Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Mus flirter med ultralyd-sange

Annonce:

Når mus kurtiserer, bruger de ultrasoniske kærlighedssange til at vise interesse for hinanden. Sangene er af en så høj frekvens, at de er umulige at høre for mennesker.

Nu viser ny forskning med dansk deltagelse, at de små gnavere laver højfrekvenslydene ved at bruge en mekanisme, som man ellers kun kender fra supersoniske jet-motorer, skriver Science Daily.

»Mus laver ultralyd på en måde, som vi ikke før har set hos noget dyr,« siger studiets hovedforfatter Elena Mahrt fra Washington State University til Science Daily.

Indtil nu har man ikke vidst, hvordan musene udstøder disse utroligt lyse lyde. Men den nye forskning viser, at musene sender lidt luft fra luftrøret mod væggen i strubehovedet, som giver en resonans og producerer en ultrasonisk fløjten, skriver Science Daily.

»Det virker sandsynligt, at mange gnavere bruger ultralyd til at kommunikere, men vi ved meget lidt om det. Det er endda muligt, at flagermus bruger denne cool mekanisme til ekkolokalisering,« siger studiets seniorforfatter lektor Coen Elemans fra Syddansk Universitet.

De syngende mus bliver ofte brugt til at studere kommunikationssygdomme i mennesker – for eksempel stamning.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Annonce:

LÆD OGSÅ: Høje lyde kan give gamle katte alvorlige anfald