Geologer: Meteornedslag fik oceanerne til at koge
Kilde: 
19 maj 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

For 3,23 og 3,29 milliarder år siden blev Jorden ramt af store asteroider, og nedslagene medførte en voldsom global opvarmning. I ugevis var temperaturen i atmosfæren over 500 grader celsius, og vandet i havene blev også opvarmet, så det begyndte at koge og blev ved med det over i et år.

Det konkluderer to amerikanske geologer, efter at de har nærstuderet en sydafrikansk geologisk klippeformation kaldet Barberton grønstensbælte.

Her findes klipper, der er over 3,5 milliarder år gamle, og geologerne fandt to lag, der var særligt interessante. Her var der nemlig spor efter store meteornedslag, skriver Smithsonian.

Ved nedslagene blev dråber af smeltet klippe sendt op i atmosfæren, hvor de størknede og faldt ned overalt på Jorden som små runde perler. Geologerne kan se, at perlerne faldt ned på bunden af det, der engang var et lavvandet hav, men både over og under disse lag er der spor efter et dybere hav.

Det får geologerne til at konkludere, at Jorden blev ramt af 50-100 meter store asteroider for 3,23 og 3,29 milliarder år siden, og at det fik mange meter hav til at fordampe. Vandstanden dalede måske helt op til 100 meter, fremgår det af den videnskabelige artikel i tidsskriftet Geology.

Sådanne enorme nedslag har selvfølgelig haft alvorlige konsekvenser for det primitive liv, der var på Jorden dengang. De organismer, der levede i overfladen - inklusive dem, der fik energi fra Solens stråler ved hjælp af fotosyntese - må have haft det overordentlig svært.

Læs også:

Livets byggesten skabes ved kometnedslag

Jorden blev bombarderet i smadder i sin tidlige barndom

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

hb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.