Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Majs gør hamstere til vilde kannibaler

Annonce:

Hvis de vilde hamstere i det nordøstlige Frankrig får for meget majs i kosten, ender de med at blive til sindsforvirrede kannibaler, der æder deres egne unger. Det viser forskning fra University of Strasbourg ifølge phys.org.

Under et forsøg begyndte de sindsforvirrede mødre også at angribe deres fodermaskiner, og deres tunger hævede op og blev sorte.

»Hunnerne opbevarede deres unger sammen med deres forråd af majs, indtil de spiste dem. På det tidspunkt var ungerne stadig i live,« skriver forskerne i deres artikel i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan man overleve ved at spise sig selv?

Den abnormale adfærd skyldes formentlig, at hamsterne udvikler demens-lignende symptomer, når de udelukkende lever af majs, mener forskerne.

En kost, der udelukkende består af majs, indeholder ikke tilstrækkeligt med B-vitamin, og mangel på B-vitamin er tidligere blevet forbundet med sygdomme i både hunde og mennesker.

»Forkert tilberedte majsbaserede diæter er blevet forbundet med flere tilfælde af mord, selvmord og kannibalisme hos mennesker,« skriver forskerne ifølge phys.org.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Fortidsmonster: Skræmmende penis-orm var kannibal

I et andet sæt af forsøg gav forskerne hamsterne majs tilsat B3-vitamin. Her udviste de ingen kannibalistiske eller sindsforvirrede tendenser.

Forskerne konkluderer derfor, at det er skadeligt for de vilde hamstere, når de franske landmænd udelukkende producerer én afgrøde på deres marker.

»Med tanke på, at disse arter allerede står over for mange trusler, og at flertallet af dem er truede, haster det med at genoprette en bred vifte af planter inden for landbruget,« skriver forskerne ifølge phys.org.

LÆS OGSÅ: Forsker: Sådan overlever du Zombie-pandemien

LÆS OGSÅ: 5.000 år gammel majs: Spiste vores forfædre popcorn?

on

Annonce: