Er luften lidt for tung og fugtig på dit soveværelse, så kan det påvirke din søvn og dermed din evne til at præstrere dagen efter.
Et nyt forsøg, som DTU Byg har udført på et af DTU's kollegier, påviser en klar sammenhæng mellem godt indeklima, god søvn og gode præstationer.
»Vi bruger cirka en tredjedel af vores liv på at sove. Derfor er det relevant for os som indeklimaforskere at undersøge, hvordan indeklimaet i dit soveværelse kan påvirke din søvnkvalitet og dermed indirekte din koncentrationsevne næste dag,« forklarer Pawel Wargocki, der er lektor på DTU Byg i en pressemeddelelse.
Sammen med kollegerne Peter Strøm-Tejsen, Daria Zukowska og David Wyon udførte han det omtalte forsøg, der viser, at indeklimaet påvirker vores nattesøvn direkte.
Forsøget blev udført i 2015 på et af kollegierne på DTU’s campus i Lyngby. Forsøgspersonerne bar en elektronisk måler om håndledet, der blev brugt til at fastslå, hvornår de sov. Derudover skulle forsøgspersonerne udfylde en række spørgeskemaer og logiske tests om morgenen, umiddelbart efter de var vågnet.
Konklusionen var altså, at luftkvalitet, søvnkvalitetet og evnen til at koncentrere sig den efterfølgende dag havde en beviselig sammenhæng.
Resultaterne fra forsøget blev udgivet i artiklen “The effects of bedroom air quality on sleep and next-day performance”, som blev bragt i tidsskriftet Indoor Air. Artiklen blev for nylig udvalgt blandt 192 artikler til at modtage Indoor Air ”Best Paper Award 2013-2016”, som blev uddelt til i alt seks artikler.
»Vores forsøg er kun første skridt i at forske i sammenhængen mellem indeklima og søvnkvalitet. Der er stadig meget arbejde forude, og derfor glæder det mig, at vores resultater og ikke mindst forskningsområdet er blevet anerkendt ved, at netop vores artikel er blevet udvalgt til at modtage en Best Paper Award fra et af de mest anerkendte tidsskrifter inden for området,« siger Pawel Wargocki i pressemeddelsen.
fghs