Sommerens festivaler bugner med markedsstande fyldt med smykker, tøj, ure og anden festival-lir.
Men hvis du har nikkelallergi, eller helst ikke vil have det, er det en god ide at være forsigtig med, hvad du køber – undersøgelser viser, at især markedsstande og små boder, som dem man ser på festivaler, er under meget lidt kontrol i forhold til nikkelindhold i for eksempel smykker.
»Forbrugerne tror, at de er sikre. Men der bliver stadig solgt alt for nikkelholdige smykker, og især på markeder, som dem man ser på festivaler, er der et kæmpe problem,« siger læge ph.d. Jacob Pontoppidan Thyssen fra Videncenter for Allergi.
Nikkelallergi eksploderede med jeans
\ Fakta
Symptomerne på nikkelallergi Nikkelallergi viser sig som eksem, dvs. rødme, blæredannelse og eventuelt sår i huden, på det område der er i kontakt med nikkel. Eksemen kan brede sig, hvis årsagen ikke fjernes, og kan i værste fald blive kronisk. Det er ikke muligt at komme af med nikkelallergi igen, hvis man først har fået det. (Kilde: Astma-Allergi Danmark)
Nikkelallergi kom til Danmark sammen med den industrielle revolution i starten af 1900-tallet, men siden da har den bredt sig med skræmmende stor hastighed. Da jeans og nitter blev populære i 70’erne eksploderede danskernes kontaktallergi over for nikkel.
»Man gik fra næsten ingen allergi til rigtig, rigtig meget på meget kort tid,« siger seniorforsker Jacob Pontoppidan Thyssen, som selv har rejst rundt på festivaler for at tage stikprøver på, om for eksempel smykker og hårspænder indeholder for meget nikkel.
I dag er overfølsomhed over for nikkel den mest almindelige årsag til kontaktallergi i Danmark. 17 procent af danske kvinder og 3 procent af danske mænd lider af nikkelallergi. Samtidig vurderer Jacob Pontoppidan Thyssen, at yderligere 10 procent af den danske befolkning mangler proteinet Filaggrin, som binder nikkel – uden det er man i risikozonen for at udvikle nikkelallergi.

Eksponeres man længe nok for store mængder nikkel, kan alle dog udvikle allergi.
Mere kontrol på festivaler
Miljøstyrelsen har i år startet en gruppe, der tager rundt på landets festivaler og tager stikprøver af smykkerne. Gruppen går under navnet ”Kontrol i øjenhøjde”. På Roskilde Festival fandt man i år nikkel i 24 ud af 82 smykker. Inspektionsgruppen besøgte i alt 33 boder og vil fortsætte kampagnen på Skanderborg Festival, som starter musikken onsdag.
I hverdagen udsættes vi alle for nikkel mange forskellige steder. Ifølge Astma-Allergi Danmark for eksempel ved:
- Ure og urremme
- Smykker
- Lynlåse, knapper og spænder i Bh’en
- Nitter og metalspænder
- Mønter
- Nøgler
- Øjenmakeup (for eksempel kohl og mascara)
Det er bedst helt at undgå nikkelholdige genstande. Når det ikke er muligt, kan du dække metallet med klar lak, kraftig tape eller plastik. Jo mere, du bliver udsat for nikkel, desto større risiko er der for at udvikle en permanent allergi.
\ Reglerne for nikkel i Danmark
Danmark ligger under for EU-lovgivningen, som fastsætter et loft for, hvor meget nikkel et smykke må frigive, men ikke hvor meget det må indeholde. Derfor skal man altid være opmærksom på, om noget af legeringen med tiden slides af, da det kan betyde, at frigivelsen er højere, end da man købte det.
Et smykke må frigive et halvt mikrogram nikkel per kvadratcentimeter per uge – du kan købe et testsæt på apoteket, som kan fortælle dig, om dit smykke overholder lovgivningen.