Computer-terapi mod fobier og PTSD på vej

Annonce:

Hvis du skal komme dig over en fobi for edderkopper eller slanger, opfordres du ofte til at stå ansigt til ansigt med din værste frygt.

Men nu har forskere udviklet en ny og mere attraktiv form for terapi, der kan reducere fobier, uden at man bliver udsat direkte for dem, skriver theguardian.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour.

Den nye teknik kaldes fMRI DecNef (Decoded Neurofeedback) og bruger en computer-algoritme til at analysere patientens hjerneaktivitet og udpege øjeblikke, hvor patientens frygt kan overkommes ved at give vedkommende en belønning.

Forskerne ville finde et alternativ til den nuværende form for terapi, som har en mislykkelsesrate på 40 procent blandt PTSD-patienter.

»Vi har altid vidst, at det var ambitiøst, men det fungerede, som vi håbede. Vi fjerner ikke fuldstændig de frygtfyldte minder, men de bliver væsentligt reduceret,« siger Ben Seymour, medforfatter på studiet og klinisk neurolog ved Cambridge University, til theguardian.com.

LÆS OGSÅ: Korttidsterapi har ringe effekt

Annonce:

24 frivillige deltog i studiet og fik analyseret deres hjerneaktivitet, mens billeder af røde, grønne, blå eller gule cirkler blev vist på en skærm foran dem. Efter at have set 50 billeder analyserede computer-algoritmen hjernescanningerne og identificerede, hvilken hjerneaktivitet der blev udløst efter hvert billede.

Dernæst blev deltagerne udsat for, at røde og grønne cirkler blev vist, samtidig med at der blev givet et ubehageligt elektrisk chok. Hjerneaktiviteten og sensorer på huden afslørede, at deltagerne begyndte at frygte, at netop disse farver blev vist.

Forskerne prøvede herefter at slette denne frygt. Deltagerne blev bedt om at slappe af og tænke på lige det, de havde lyst til. Ingen tænkte på de smertefulde minder om de elektriske stød.

Men fra tid til anden mindede den elektriske aktivitet i hjernen om de mønstre, der var associeret med røde og grønne cirkler, og når algoritmen opdagede dette, blev deltagerne givet en besked om, at de havde vundet en pengepræmie.

Efter tre sessioner à en times varighed viste hjernescanningerne ingen tegn på angst, når deltagerne fik vist billeder, de tidligere forbandt med frygt, og sensorerne på deres hud viste, at angsten var halveret.

»Vi kan forhåbentlig i løbet af få år begynde at behandle systematisk med DecNef-terapi,« siger medforfatter af studiet Mitsuo Kawato til theguardian.com.

LÆS OGSÅ: Grufuldt forsøg: Hjerneskanning med fugleedderkop ombord

Annonce:

LÆS OGSÅ: Stresshormoner kan kurere højdeskræk

pmd

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts