Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Mægtig viking fundet nær Skanderborg

Den mægtige viking fra Fregerslev. (Museum Skanderborg)

Den mægtige viking fra Fregerslev. (Museum Skanderborg)

Annonce:

Ikke siden 1983 er der udgravet noget liggende i Danmark, skriver Museum Skanderborg i en pressemeddelelse.

En rytter fra vikingetiden, som i slutningen af 900-tallet er blevet begravet i en meget stor kammergrav, er fundet i Hørning, tæt på Skanderborg. Den arkæologiske forundersøgelse af graven afslørede rigt udstyr til hestehovedtøj, heriblandt udsmykkede forgyldte bronzer og sølvbelagte jerndele, skriver dr.dk.

Arkæologerne mener, at der er tale om en jarl, en af kongens betroede mænd eller en lokal stormænd.

»De allerede fundne genstande er smukke, forgyldte beslag fra hovedtøjet til en hest. Sådan et hovedtøj har kun været til rådighed for de absolut mægtigste mennesker i vikingetiden og har måske været en alliancegave fra kongen. Beslagene dateres til ca. 950 e.Kr., hvilket betyder, at vores viking fra Fregerslev kan have været Gorm den Gamles betroede – eller konkurrent,« siger projektleder og arkæolog ved Museum Skanderborg Merethe Schifter Bagge ifølge pressemeddelelsen.

Museet skriver i pressemeddelelsen, at vi kan forvente helt ny viden om vikingetidens magthierarki, samfund og forhåbentlig den gravlagte selv, når udgravningen starter op 18. april 2017.

Offentligheden inviteres til at komme og følge udgravningen af hele gravkammerkomplekset tæt på – en trend, som tager til inden for arkæologiens verden, og som du kan læse mere om på Videnskab.dk snart.

Projektets første del er netop blevet fuldfinansieret med bevillinger fra Augustinus Fonden og Den A. P. Møllerske Støttefond samt midler fra Slots- og Kulturstyrelsen og Skanderborg Kommune.

Annonce:

cpp