Derfor smager appelsinjuice dårligt efter tandbørstning
Måske kender du det selv, og ellers kan vi med det samme oplyse, at appelsinjuice smager forfærdeligt, når man lige har børstet tænder. Den er sikker hver gang - men hvorfor? Få svaret her.

Tungen har 10.000 smagsløg, der har 100 individuelle smagsreceptorer, som hver især kun kan smage én af de fem smagsvarianter ad gangen. (Foto: Colourbox)

Tungen har 10.000 smagsløg, der har 100 individuelle smagsreceptorer, som hver især kun kan smage én af de fem smagsvarianter ad gangen. (Foto: Colourbox)

Fy for den lede! Og øv… Her troede du lige, du skulle have et ekstra glas appelsinjuice, inden du kastede dig ud af døren og op på cyklen.

Og så smager det helt forfærdeligt, fordi du lige har børstet tænder.

Men hvad er det, der gør, at appelsinjuice smager så forfærdeligt, når det bliver kombineret med nybørstede tænder? Det giver den lille video fra Bytesize Science herover dig forklaringen på.

10.000 smagsløg genkender forskellige typer smag

I din mund findes omkring 10.000 smagsløg, der hver især har hundrede receptorceller, der modtager smagen. Smagsløgene kan identificere fem forskellige typer smag; sødt, surt, bittert, salt og umami. 

Når maden er i munden spreder forskellige ioner i forskellige former sig i munden, hvor hvert smagsløg er designet til at tage imod smagen fra bestemte molekyler – og samtidig ignorere alle andre molekyler.

Det kemiske puslespil plejer at gå op, men der er faktorer, der kan spille ind på udfaldet.

Vaskemidlet i tandpastaen påvirker smagsløgene

Video: Bytesize Science

Som udgangspunkt består tandpasta af fire grundingredienser:

  1. Vand, som giver tandpastaen fylde.
     
  2. Slibemidler, som fjerner plak.
     
  3. Fluorid, der virker i hulrummene mellem tænderne.
     
  4. Vaskemiddel, der får tandpastaen til at skumme.

Det mest typiske vaskemiddel er nartriumlaurylsulfat, som også findes i barberskum, opvaskemiddel og andre husholdningsartikler, der skummer (men det er  ikke alle tandpastaer, der indeholder nartriumlaurylsulfat)​.

Foruden at lave skum, så er det kendt for at have pudsige virkninger på, hvordan vi oplever smag.

Det undertrykker nemlig de smagsreceptorer, der kan opfange den søde smag i mad- og drikkevarer. På den måde bliver det nemmere for de bitre molekyler at nå receptorerne, og det er altså det, der får din appelsinjuice til at smage bittert.

Teknisk set kan man sige, at tandpastaen får appelsinjuice til at smage, som den ville have gjort, hvis man fjernede alt det søde fra appelsinerne: Ikke godt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.