»For Søren da. Det lyder kedeligt.«
Sådan var min borddames reaktion.
Jeg havde som ung engageret studerende forklaret hende, at jeg var startet på et forskningsprojekt om, hvorfor nogle mennesker er laktoseintolerante og andre tolerante.
Siden da har jeg haft stor respekt for personer, som på en underholdende og letforståelig måde kan formidle genetisk viden.
Det kan Lone Frank.
Gen-tests ifølge Lone Frank
‘Mit Smukke Genom…’ er, som underoverskriften beskriver, en beretning fra det genetiske overdrev.
Lone Frank giver os sin personlige beretning af hendes rejse gennem diverse mere eller mindre seriøse tilbud, der findes indenfor genetisk rådgivning.
Konceptet er det samme som TV-programmet ‘Danmark ifølge Bubber’: Ligesom Bubber stiller Lone Frank stiller sig selv til rådighed for sit projekt med at afdække sin genetiske identitet og sygdomsrisiko.
Hvad gør man med infoen?
\ Fakta
VIDSTE DU
Jesper Troelsen lektor, cand.scient., ph.d. ved Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultets Afdeling for Cellulær og Molekylær Medicin og regnes for en af landets førende genetikere.
Han forsker i molekylær cellebiologi og har viden om genetiske årsager til forskellige arvelige sygdomme.
Hans forskning har blandt andet bidraget til vores forståelse af ikke-patogene mutationer, såsom blå øjne og laktoseintolerans, samt til afkodningen af den genetiske nøgle, der giver særlige tarmceller deres identitet.
Det er en selvironisk fortælling om Lone Franks bekymringer over, hvad hun nu kan fejle, men ikke mindre en højaktuel beskrivelse af de etiske dilemmaer vi kommer til at stå overfor, når man får adgang til personlig genetisk information.
Alle familier har en sygdomshistorie, og hvem sige sig fri for at spekulere over, om man mon bliver dement, får kræft eller en blodprop? Eller om ægtefællen holder sig på måtten ved julefrokosten?
Men hvad gør man så med informationen om, at man har 15% forøget risiko for eksempelvis depression?
Vor genetiske fremtid
Lone Frank interviewer nogle af genetikkens korifæer, blandt andet James Watson, nobelpristager for opdagelse af DNA-strukturen, og nogle af nutidens genetiske superstjerner, som islandske Kári Stefánsson, leder af firmaet deCode Genetics.
Interviewene giver et fremragende indblik i forskernes forskellige personligheder. Man finder alle mennesketyper indenfor forskning; ikke kun distræte professorer, men også ‘Guds gave’ til menneskeheden, den smarte forretningsmand og så videre.
Lone Frank besøger på sin genetiske shoppingtur også nogle af genetikkens højborge, som for eksempel NHI-laboratorierne i Bethesda. Hun får genetisk rådgivning på Rigshospitalet og er til promoveringsmøde med DNA-sekventeringsfirmaernes direktører (genetikkens svar på Bill Gates og Steve Jobs).
Bogen er et yderst aktuelt indslag i diskussionen om den fremtid, der ligger lige om hjørnet, hvor almindelige mennesker vil blive stillet overfor essentielle valg baseret på genetiske tests.