Stamcelle-indsprøjtning erstatter operation for diskusprolaps
Kilde: 
19 juni 2012

To små stik med en sprøjte med stamceller fra patienten selv kan blive vejen væk fra belastende kroniske smerter for en 18-årig kvinde med nedslidt ryg.

I stedet for en lang og krævende rygoperation fik kvinden to indsprøjtninger på Aarhus Universitetshospital med et par millioner stamceller, skriver Ritzau ifølge Politiken.dk.

Indgrebet tog blot 20 minutter. Stamcellerne går nu i gang med at genopbygge to ødelagte båndskiver i den nederste del af kvindens ryg. Efter planen skal hun kunne mærke forskel om et par måneder.

Store perspektiver i den ny behandling

Det er læger fra Aarhus Universitetshospital, der står bag udviklingen af den revolutionerende metode, hvor patientens egne stamceller regenererer det ødelagte væv i en smadret diskus, der fungerer som støddæmper mellem ryghvirvlerne.

»Indgrebet har store perspektiver. Både for den 18-årige kvinde, men også for andre med lignende rygproblemer«, siger dr.med. Cody Bünger, overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.

»Hun vil kunne fungere normalt, tage en uddannelse, få job og ikke være flittig gæst på hospital og hos egen læge. Desuden er indgrebet så skånsomt, at vi vil kunne behandle patienter, som tidligere ikke ville blive tilbudt en operation«, siger han.

Cody Bünger vurderer, at omkring 1.000 danske patienter om året vil kunne have glæde af den nye behandling.

Stamceller kom fra hoften

Den nye behandling er udviklet i tæt samarbejde med Michael Bendtsen, læge og ph.d på Rigshospitalet. Her har man dyrket de stamceller, som kvinden fik sprøjtet ind i ryggen.

De blev taget ud af hendes egen hofte fire uger, før indsprøjtningerne fandt sted.

»Sammen med Rigshospitalet har vi fundet en metode, som gør, at stamcellerne lever længere end tidligere. Det har stor betydning for muligheden for at genopbygge ødelagte dele i kroppen«, siger Cody Bünger.

Behandlingen blev godkendt af Etisk Råd i 2009 og er tidligere med succes udført på grise.

 

Læs også: Hjerneceller skabes fra hudceller

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.