Du kan lære dig selv at tænde seksuelt på nye ting
Hvad du tænder på seksuelt er i stor grad tilfældigt. Det svarer til sproget, du taler. Og akkurat som du kan lære dig nye sprog, kan du også lære dig nye seksuelle tændingsmønstre, lyder det fra norske forskere.

Norske forskere finder ingen beviser for lighedstegn mellem et menneskes seksuelle 'tændingsmønster' og personlighedstræk. Om du synes, det er frækt at tænke på en nøgen mand eller en kvinde eller to på en særlig måde, er noget, du kan lære, mener de.
(Foto: Shutterstock)

Norske forskere finder ingen beviser for lighedstegn mellem et menneskes seksuelle 'tændingsmønster' og personlighedstræk. Om du synes, det er frækt at tænke på en nøgen mand eller en kvinde eller to på en særlig måde, er noget, du kan lære, mener de. (Foto: Shutterstock)

Du kan sagtens lære at tænde på noget nyt rent seksuelt. Det mener professorerne Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås ved Universitetet i Agder - og det kan måske være en hjælp for mange mennesker.

»Mellem fem og ti procent af os har seksuelle tændingsmønstre, som kan opfattes som belastende, både for de som har dem, deres nærmeste og samfundet i øvrigt,« siger Almås.

Mange er i stand til at nyde og kultivere sine specielle seksuelle tændingsmønstre positivt. De har fundet måder at praktisere dem på, som er gode, tilfredsstillende og etiske – for eksempel gennem klubber og organisationer, som arbejder for netop dette.

»Men vi har ofte set, at usædvanlige tændingsmønstre håndteres dårligt og i ensomhed,« siger Almås.

Henry tænder på brugte bleer

37-årige ’Henry’ elsker at gå med bleer med lort i.

»Han var så besat af at gå med bleer, at han ikke var i stand til hverken at fuldføre studier eller have et fast job. I enkelte andre og mere ekstreme tilfælde kan tændingsmønstrene også være direkte farlige,« siger Elsa Almås.

De to sexologer har for nyligt publiceret en videnskabelig artikel i tidsskriftet 'The International Journal of Narrative Therapy and Community Work'.

Der lancerer de det, som på fagsprog kaldes en erkendelsesbaseret forklaringsteori om seksuelle tændingsmønstre.

I artiklen trækker Benestad og Almås på over 30 års erfaringer med kliniske sexologer og illustrerer pointer med eksempler fra praksissen. Læseren møder blandt andre ’Henry’ og den 39-årige forretningsmand og blotter ’John’.

Afvigelse bliver set som unormalt

I tidligere tider blev usædvanlige seksuelle tændingsmønstre og fantasier forklaret psykiatrisk og medicinsk. Personer med sådanne ’tilbøjeligheder’ blev defineret som lidende af en mental sygdom, ofte neurotisk eller psykotisk.

Fokusset lå på behandling. De skulle blive ’raske’.

»Tanken var, at det seksuelle instinkt i mennesket havde sin rod i forplantning alene, og at afvigelser derfor havde en naturvidenskabelig forklaring. Afvigelse blev derfor set som unormalt og som oftest skammeligt,« siger Esben Esther Pirelli Benestad.

»Det er en tanke, som fortsat eksisterer hos de fleste. Samtidig ser vi i dag også på seksualitet som en dimension ved mennesket, som omfatter nydelse, bekræftelse og meget andet.«

Seksuelle tændingsmønstre opstår tilfældigt

Centralt i arbejdet hos de to sexologer står spørgsmålet om, hvordan seksuelle tændingsmønstre opstår i en person. De mener, at biologiske og sociale systemer kan konstrueres og dekonstrueres.

»Nogen tænder på balloner, mens andre tænder på blondeundertøj. Dit tændingsmønster kan være tilfældigt – på samme måde, som det er tilfældigt, hvilket sprog du taler,« siger professorerne Esben Esther Pirelli Benestad (tv) og Elsa Almås. (Foto: Kjell Inge Søreide)

»Et nyfødt barn, for eksempel, har i sig selv en evne til at lære ethvert sprog, når det vokser op – og ethvert seksuelt tændingsmønster. Det snakkede Freud også om, da han for mere end 100 år siden påpegede, at det seksuelle menneskes grundtilstand i udgangspunktet er frit og uden for det som samfundet definerede som socialt normalt,« siger Benestad.

Seksuelle tændingsmønstre er dermed afhængige af dine erfaringer – akkurat som sproget, du lærer.

»Nogle erotiske ’sprog’ er mere sædvanlige og normale, mens andre er sjældnere og ses som unormale. Dette lærer du af samfundet, du lever i, og det du selv oplever. Og det påvirkes af tilfældigheder og af menneskene, du vokser op med og omgås,« siger Benestad.

Bliver du tændt af store bryster eller tandregulering?

Sædvanlige tændingsmønstre kan for eksempel være at blive ophidset af store bryster, blondeundertøj, brede skuldre, store numser, små numser eller langt hår. Mere usædvanlige udløsere kan være balloner, fødder, lavementer, tandregulering eller Rolex-ure – for at nævne nogle.

Nogle tændingsmønstre er helt ufarlige, mens andre er både farlige og/eller ulovlige. Og jo mere usædvanlige, ulovlige og farlige tændingsmønstrene er, jo mere vil folk og samfund dømme dem som sygelige.

Dermed bliver tanker og handlinger knyttet til skam og bliver udført i skjul. Folk med sådanne tændingsmønstrre vil højst sandsynligt ikke få hjælp til at kanalisere handlinger på måder, som er trygge for både dem selv og andre.

»Vi har alle en biologi, som er fleksibel og som er åben for mere end et seksuelt udtryk, men nogen har brug for at blive støttet mod tryggere og mere socialt accepterede udløb for dem,« siger Benestad.

Seksualitet skyldes ikke særlige karaktertræk

De to professorer har gennem deres kliniske erfaring ikke fundet nogle beviser for, at man kan sætte lighedstegn mellem en persons seksuelle tændingsmønster og personlighedstræk.

»Dette har været en gængs opfattelse tidligere, men det kan vi afkræfte – selv om kombinationen i enkelte tilfælde kan føre til store vanskeligheder for den, det gælder,« siger Elsa Almås.

»Når dette ikke hænger sammen, skyldes det, at seksualiteten i stor grad er en fysisk reaktion, mens personligheden bestemmes af helt andre parametre,« siger hun.

Betydning for behandling

De to sexologer peger også på, at deres arbejde som terapeuter og rådgivere i høj grad handler om at hjælpe med at sortere det, som er problematisk, fra det, som ikke er.

»Når vi nu ved, at seksuelle tændingsmønstre kan ’læres’ på samme måde som sprog, altså gennem påvirkning af sine omgivelser, er det også lettere at snakke om dem.«

»Det skaber en ramme, som er betryggende og forståelig for vores klienter. Nøjagtig hvilke implikationer denne indsigt vil få for terapi og rådgivning inden for sexologifeltet, er stadig uvist. Det er det næste skridt i denne forskning, siger Elsa Almås.

Oversat af Josephine Søgaard Andersen

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.