Ny metode kan forudse kollaps i et økosystem
02 februar 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Hvem er øverst, hvem er nederst, og hvem spiser egentlig hvem i fødekæden? 

Det kan være et større regnestykke at finde ud af, hvordan arterne i et område påvirker hinanden og dermed, om der er balance i økosystemet. Men det regnestykke har en gruppe forskere fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet for nylig givet sig i kast med, skriver instituttet i en pressemeddelelse

Forskerne har udviklet en formel, som har fået navnet Lotka-Volterra, til at beregne den gensidige påvirkning, som er en afgørende faktor i en bæredygtig sameksistens.

»I et større perspektiv vil vores beregningsmetode gøre os i stand til at forudse, hvilke typer af invasive arter, der kan føre til store ændringer og måske endda kollaps af økosystemet i et givent område, og metoden vil også kunne bruges til at forudse senere uddøen af arter på grund af fjernelse af oprindelige dyr i området,« siger Namiko Mitarai, som er en af forskerne bag den nye undersøgelse, i pressemeddelelsen.

Forskernes undersøgelser viste desuden, at det er ekstremt vigtigt, at der er balance mellem hvem, der æder hvad – og for eksempel, hvor mange dyr der vil have kløerne i det samme byttedyr, hvis man vil opretholde balancen i et økosystem.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet PLOS Computational Biology.

Læs også:

Fiskefarme ødelægger havets fødekæde

Udryddelse af store rovdyr lige så slem som klimaforandringer

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

amo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.