Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Jorden sender ilt til Månen

Annonce:

I et nyt studie skriver forskere, at der er fundet ilt-ioner på Månen. Ilt-ionerne kommer fra Jordens atmosfære, som kan have sendt ilt til Månen i milliarder af år. Det skriver newscientist.com.

Energipartikler fra solvinden bombarderer Månen stort set hele tiden, lige med undtagelse af et vindue på fem dage hver måned, hvor Jorden passerer mellem Solen og Månen.

Mens Jorden magnetfelt beskytter Månen fra Solen, skabes et lag mellem Jorden og Månen, hvor der sendes ioner frem og tilbage.

LÆS OGSÅ: Jordens atmosfære taber ilt – og forskerne ved ikke hvorfor

Feltet mellem Jorden og Månens strøm af ioner kaldet for plasmalaget, og det består hovedsageligt af hydrogen, men også af meget energiske ilt-ioner.

Mens Månen befinder sig i plasmalaget, kan ilt-ioner fra Jorden blive blæst til Månens overflade, hvor de kan lagre sig ved dybder på op til to mikrometer (enhed for længde (1 mikrometer = 1 milliontedel meter, red.).

I løbet af 2008 fløj Japans rumfartøj SELENE sammen med Månen ind i Jordens skygge, hvor den talte ioner på sin vej.

Annonce:

Den fandt uventet høje koncentrationer af højenergi-ilt-ioner på vej fra Jorden til Månen. Ioner, som ikke kunne stamme fra solvinden.

LÆS OGSÅ: Forskere: Flydende vand på Mars ‘for nyligt’

»Økosfæren (potentielt livsopretholdende forhold red.) bliver stabiliseret af Månen. Når planter laver fotosyntese, opstår der ilt. Den ilt bliver så transporteret til Månen,« siger Kentaro Terada fra Osaka University i Japan, der er hovedforfatter på det nye studie, til newscientist.com.

Ionerne på Månen kan hjælpe os med at forstå, hvordan vand og andre flygtige kemiske forbindelser dannes der.

»Hvor ilt og hydrogen på Månen kommer fra, og hvis og hvordan de omdannes til vand, er af stor videnskabelig interesse, og ift. hvis vi skal sende mennesker til Månen i fremtiden,« siger Kathleen Mandt, der forsker ved Southwest Research Institute i San Antionio i Texas, USA, og som ikke var en del af studiet.

Derudover kan viden om ilt på Månen muligvis hjælpe os med at forstå, hvor Jordens atmosfære kommer fra.

LÆS OGSÅ: Stærke indicier: Jordens vand stammer fra Jupiter

Annonce:

Vi ved i dag meget om, hvordan vores atmosfære ser ud, men det er utroligt svært at studere dens historie over millioner og milliarder af år.

Hvis atmosfæriske partikler kan opholde sig i månestøv i længere tid, kan forskerne måske lære mere om Jordens tidlige atmosfære ved at studere ilt-ionerne på Månen.

Studiet er netop udkommet i tidsskriftet Nature Astronomy.

ams