Blackout-druk en klar indikator på ulykker
Nyt, amerikansk studie løfter sløret for en konsekvens af heftig druk, hvor man hverken kan huske, hvad man har lavet, eller hvor man har været. Hukommelsestabet er en god indikator på, at man på længere sigt kommer ud for en ulykke under påvirkning af alkohol.

Mændene i det amerikanske studie havde flere dage, hvor de drak meget (defineret som flere end fem genstande), men der var ingen signifikant forskel på antallet af alkoholrelaterede ulykker imellem kønnene. (Foto:Colourbox)

Mændene i det amerikanske studie havde flere dage, hvor de drak meget (defineret som flere end fem genstande), men der var ingen signifikant forskel på antallet af alkoholrelaterede ulykker imellem kønnene. (Foto:Colourbox)

At det ikke er sundt at drikke sig helt i hegnet, kommer næppe som en overraskelse for nogen.

Men et amerikanske studie med fokus på de såkaldte "collegedrinkers" viser nu, at antallet af blackouts kan bruges til at 'forudsige' sandsynligheden for ulykker. Studiet er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Injury Precaution.

Forskernes undersøgelse viste, at blandt hele denne undersøgte gruppe af collegedrinkers var sandsynligheden for at blive involveret i en alkoholrelateret ulykke inden for de næste to år 25 procent. For de, der drikker sig til blackout, var tallet endnu højere. Jo flere blackouts, de studerende oplevede, jo større risiko.

»De, der oplever flere end 6 blackouts, har 2,6 gange større risiko for at komme ud for komme ud for ulykker, end folk, der aldrig drikker sig til et hukommelsestab. Blackout er således en meget klar indikator på skader,« siger Morten Grønbæk, læge og leder af Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse.
Den nye forskning vil kunne bruges forebyggende, eksempelvis i samtaler med de, der drikker sig til blackout, for at gøre klart, at det ikke er en tilstand, man skal se for let på, forklarer Grønbæk.
»Selvom studiet er foretaget på såkaldte collegedrinkers, som er et specifikt amerikansk fænomen, kan det godt overføres til Danmark, hvor mange unge også drikker sig til blackout,« siger han.

Ingen forskel på drenge og piger

Data i det nye studie kommer fra 954 studerende på fire amerikanske universiteter og et canadisk i perioden fra 2004-2009.

De amerikanske forskere fik oplysninger om, hvor mange gange de unge havde oplevet blackout som følge af druk, samt tal på, hvor mange ulykker under påvirkning af alkohol, de var indblandet i.

Der var ingen signifikant forskel på drenge og piger, men de unge, der svarede, at de opsøger spænding aktivt, havde ikke overraskende størst risiko for skader.

»Studiet viser blandt andet, at det er gruppen med den mest grænsesøgende adfærd, der bliver udsat for ulykker, og det er jo ikke så mærkeligt. Men man kunne også spekulere i, at den påvirkning, der sker i hjernen i forbindelse med blackout-druk, fører til, at man senere har nemmere ved at blive indblandet i ulykker,« siger Morten Grønbæk.

Effekt af alkoholpromiller:
0,2-0,5 Alkohol mærkes
0,5-0,7 Angstdæmpende, tab af hæmninger (0,5: Grænse for bilkørsel i Danmark)
0,8-1,4  Betydeligt tab af hæmninger, bedøvelse, sløvhed, nedsat
bedømmelsesevne. Toksisk effekt på hjernen
1,5-2,9  Klar forringet motorisk kontrol, hypnose tilstand, blackouts,
generel bedøvelse
4,0         Dødelig dosis for 50 procent af mennesker

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.