Deadlines på arbejdet tærer på hjemmefronten
Folk, der bruger deres fritid på at nå arbejdets deadlines, er i fare for at skade deres familieliv, viser ny undersøgelse.

Tager du arbejdet med hjem på grund af mange deadlines, kan det koste i familielivet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Tager du arbejdet med hjem på grund af mange deadlines, kan det koste i familielivet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Videnarbejdere med mange deadlines støder ind i mange konflikter mellem arbejde og privatliv, konkluderer ny undersøgelse.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i tidsskriftet Applied Psychology: Health and Well-Being, skriver arbejdmiljoforskning.dk

»Det er tidligere vist, at høje krav i arbejdet giver flere konflikter mellem arbejde og privatliv. Denne undersøgelse viser, at det helt konkret kan være de mange deadlines, der giver anledning til konflikterne,« siger seniorforsker Karen Albertsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, ifølge arbejdmiljoforskning.dk.

Samtidig betyder kulturen på arbejdspladsen meget for konflikterne mellem arbejde og familieliv.

Har man for eksempel en arbejdsplads, der udviser fleksibilitet i forhold til afhentning af børn og omsorg for familien, opstår der færre konflikter. Medarbejdere på arbejdspladser uden en familievenlig kultur løber omvendt ind i flere konflikter mellem arbejde og familieliv.

En vigitg faktor

Men en familievenlig kultur på arbejdspladsen har samtidig også indflydelse på en række andre vigtige faktorer i spændingsfeltet mellem arbejds- og familieliv.

»Denne undersøgelse tyder på, at indflydelse på eget arbejde øger risikoen for konflikter, hvis videnarbejderen er ansat på en arbejdsplads uden familievenlig kultur,« siger seniorforsker Karen Albertsen ifølge arbejdmiljoforskning.dk og fortsætter:

»Modsat er der en tendens til at indflydelse på arbejdet mindsker risikoen for konflikter, hvis kulturen på arbejdspladsen er familievenlig. Det ser med andre ord ud til, at høj indflydelse på arbejdet også kræver høj indflydelse på privatlivet - altså en familievenlig kultur - hvis ikke det skal føre til konflikter mellem arbejde og privatliv. Dette resultat mangler dog at blive bekræftet i andre undersøgelser.«

Undersøgelsen

I undersøgelsen blev medarbejdere blandt andet spurgt om arbejdet tager så meget tid og energi, at det påvirker familielivet i negativ grad. Der blev også spurgt til hvorvidt medarbejderen havde behov for at være på arbejde og hjemme samtidig og om venner og familie mente at vedkommende arbejdede for meget.

Spørgsmålene til arbejdspladsens familievenlighed gik på hvorvidt det var muligt at tage sig af familien, når det var nødvendigt og hvor fleksibelt arbejdet var i forhold til familiens behov.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk