'Feriens farligste slanger' #6: Costa Rica
Costa Rica omtales ofte som Mellemamerikas perle. Det skyldes blandt andet den vidunderlige natur og det billedskønne, diverse dyreliv. Dette indbefatter dog også nogle af verdens farligste slanger.

Allens koralslange (Micrurus alleni) er den største, giftige koralslange i Costa Rica. Den har et meget karakteristisk farvetema med iøjnefaldende røde, gule og sorte ringe. (Foto: Institutoe Clodomiro Picado).

Allens koralslange (Micrurus alleni) er den største, giftige koralslange i Costa Rica. Den har et meget karakteristisk farvetema med iøjnefaldende røde, gule og sorte ringe. (Foto: Institutoe Clodomiro Picado).

Costa Rica er i løbet af de seneste år blevet til en topdestination blandt eventyrlystne personer, som ønsker en rejse med sol, varme og smuk natur i store mængder.

Landet er desuden også ideelt, hvis man har en interesse inden for ekstremt giftige slanger!

Den sydamerikanske klapperslange

Costa Rica er blandt andet hjemlandet for den sydamerikanske klapperslange (Crotalus durissus). Denne slange er en uhyre giftig grubeorm (pit viper), som findes i det sydlige Mexico og Mellem- samt Sydamerika.

Giften fra denne slange er ekstremt potent og indeholder toksinerne crotoxin og crotamin, som begge påvirker kroppen betydeligt.

Crotoxin er hovedkomponenten og den giftigste del i denne slanges gift. Toksinet er et meget potent beta-neurotoksin, som lammer nervesystemet.

Crotoxin er sammensat af to enheder; en mildt giftig fosfolipase-enhed, og en fosfolipase-enhed uden giftig virkning. Disse to umiddelbart harmløse toksiner bindes så sammen til Crotoxin, som derved bliver uhyre giftigt.

Klapperslangens gift lammer musens bagben

Endnu en vigtig komponent i den sydamerikanske klapperslanges gift er crotamin, hvilket faktisk er det allerførste myotoksin (muskelvævsødelæggende stof), som blev opdaget og beskrevet i 1950’erne.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Den myotoksiske effekt af crotamin består i, at toksinet penetrerer musklernes celler og forårsager nekrose (celledød).

I et byttedyr såsom mus påvirker crotamin også cellemembranernes natriumkanaler, hvilket kan lamme musklerne i blandt andet bagbenene hos musene.

Uden behandling kvæler giften dig

Når et menneske bides af den sydamerikanske klapperslange, forårsager kombinationen af crotoxin og crotamin, at musklerne langsomt lammes.

Hvis biddet forbliver ubehandlet, kan det i sidste ende føre til lammelse af lungemusklerne, så bidofferet ender med at dø af iltmangel.

Andre mulige symptomer indbefatter blandt andet diverse synsforstyrrelser, såsom dobbeltsyn, lammelse af øjenmusklerne og generel muskelsvaghed.  

Giften fra den sydamerikanske klapperslange (Crotalus durissus) består af to potente neurotoksiner. Hvis et bid forbliver ubehandlet, kan det blandt andet resultere i fuldstændig blindhed og høreforstyrrelser. (Foto: Mario Sacramento

Den allerfarligste slange i Costa Rica og Mellemamerika

Endnu en farlig slange er den berygtede lanselange (Bothrops asper).

Lanseslangen anses som Costa Ricas – og faktisk hele Mellemamerikas – farligste slange. I de lande, hvor den befinder sig, kan den være skyld i op til 60-90 procent af alle de slangebidsrelaterede dødsfald.

Selvom det er hele Mellemamerikas farligste slange, så angriber den faktisk kun i selvforsvar (ligesom næsten alle slanger), når den enten bliver overrasket eller bliver trængt op i en krog.

Lanseslangen ligger ekstremt godt kamufleret i skovbunden, så det kan være svært at se den. Dermed kan man desværre nemt komme til at overraske den ufrivilligt og derved få dens meget potente gift at mærke.

Tre-årig costaricaner i livsfare

Et tilfælde, der illustrerer, hvor alvorlig lanseslangens gift kan være, fandt sted i Costa Rica, hvor en tre-årig dreng blev bidt i ansigtet af en lanseslange.

Da han ankom på det lokale hospital, var hans ansigt ramt af kraftigt ødem (væskeansamling), så det var helt hævet.

I løbet af de fem dage, han var indlagt, fik han i alt 15 doser modgift. Trods dette havde han kraftigt blodskudte øjne, og alt vævet omkring øjnene var ramt af store hævelser, blå mærker og voldsomme blodansamlinger.

Under indlæggelsen fik han feber, og lægerne observerede, at vævet omkring hans bidsår viste tegn på nekrose. Dette blev vurderet til at være så alvorligt, at han skulle flyttes til et større hospital med bedre behandlingsmuligheder.

På dette hospital endte den unge dreng heldigvis med at overleve, og slap endda afsted uden varige mén.

Venstre: Lanseslangen (Bothrops asper) er kendt for at være sky, men meget defensiv ved tegn på fare og at kunne bevæge sig ekstremt hurtigt. Dens gift forårsager meget alvorlige vævsskader, så det gælder om så vidt muligt at undgå et tæt møde med lanseslangen. (Foto: Bernard Dupont)

Højre: Giften fra lanseslangen er stærkt toksisk for muskelvæv. Her ses et billede, hvor giften har forårsaget så alvorlig celledød, at benet skulle amputeres over knæet. (Foto: D. A. Warrell)

Den tre meter lange bushmaster giver dig næseblod

Endeligt er der også de farlige bushmastere (Lachesis muta), som befinder sig i Mellem- og Sydamerika.

Disse slanger kan blive ganske store og har gennemsnitligt en længde på omkring 2 meter. De længste kan dog blive op til 3,6 meter lange, hvilket giver dem en plads som verdens 4. længste giftslange på denne liste!

Sydamerikanske bushmasteres gift består af en cocktail af mange toksinfamilier. Blandt andet indeholder den lachesin, som er et disintegrin. Disintegriner er en særlig gruppe af proteiner i slangegifte, hvis primære funktion er at forhindre størkning af blodet.

Et bid fra en bushmaster har derfor den effekt, at blodet i bidofferet ikke størkner. Det leder til, at mange bidofre oplever symptomer såsom næseblod, blod i urinen og unormalt kraftige blødninger.

Bushmasteren (Lachesis muta) er den længste slange på den vestlige halvkugle og kan blive op til 3,6 meter lang. Den er opkaldt efter en af de tre skæbnegudinder i græsk mytologi (Lachesis), som efter sigende afgjorde længden på menneskers livstråd. (Foto: Andreas Kay)

Giftige snoge med flot ydre

Sidst, men ikke mindst, findes der også koralslanger (genus: Micrurus) i Costa Rica. Koralslanger er i familien 'giftsnoge' og er kendt for at være relativt sky slanger. Derfor bider de ikke mennesker særligt ofte.    

Der findes over 60 forskellige Micrurus-arter i Nord- og Sydamerika. Fælles for dem alle er, at de er ekstremt neurotoksiske (giftige for nervesystemet).

Desuden er de meget tynde slanger, der har et ganske fængende udseende. Blandt andet er Allens koralslange (Micrurus alleni) dækket af karakteristiske mørkerøde, gule og sorte ringe på sin krop

Sløret tale og dobbeltsyn

De fleste koralslangers bid kan relativt nemt behandles, da en højst potent modgift blev udviklet allerede i 1960’erne.

Men hvis biddet forbliver ubehandlet, kan bidofre dog opleve ubehagelige symptomer såsom sløret tale, dobbeltsyn og eventuel lammelse af musklerne.

Det er dog ikke alle koralslanger, som modgiften virker på, selvom de er så nært beslægtede. Eksempelvis virker koralslange-modgiften ikke imod giften fra koralslangen Micrurus mipartitus, der indeholder Mipartoxin. Dens bidofre kan derfor dø af muskelparalyse og respiratorisk svigt, selv hvis modgift modtages.

Alle koralslangegifte er unikke

Grunden til at der ikke er én modgift, som virker mod alle koralslangers bid, er, at selvom alle koralslanger har gifte, der er neurotoksiske og har en del ligheder i måden de virker på, så har hver enkelt koralslangeart sit eget arsenal af unikke toksiner i sin gift.

De forskellige toksiner fra art til art har deres helt eget unikke biologiske præg, og en modgift lavet mod den ene arts toksiner vil ikke nødvendigvis virke mod en anden arts toksiner.

Det betyder, at for at lave en effektiv modgift, som virker imod alle toksiner i én eller flere slangearter, skal man inkludere hele gifte, som indeholder alle de toksiner, som man vil have en virkning imod. Det kan du læse mere om her.

Tak for denne gang

Denne artikel er den sidste i serien 'Feriens allerfarligste slanger' i denne omgang.

Hvis man ikke har fået tilfredsstillet sin nysgerrighed og gerne vil vide mere om gruopvækkende slanger og deres giftige bid, kan man gøre dette i artiklen 'Hvad er verdens mest dødbringende slange?', der også kort forklarer, hvordan vi på DTU arbejder på at producere de bedst mulige modgifte mod slangebid. 

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk