Enormt meteornedslag opdaget ved et skrivebord
Kilde: 
29 juni 2012

For tre milliarder år siden var Grønland et aktivt geologisk område med vulkaner og bjergdannelse. Oven i dette slog en kæmpe meteor med en diameter på 30 kilometer ned, viser ny dansk forskning.

Der er i dag ingen synlige tegn på nedslaget, der fandt sted i Maniitsoq-regionen i det vestlige Grønland, men ikke desto mindre kom seniorforsker Adam Garde fra Geus (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) på sporet af det ved et skrivebord i København 3. september 2009. Det skriver Ing.dk.

På denne dag var Adam Garde ved at forberede sig til en workshop om nikkel- og platinforekomster i Maniitsoq-regionen, da han pludselig indså, at et stort meteornedslag kunne være en simpel forklaring på en række mærkelige geologiske fænomener i denne region.

Han har siden samarbejdet med geologer i Lund i Sverige, Cardiff i Wales og Moskva i Rusland om denne teori. Forskerne har bl.a. foretaget undersøgelser i området i 2010 og 2011.

På den baggrund har Adam Garde og kolleger nu beskrevet meteornedslaget i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Earth and Planetary Science Letters.

Forskerne vurderer, at meteoren landede for 3.001 +/- 2 millioner år siden – muligvis i havet.

OPDATERING 18. JANUAR 2021: Et nyt studie sætter store spørgsmålstegn ved, om Maniitsoq-krateret vitterligt er et krater. Læs mere i denne artikel.
 

Læs også på Videnskab.dk:

Meteor slog dinoer ihjel
Verdens største ufo-mysterium løst

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.