Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Se video: Vil en kunstig ø gøre vindenergi bedre og billigere?

Forskere Holland, Tyskland og Danamrk undersøger, om en kunstig ø kan gøre udbygnignen af vindmøller bedre (Video: TenneT/Youtube)

Unge opfindere vil opdage sygdomme med en tandbørste

Starship er død! Længe leve disse vilde billeder af opsendelsen og den rødglødende tur ned gennem atmosfæren

Hvad vil ske, hvis internettet bliver slettet?

Andreas Mogensen om Dragon-rumkapslen: »Det er helt stilfuldt og rent – præcis som en Tesla«

Annonce:

En seks kvadratkilometer kunstig ø på Dogger Banke kan blive en vigtig del af fremtidens elsystem.

Holland, Tyskland og Danmark har nemlig indgået et samarbejde om at undersøge, om sådan en energiø kan blive et knudepunkt for et samarbejde om vindenergi mellem England, Danmark, Holland og Norge, skriver Energinet.dk i en pressemeddelelse.

»Det lyder måske skørt og science fiction-agtigt, men en ø på Dogger Banke kan vise sig at gøre fremtidens vindenergi meget billigere og mere effektiv,« siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.dk i pressemeddelelsen.

Sådan vil den seks kvadratkilometer store ø måske komme til at se ud (Foto: Energinet.dk)

Planen er, at der kan sættes flere tusinde havmøller op omkring øen. Strømmen fra de forskellige lande kan blive samlet og delt på kryds og tværs. Og det kan gøre brugen af vindenergien mere effektiv.

Øen kan blive knudepunkt for 30 gigawatt vindmøllestrøm, mens det maksimale danske elforbrug i dag er på 6,1 gigawatt. Håbet er, at der på et tidspunkt vil komme flere kunstige øer til formålet, så der er vindmøller, der kan producere 70-100 gigawatt strøm. Det kan forsyne 80 millioner europæere med strøm.

Der kommer flere og flere vindmøller i Europa, og derfor bliver det mere og mere nødvendigt at lave vindmølleparker til havs.

Annonce:

»Og så er tanken om en stor, kunstig sandø midt i Nordsøen måske ikke dum. Vi kan udbygge med meget mere vindenergi, nedbringe omkostningerne og sørge for, at forbrugerne i Nordsølandene får et meget større marked at købe strøm fra,« siger Torben Glar Nielsen i pressemeddelelsen.

Hvis undersøgelserne viser, at energiøen er en ligeså god idé, som folkene bag håber, vil den dog først begynde at levere strøm fra omkring 2030-2035.

sbl