Derfor får kaffe og alkohol dig til at tisse
Kaffe kan være en hjælp på en travl dag, og alkohol kan være afslappende efter en hård uge. Men både kaffe og alkohol får vandstanden i blæren til at stige i en rygende fart. Find ud af hvorfor i denne video.

De fleste kender nok scenariet: Du har travlt, hvis du skal nå det, du skal, og chefen/deadlinen/skæringsdatoen ånder dig i nakken.

Alligevel er dine øjenlåg tungere end arbejdsbyrden. Så må du ty til kroppens benzin: Kaffe. Men efter bare en enkelt eller to kopper, stiger antallet af toiletbesøg: Du skal tisse. Det samme sker, hvis du drikker et par øl eller drinks.

Det sker også, selvom man hverken drikker meget eller hurtigt.  Hvorfor har kaffe og alkohol den effekt på kroppen?

I videoen ovenfor får du forklaringen. Det har noget at gøre med et område i hjernen.

Alkohol og koffein hæmmer hormonproduktion

Oppe i hovedet, lige under hjernen, sidder en kirtel på størrelse med et solbær. Den kaldes hypofysen, og den står for styringen af mange af kroppens organer.

Den styrer blandt andet urinen ved at sende nogle hormoner, der hedder ADH (antidiuretisk hormon), via blodet til nyren. Nyren styrer rigtigt mange funktioner, blandt andet hvor meget væske, der er i kroppen.

ADH fortæller, hvornår kroppen skal holde på væsken, for eksempel hvis du er dehydreret. Men når alkohol og koffein går i blodet, påvirker det hypofysen, så produktionen af ADH hæmmes. 

Dermed får kroppen sværere ved at holde på væsken. I videoen ovenfor kan du få en meget mere uddybet forklaring.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk