Forældres død øger depressioner hos børn
24 maj 2013

17.000 danske børn under 18 år har oplevet at miste en eller begge forældre. Kræft er en af de væsentligste dødsårsager. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at disse børn har en større risiko end andre for at udvikle depressioner senere i livet.

»Vi ved, at børn og unge oplever stor sorg, når de mister en far eller mor, og for nogle kan tabet udvikle sig til alvorlige psykiske lidelser. Og vores undersøgelse er i den sammenhæng interessant, fordi den dokumenterer, hvor alvorlige konsekvenser dødsfaldet kan få for et barn mange år efter tabet af en forælder,« fortæller ph.d. studerende Charlotte Appel fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Tidligere undersøgelser har, ifølge Kræftens Bekæmpelse, ikke alle været af god kvalitet og har målt depression på mange forskellige måder. Den nye undersøgelse er baseret på data fra befolkningsregistre, og dækker dermed et udpluk af hele den danske befolkning. Samtidig måler forskerne depression ved at se på, om man er blevet indlagt på et hospital med depression. For at blive indlagt kræver det nemlig en alvorlig psykisk sygdom og er dermed en troværdig måde at belyse depression på.

Undersøgelsen offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology

Læs også: Gigastudie finder 60 genetiske årsager til kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.