10 ting, du ikke vidste om orgasme
Måske ved du alt om sex og orgasmer. Men sandsynligheden for, at du stadig har noget at lære, er nok større. Her er 10 ting, du (formentlig) ikke vidste om orgasme.

En dansk landmand masserer underlivet på en so inden inseminering. Ifølge danske studier giver det nemlig seks procent flere smågrise. (Foto: TED-video)

En dansk landmand masserer underlivet på en so inden inseminering. Ifølge danske studier giver det nemlig seks procent flere smågrise. (Foto: TED-video)

De fleste vil nok nikke genkendende til, at orgasmen er en af de mest fascinerende mekanismer i vores krop, og lige nøjagtig du har selvfølgelig al den fornødne viden om fænomenet.

Alligevel vil du formentlig finde ny viden i videoen ovenfor og i denne artikel, som handler om orgasmen og dens mangefacetterede natur.

Mary Roach er forfatter og har specialiseret sig i at skrive om populærvidenskab. Hun har blandt andet udgivet bøger om lig, livet efter døden og miljøet i fordøjelseskanalen.

Men hun har også skrevet bogen 'Bonk: The Curious Coupling of Science and Sex', og det er på den baggrund, hun har holdt sin TED Talk '10 ting du ikke vidste om orgasme'. Du kan se videoen, som i øvrigt er yderst underholdende, ovenfor - eller læse de vigtigste pointer her i artiklen. God fornøjelse!

1. Selv fostre jagter orgasmen

Doktor Isreal Meizner fra Tel Aviv University dokumenterer i 'Sonographic Observation of In Utero Fetal 'Masturbation', at drengefostre kan 'gribe penis på en måde, der ligner onanibevægelser'.

Det skal dog understreges, at den tidligste videnskabelige beviste orgasme er registreret hos en treårig pige.

Pigens mor havde observeret sin datters opførsel og havde kontaktet professor Alfred Kinsey, som derefter observerede pigen og beskrev hendes adfærd i 'Sexual Behavoir in the Human Female' fra 1953.

2. Nogle kan få orgasme uden at røre kønsorganerne

Modsat hvad de fleste tror, er det faktisk muligt at opnå orgasme uden overhovedet at røre sine (eller andres) kønsorganer.

Ifølge Mary Roach findes der eksempler på, at man kan opnå orgasme ved at blive berørt på øjenbrynene, knæet eller hos folk med rygmarvsskader – lige omkring det sted, hvor skaden er sket.

Der er endda rapporter om kvinder, der får orgasme ved tandbørstning, og kvinder som kan tænke sig til en orgasme.

3. Du kan få orgasme, selvom du er død

Ved at stimulere det, der hedder sacralnerven med små elektriske stød, kan man forårsage en orgasme, og dette kan faktisk gøres, selvom man klinisk set er død.

Det vil sige – man er egentlig er død, men hjertet bliver holdt i gang af en respirator, og ens organer bliver tilført ilt.

Mary Roach understreger dog i sin TED Talk, at der endnu ikke er lavet forsøg, der beviser dette. Hovedsageligt fordi det vil være svært at skaffe godkendelser til sådanne forsøg.

4. Orgasme kan give kvinder 'dårlig' ånde

Ifølge den hollandske professor Theodoor Van de Velde kan den kvindelige orgasme give dårlig ånde inden for en time efter orgasmen. Eller mere præcist – en sædlugtende ånde.

Og det vel at mærke uden af have været i oral kontakt med partnerens sæd.

Van de Velde fandt i øvrigt frem til, at denne duft kunne virke yderst ophidsende på kvindens partner.

5. Orgasme kan (måske) kurere hikke

I 1999 led en israelsk mand af hikke i flere dage. Han prøvede alverdens gode husråd, men slap ikke af med hikken. Men da han havde sex med sin kone, forsvandt hikken pludselig.

Video: TED

Manden gik til lægen og fortalte historien, hvilket ledte til, at en rapport om sagen blev udgivet i det canadiske tidsskrift Canadian Family Pshysician.

I denne rapport foreslås det, at hvis man er single og har hikke, kan man prøve med onani.

6. Læger 'ordinerede' orgasme til par, der forsøgte at blive gravide

I den tidlige del af 1900-tallet opfordrede mange læger deres patienter, som gerne ville have børn, til at fokusere på, at kvinden skulle opnå orgasme.

Ikke fordi det ville forbedre parrets sexliv, psyke eller samvær og derigennem gøre chancerne for graviditet større, men fordi man havde en 'opsugningsteori'. Altså at kvindens orgasme var med til at 'suge' mandens sæd op, så den fik hurtigere adgang til ægget.

Teorien blev dog tilbagevist af sexforskerne – og pionererne - William Masters og Viginia Johnson i 1950'erne (Masters og Johnson har i øvrigt fået deres helt egen TV-serie ved navn 'Masters of Sex'.)

7. 'Opsugning' ved orgasme findes hos grise

Hvor der ikke er beviser for 'opsugningsteorien' hos mennesker, forholder det sig anderledes hos dyr.

Faktisk er det af danske forskere blevet bevist, at det forbedrer succesraten ved inseminering, hvis en so bliver seksuelt opstemt under seancen.

Du kan i øvrigt se et (ret sjovt) klip med netop dét i videoen ovenfor.

8. Dyr har det langt sjovere, end vi tror

Dyr viser hverken deres nydelse eller smerte ved hjælp af ansigtsudtryk, på samme måde som vi mennesker gør det.

Derfor kan det være svært at se på dem, om de egentlig nyder parringen eller ej.

Dyr udviser derimod nydelse ved hjælp af andre kropsdele som for eksempel ører eller hale. Tro derfor ikke nødvendigvis, at hunde eller grise nyder sex mindre, end vi mennesker.

Læs i øvrigt også artiklen: Sex med dyr - ja, hvorfor ikke?

9. Det er en udfordring at studere den menneskelige orgasme

William Masters og Virginia Johnson var som tidligere nævnt pionerer inden for udforskningen af den menneskelige seksualitet, men det var – og er – ikke altid lige nemt at bevise og rapportere om sine fund på dette område.

Meget af det rigtig interessante – specielt for kvindernes vedkomne – sker således inde i kroppen. Derfor skabte Masters og Johnson det, de kaldte en 'kunstig samlejemaskine', der basalt set var en kunstig, glasklar penis med indbygget kamera og lyskilde, som var forbundet til en motor.

Maskinen/kameraet blev brugt til at demonstrere, hvad der sker inde i kvinden ved orgasme.

10. Mænd kan skyde sæd tre meter af sted

Bare fordi det kan være en udfordring at forske i menneskers seksualitet, behøver det ikke at være kedeligt.

Professor Alfred Kinsey undersøgte for eksempel, hvor langt mænd kan skyde deres sæd ved orgasme. Det viste sig, at de fleste mænds sæd overhovedet ikke fløj nogle vegne, men at enkelte kunne skyde sæden næsten tre meter af sted.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk