Børn, som begynder at spise fisk før ni måneders-alderen, halverer risikoen for at udvikle astma.
Det viser et svensk studie, som omfatter over 4.000 børn født i 2003.
Forældrene har svaret på spørgeskemaer i tre omgange; da børnene var 6 måneder, 1 år og til sidst da børnene var blevet 4,5 år.
I det sidste spørgeskema svarede 20 procent af forældrene, at deres børn havde haft astmasymptomer med pibende og hvæsende lyde i luftvejene mindst en gang i løbet af det seneste år.
Studiet er en del af Emma Goksørs doktorafhandling ved Sahlgrenska Akademien ved Göteborgs Universitet.
»Man kan opleve symptomer som de nævnte uden at have fået en astmadiagnose, så vi valgte at fokusere studiet på de børn, som havde haft astmasymptomerne mindst tre gange i det seneste år,« siger hun.
5,5 procent af de 4000 børn var i denne kategori. Der var altså cirka 220 børn i studiet, som havde haft gentagne astmasymptomer i løbet af det sidste år.
»Vi kunne se, at børn, som havde spist fisk før, de var ni måneder gamle, havde en næsten halveret risiko for gentagne astmasymptomer,« fortæller Emma Goksør.
Forskerne har ikke undersøgt, hvilke fisk, der er de mest effektive mod astma, men det, børnene oftest havde fået serveret, var hvid fisk som for eksempel torsk. Hvid fisk stod for 79 procent af børnenes fiskeindtag. På andenpladsen kom laks med 17 procent af indtaget.
Hvorfor hjælper fisk mod astma?
»Der er studier, som tyder på, at fisk påvirker immunforsvaret positivt, fordi det indeholder omega-3 og D-vitamin. Der findes også studier, som viser, at omega-3 i sig selv ikke er nok, altså at man skal spise fisk, fordi omega-3-tilskud ikke giver samme effekt. Det kan således være, at noget i fisken har en virkning, som vi endnu ikke kender til,« siger Goksør.
Mere fisk giver mindre eksem
Torbjørn Øien er forsker ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.
I en stor undersøgelse af børneallergi i Trondheim så han på sammenhængen mellem tran- og fiskeindtag hos moderen under svangerskabet og barnet ved et-års-alderen, samt forekomsten af astma og eksem ved to-års-alderen.
»De sidste 30-40 år har vi spist mindre fisk, samtidig med at forekomsten af atopi og allergiske sygdomme er øget,« skrev han i studiet.
Astma er en af de mest almindelige atopiske sygdomme.

»Vi fandt en beskyttende effekt mod eksem hos de børn, som spiste fisk mere end en gang om ugen, i sammenligning med dem, der spiste fisk sjældnere end en gang om ugen,« siger han.
Tran er ikke nok
Øien fandt også indikationer på, at det skal være børnene, der spiser fisken, og at omega 3 i sig selv ikke modvirker eksem.
»Der var ingen sammenhæng mellem moderens indtag af fisk og tran under graviditeten og astma og eksem ved to-års-alderen. Der var heller ingen sammenhæng mellem barnets tranindtag ved et års-alderen og astma og eksem,« fortæller Øien.
Til sidst i studiet kommer han med tre mulige forklaringer på, hvorfor fisk er bedre end tilskud:
Fisk er mere end bare omega-3-fedtsyrer. Fisk og skaldyr er glimrende proteinkilder og er rige på taurin, NADH og steroler og indeholder zink, selen, jod, D-vitamin og B12-vitamin.
Fiskeolie og tran er ikke fuldgode erstatninger for fisk, og det at spise ‘naturlig’ mad er bedre end kosttilskud.
Det at spise fisk i de første leveår kan være et tegn på en gavnlig livsstil i disse familier, som vi ikke kan måle med vores spørgeskema.
I dette studie blev der ikke fundet en sammenhæng mellem fiskeindtag og lægediagnosticeret astma ved to-års-alderen.
Når man ser på de to studier, skal man se resultaterne i lyset af, at forskerne i det norske studie spurgte til lægediagnosticeret astma, mens forskerne i det svenske studie spurgte forældrene om astmasymptomer, uden at der nødvendigvis var stillet en diagnose.
Myndighederne støtter også fisk til små børn
Ifølge den norske sundhedsstyrelse Helsedirektoratet bør man introducere børn til fast føde fra de er omkring seks måneder gamle.
I deres brochure rettet mod forældre til spædbørn, ‘Mad til spædbørn’, står der, at der ikke er nogen grund til at undgå madvarer som æg, fisk, nødder eller ærter, selvfølgelig med mindre barnet har fået konstateret allergi over for disse madvarer.
»Fisk bør indgå i en varieret kost fra det andet leveår. Fra et-års-alderen kan børn spise det samme som resten af familien, hvis kosten er varieret og rigtigt sammensat. Man bør spise fisk svarende til to til tre middagsportioner om ugen,« siger Henriette Øien, afdelingsleder i Helsedirektoratet.
»Man bør altid følge nøje med, når man giver børn en ny slags mad, som for eksempel fisk. Hvis nye madvarer introdueres hver for sig, ved man nemmere, hvad barnet reagerer på. Hvis barnets almentilstand ændres, eller hvis man er bekymret, bør man kontakte en læge,« siger hun.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm
\ Kilder
- Preschool wheeze – impact of early fish introduction and neonatal antibiotics. Acta Pediatrica, 2011. DOI: 10.1111/j.1651-2227.2011.02411.x
- Do early intake of fish and fish oil protect against eczema and doctor-diagnosed asthma at 2 years of age? A cohort study. Journal of Epidemiology and Community Health, 2010. DOI: 10.1136/jech.2008.084921