Danmarks Grundforskningsfond udvælger seks nye Niels Bohr Professorer
18 juni 2012

Danmarks Grundforskningsfond har netop truffet afgørelse om sit ’Niels Bohr Professor-program’.

Niels Bohr programmet har det klare formål at berige danske forskningsmiljøer med førsteklasses forskere fra udlandet. Men programmet er også en mulighed for at få nogle af de enestående danske forskere, der har valgt en forskningskarriere i udlandet, hjem til Danmark, skriver Danmarks Grundforskningsfond.

»Vi håber med dette program at kunne styrke den internationale dimension i en række i forvejen meget stærke forskningsmiljøer og skabe en øget dynamik og vekselvirkning med forskningsmiljøer i udlandet,« siger Klaus Bock, der er formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.

Det er tanken, at Niels Bohr professorerne de næste fem år skal tilbringe mellem 50 og 100 procent af deres tid ved danske forskningsmiljøer, og flere vil efterfølgende forblive i en fast stilling ved værtsinstitutionen.

Fonden har besluttet at indgå kontraktforhandlinger om Niels Bohr professorater til: 

  • Professor Lars Hesselholt, Københavns Universitet, 30 mio. dkk
  • Professor Charles E. Lesher, Aarhus Universitet, 28 mio. dkk
  • Professor David Needham, Syddansk Universitet, 29 mio. dkk
  • Professor Jaan Valsiner, Aalborg Universitet, 20 mio. dkk
  • Professor Subir Sarkar, Københavns Universitet, 29 mio. dkk
  • Professor Anna Lowenhaupt Tsing, Aarhus Universitet, 29 mio. dkk

Thomas Sinkjær, der er direktør i Danmarks Grundforskningsfond glæder sig meget over, at fonden kan oprette seks nye Niels Bohr professorater.

»Det er nogle meget kvalificerede ansøgninger, vi har fået. Der er både tale om ny og spændende forskning, og om tilførsel af nogle verdensklasse forskere, som jeg er sikker på vil virke som kraftcentre ude i de danske forskningsmiljøer,« siger han.

Læs også: Dansk forskning tager udlandet med storm

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.