig, at italienerne oplever kraftigere humørsvingninger i forhold til årstiderne, end hvad folk i det nordlige Norge gør. Til trods for at der ikke er nogen sol under en del af vinteren, er nordlændinge ikke mere plaget af depression, end de er ved Middelhavet.
Forskerne har også kunnet se, at maj bliver betragtet som den værste måned for nordmændene, noget som tyder på, at dårligt vejr om sommeren gør, at folk føler sig mere nedstemte, end de gør under den mørke vinter.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov