Klimaforandringer er de hurtigste siden dinosaurerne uddøde
02 august 2013

Klimaet ændrer sig 10 gange hurtigere end det har gjort på noget som helst tidspunkt i løbet af de sidste 65 millioner år. Det skriver Stanford University.

Det er ikke bare en af de største klimaforandringer, der har fundet sted, men det er også den suverænt hurtigste i løbet af de sidste 65 millioner år, hvis den fortsætter i samme spor. Det slår et forskerhold fra det amerikanske Stanford University fast i et nyt studie, der netop er udkommet i tidsskriftet Science.

Forskerne sammenlignede de nyeste observationer og forudsigelser for det næste århundrede og sammenlignede den med tidligere begivenheder i Jordens historie.

»Vi ved fra tidligere klimaforandringer, at økosystemerne har skullet reagere på nogle få graders globale temperaturændringer over tusinder af år, men der hvor vi er på vej hen nu, skal økosystemerne gøre det samme indenfor enkelte årtier, siger professor Noah Diffenbaugh, der har stået bag studiet, til Stanford University, og fortsætter:

»Og vi har allerede set, hvordan nogle arter bliver udfordret af en så hurtig forandring.«

Et af de stærkeste beviser for, hvordan det globale klima reagerer på kuldioxid i atmosfæren, kommer fra fortiden. For 55 millioner år siden steg indholdet af kuldioxid i atmosfæren til et niveau, der er sammenligneligt med det, vi oplever nu. Dengang var der ingen arktisk is, og lande der lå i nærheden var varme nok til at have både alligatorer og palmer, skriver Stanford University.

»Der er to vigtige forskelle på økosystemerne nu og dengang. Den ene er den hastighed som forandringerne kommer med, og den anden er de menneskeskabte effekter fra forurening og vand og luft, som ikke var til stede for 55 millioner år siden,« siger Noah Diffenbaugh til Stanford University.

Læs også på Videnskab.dk:

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.