Annonceinfo

Menneskes hjernebølger får bedøvet rotte til at bevæge sig

VideoEn neurolog og bioingeniør fra Harvard Medical School har oprettet forbindelse mellem et menneskes og en rottes hjerne. Ved hjælp af signaler fra menneskehjernen, lykkedes det at få en bedøvet rotte til at vippe med halen.

Videoen stammer fra studiet, som er udført af blandt andet Seung-Schick Yoo

Prøv at forestil dig, at du kunne få din hunds lugtesans uden at få dens våde snude med i købet. Din forbedrede lugtesans ville være et resultat af, at din hund kunne overføre signaler fra sin hjerne direkte ind i din.

Prøv så at forestil dig, at du kunne være lige så god til golf som Tiger Woods, fordi din hjerne kan kobles til hans, mens du spiller. Et lidt mere skræmmende billede kunne være, at et menneske ville være i stand til at få en større menneskemængde til at føle og tænke det samme.

Det lyder som det rene science fiction, men genrens navn er ikke ubegrundet. Genren tager nemlig udgangspunkt i forskningen og tilsætter så fiktion for at male billeder af fremtiden som følge af videnskabelige gennembrud.

Kontakt mellem menneske- og rottehjerne

Resultater fra forskningens verden peger faktisk allerede nu på, at de tænkte scenarier ovenfor kan blive virkelige.

Det viser et studie udført af neurolog og bioingeniør Seung-Schik Yoo fra Harvard Medical School. Resultaterne af hans studie er blevet trykt i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE.

Mens tidligere undersøgelser har vist, at rotter kan samarbejde ved at få deres hjerner koblet sammen ved at operere elektroder ind i gnavernes hjerner, har man nu opnået lignende resultater uden at ty til kirurgiske indgreb.

Første forsøg på hjernekontakt mellem arter

Forskeren fra Harvard Medical School har haft succes med at få en rotte til at reagere på tankeoverførsler fra et menneske.

Forsøget er det første af sin slags, der ikke har benyttet sig af kirurgiske indgreb for at skabe kontakt mellem to hjerner, forklarer Seung-Schik Yoo til LiveScience. Det er desuden også det første forsøg, der etablerer kontakt mellem hjerner på tværs af arter.

Helt uden brug af operationer lykkedes det i eksperimentet at få en rotte til at vippe med halen som følge af overførslen af signaler fra en menneskehjerne.

Hjernebølger overført ved hjælp af ultralydsstråler

I stedet for at operere elektroder ind i hjernerne, blev forsøgspersonen udstyret med elektroder på kraniet, der opfanger hjernebølger.

Illustration af forsøgets opsætning. Menneskets hjernebølger bliver opfanget af elektroder og omsættes til ultralydsstråler, der bliver modtaget af rottens hjerne. Signalerne får den bedøvede rottes hale til at bevæge sig. (Ill.: Seung-Schick Yoo)

Rotten modtog signalerne ved hjælp af ultralydsstråler, der kan trænge gennem kraniet og ind i hjernen.

For at sikre sig, at det var tankeoverførslen, der forårsagede bevægelse hos gnaveren, var den bedøvet under forsøget.

Hjernerne fra de to kunne synkroniseres ved, at forsøgspersonen blev placeret foran en skærm, der viste et flimrende mønster. Når forsøgspersonen fokuserede på skærmen, blev hans hjernebølger synkroniseret med strobelyset. 

Vipper med halen som respons på menneskehjernens signaler

Når menneskets hjernebølger var synkroniseret med lyset, blev ultralyden til rottens hjerne aktiveret og sendte signaler ind til den del af hjernen, der sørger for bevægelse.

Rotten kvitterede for modtagelsen af signalerne ved at vippe med halen i 94 procent af tilfældene – og forsinkelsen mellem stimuli fra menneskehjernen og respons i rottens hale var kun omkring 1.6 sekunder.

Forsøgets resultater tegner et billede af, at det i fremtiden ikke vil være urealistisk at kombinere forskellige arters kvaliteter ved hjælp af denne form for stimuli og respons.

Science fiction er stadig kun fiktion

Det skræmmende scenarie, behøver vi dog ikke bekymre os om foreløbig, forklarer Yoo til LiveScience:

»Du skal ikke bekymre dig om, at regeringen vil finde en hemmelig metode til at kontrollere hjernen. Først skal man vide, hvordan man fortolker hjerneaktivitet fuldstændigt, og det kan vi ikke nu – så langt er forskningen endnu ikke.« 

I fremtiden håber han dog, at man kan drage nytte af kontakten mellem hjerner på tværs af arter. Det kan for eksempel blive nyttigt i forbindelse med efterforskninger, hvor hundens lugtesans kan blive en fordel, mennesker kan benytte sig af.

Sikke muligheder... :o)

Man kunne forestille sig flg. "eksperiment":

En rottehales bevægelse detekteres af en IR-sensor, som så giver input til en pc med div. software som så konverterer til et stroboskoplys vist på en monitor. En forsøgsperson, som kontinuerligt skal se på monitoren, udstyres med en "elektrode-hue" som så opfanger de hjerneimpulser der måtte komme...

Ergo: En rottehale kan styre den menneskelige hjerne! Fantastisk!...

Menneskets hjernebølger kan åbne en cola..

Der er mange muligheder for at vise sammenhænge, hvis man kender lidt til Fedtmules fantasi... Det er bare om at få den ene påvirkning forbundet til næste trin på forsøgsopstillingen...

Mediestunt?

He-he...fuldstændig korrekt, Dorte Wulff Dahl - men som jeg læser det, er det lige så let at FORSTÅ artiklen!

Som overskriften siger:

"En neurolog og bioingeniør fra Harvard Medical School har oprettet forbindelse mellem et menneskes og en rottes hjerne. Ved hjælp af signaler fra menneskehjernen, lykkedes det at få en bedøvet rotte til at vippe med halen."

Der er jo ikke meget hokus-pokus i det. (Jeg kan dog godt lide dit udtryk "Fedtmule-opstilling")...

Mvh Jann Pedersen

Mediestunt?

Det er let at misforstå den artikel...

Der foregik blot det, at en person kigger på noget bestemt, og dette fører naturligvis til en bestemt fysisk reaktion i personens hjerne. Dette har man så teknisk arrangeret sådan, at dette tryk på en "startknap" skal trykke på en anden startknap på maskinen der er koblet til rottens hjerne , og som starter en stimulation et specifikt sted i en rottes hjerne.

Det svarer altså til at man intentionelt klapper en hund, og så kan den mærke det...

Der foregår altså ingen mystisk påvirkning direkte fra menneskets "hjernebølger" til rottens hjerne. Det er udelukkende teknik som kan aflæse hjernebølger (=elektrisk aktivitet) hos mennesket, og så i næste trin teknik der kan aktivere hjerneaktivitet hos rotten.

Det er underordnet om det er samme arter der bruges i forsøget. Det er faktisk totalt underordnet, om personens forudsigelige hjerneaktivitet som følge af et givent stimulus blot giver udslag på en aflæser, og så er er historien ikke længere, eller om man har lavet en fedtmule-opstilling, hvor udslag på en aflæser skal aktivere en ny knap...

Mvh Dorte Wulff Dahl

Nørdernes endelige triumf

Forestil dig! At mænd kan styre kvinders erotiske tankemønstre! Eller deres shopping adfærd!
For eksempel i et område som neuromarketing - hvor der er mange interessante anvendelsesmuligheder!
http://video-commerce.org/wp-content/uploads/2011/09/neuromarketing-bild...

Militæret har jo også brug for at kunne kontrollerer deres soldater. Der må godt komme lidt mere tempo på forskningen, og med de kommercielle muligheder forskningen rummer, så vil det sikkert gå stærkt.

Både spændende og skræmmende med mulig tankeoverførsel!

Superspændende hjerne-forskning!

Eksperimenterne viser, at de bio-fysiske/kemiske processer i hjernen kan aktiveres af en informationsgivende trådløs signaloptagelse.

Hilsen fra
Louis Nielsen

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg