Annonceinfo

Sådan kommer din hund og kat af med lopperne

Ny dansk undersøgelse viser, at hunde og katte som regel først slipper af med lopperne, når ejeren får god rådgivning. Så her er de bedste råd.

Katteloppen - Ctenocephalides felis - er den mest almindelige loppe herhjemme. Den bliver op til 3 mm lang og sætter sig trods navnet også på hunde. (Foto: Kim Søholt Larsen)

Tusindvis af hunde- og katteejere kæmper med lopper, som tilsyneladende vender tilbage igen og igen, selvom de har fået en loppekur. Men det er faktisk helt utroligt simpelt at komme af med lopperne.

Hvis din hund eller din kat har fået lopper, skal du bare:

  1. Købe et loppemiddel
     
  2. Putte det på husdyret som beskrevet og
     
  3. Sørge for at gentage behandlingen inden for det tidsrum, der er beskrevet i brugsanvisningen

Sådan lyder den næsten irriterende indlysende opskrift, som er ét af resultaterne af en ny dansk undersøgelse, foretaget af landets førende loppeekspert, biolog Kim Søholt Larsen. 

Loppebekæmpelse kan tage et halvt år

Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark og det nærmeste, vi kommer forskning i, hvorfor vi tit ender med at tabe kampen mod lopperne.

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper,« siger Kim Søholt Larsen, leder af virksomheden KSL Consulting og ph.d. på en afhandling om lopper.

»Alligevel tror man, at man bare skal bruge loppemidlet én gang, og så er problemet løst. Undersøgelsen viser, at der er brug for information, information og information, så man får afstemt forbrugerens forventninger, før man går i gang med behandlingen.«

»Men så når man også rigtigt langt. Det kan man virkelig se på vores undersøgelse,« siger Kim Søholt Larsen. 

Lopper forsvinder næsten altid

Kim Søholt Larsen har en fortid som forsker i 10 år på Statens Skadedyrslaboratorium.

Fakta

Et tegn på fejlslagen loppebekæmpelse er synet af lopper, der har suget blod i 48 timer – tids nok til, at de kan nå at lægge flere æg.
Sådan en loppe er større end andre, fordi den er fyldt med blod, og den lægger æg nærmest uafbrudt, så du kan også finde æg, når du kæmmer dyrets pels.
Bemærk, at lopper på hunde og katte også udvikler sig i omgivelserne – tæpper, revner og sprækker, under sengen og vigtigst: omkring det område, hvor katten eller hunden ligger.

Sammen med loppemiddelproducenten Merial har han kontaktet, udspurgt, guidet og i en række tilfælde også observeret og interviewet mennesker, som havde klaget til Merial over at have tabt kampen til lopperne.

Undersøgelsen viser, at kattelopper – som de irriterende bæster misvisende hedder, selvom de invaderer både hunde og katte – forsvinder i hele 96% af tilfældene, når kunderne bliver ordentligt vejledt.

»Det viser, hvor vigtigt det er, at dyreejeren har forstået strategien bag loppebehandlingen og gennemfører den. Og det er altså ikke kun for Merials produkter. I dag er alle midler på markedet så effektive, at det er muligt at føre en højeffektiv kamp mod lopperne, hvis bare man gør det rigtigt,« konstaterer Kim Søholt Larsen.

Dyrlægen giver gode råd om loppemidler

Kim Søholt har som én af Danmarks førende eksperter i lus og lopper berettet om undersøgelsen i Dansk Veterinær Tidsskrift – der i parentes bemærket ikke er peer-reviewet, dvs. ikke tjekket af fagfæller.

I artiklen skriver han og medforfatteren, dyrlæge Christina Kronborg fra Merial, at:

»Det anbefales at demonstrere, hvordan det valgte loppemiddel bruges korrekt og at give klienten en kort og basal indsigt i loppens biologi og evt. udlevere en brochure om emnet.«

Hvis du vil have hjælp til, hvordan du bruger et loppemiddel, så køb det et sted, hvor du kan få kvalificeret råd og vejledning, f.eks. hos din dyrlæge.

Indlæg redigeret

Det er ikke tilladt at reklamere i indlæggene på Videnskab.dk, og derfor er et reklamerende link fjernet fra indlæg.

Hvis du vil vide mere om debatreglerne på Videnskab.dk, kan du læse mere her: http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Redaktionen

Mange tror at loppemidlerne ikke virker

Der er tilsyneladende rigtig mange som mener at det loppemiddel de køber ikke virker. Ikke desto mindre så synes jeg at denne artikel tydeliggør at det faktisk tit er manglende viden der kan være årsag til den fejlslagne behandling. Som nævnt i artiklen tror jeg at mange ikke ved at de skal gentage behandlingen over flere gange for at blive helt fri for lopperne.
God artikel!
Mvh
Simon

Brug B-vitamin

En mindre giftig metode er at give dyret B-vitamin hver dag.
Jeg har haft to ude-katte i tilsammen 20 år.
De har fået 1 B-vitamin til katte hver dag. Kattene spiser dem som slik, og de er gode for pels og klør.
Jeg fik rådet af en dame, der havde opdrættet siamesere i USA, og det virker.
Jeg spurgte min dyrlæge hvorfor? Han havde aldrig hørt om det, men udkastede følgende hypotese: B-vitamin er vandopløselig, så tilskuddet får sandsynligvis kattenes kropsvæsker til at lugte på en måde, som lopperne ikke kan lide.
Jeg køber B-vitamin til katte i en dyrehandel, gærtabletter kan også bruges, bare katten vil spise dem.
Jeg tror ikke man kan overdosere, netop fordi B-vitaminet er vandopløseligt, så overskydende dosis udskilles med urinen gennem nyrerne.
Men katte har sarte nyrer, og jeg skal betale for tabletterne, så jeg har altid bare givet én tablet om dagen til en kat på 3,5-4,5 kg, og det har virket upåklageligt.
Til anbefaling :)

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste blogindlæg

Annonceinfo