Annonceinfo

Ildkugler set fra Danmark

To lysstærke meteorer - såkaldte ildkugler - er både observeret og fotograferet fra Danmark.

Emner:
Ildkuglen 12. november kl. 02:17 dansk tid, fotograferet fra Djursland. (Foto: P. Christiansen/Planetariet.dk)

Ikke bare én, men to gange blev der mandag 12. november set et meget lysstærkt meteor - en såkaldt ildkugle - fra Danmark.

Den første ildkugle kom kl. 02:17 dansk tid, men på grund af tidspunktet blev den ikke set af mange mennesker. Til gengæld blev den fotograferet af Paul Christiansen på Djursland (se billedet til højre). Ildkuglen efterlod et røgspor, der kunne ses på himlen i over 20 minutter. Paul Christiansen har lavet en tidsforkortet video, der viser røgsporets langsomme opløsning.

Se ildkugles bane i 3D

Ildkuglen blev desuden fanget af et webcam i Oslo og automatiske kameraer i Aalborg, Jels og København, der konstant overvåger himlen over Danmark netop for at fange ildkugler. Ud fra observationerne har det vist sig, at ildkuglen bevægede sig over Jylland lige syd for Limfjorden. Se den detaljerede analyse på denne side, hvor det også er muligt at se ildkuglens bane i 3D med Google Earth.

Den anden ildkugle strøg over himlen kl. 21:42 dansk tid, og den blev set af mange. Denne ildkugle blev fanget af de automatiske kameraer i Jels og København, og observationerne peger på, at ildkuglen har bevæget sig over Bremen i Tyskland med kurs ud over havet.

Det vurderes, at begge ildkugler var meteorer fra stjerneskudssværmen Tauriderne, der er aktiv for tiden.

Vigtige observationer af ildkugler

Meteorer (populært kaldet stjerneskud) opstår, når små stenklumper trænger ind i Jordens atmosfære. På grund af den høje fart presses luften sammen foran stenen. Denne sammenpresning gør, at luften bliver meget varm. Sammenstød med luften og varmen får stenen til at fordampe. Den store varme får også luften til at gløde, og det er det vi ser som stjerneskud.

Observationer af ildkugler er meget vigtige for at kunne afgøre, hvilken bane meteoret har haft. Hvis du ser en ildkugle, kan du indberette din observation.

Ildkugle-siden er et samarbejde mellem Astronomisk Selskab, Geologisk Museum under Københavns Universitet og Tycho Brahe Planetarium.

 

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium
Gl. Kongevej 10
1610 København V

Videnskab.dk samarbejder med Tycho Brahe Planetarium.

Tycho Brahe Planetarium leverer lærerig underholdning til hele familien.

Rumteatret er Planetariets hjerte, der med sit 1.000 kvadratmeter store lærred leverer en helt særlig filmoplevelse. 

Planetariets astrofysiker skriver nyheder om rummet. Nyhederne bringes her på Videnskab.dk

Seneste artikler fra Tycho Brahe Planetarium

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Mød supersalamanderen, der var lige ved at æde dine forfædre

  Fundet af nye fossiler ender ofte som clickbait - men de fortjener bedre. De fortæller en uvurderlig historie om livets oprindelse og kan lede os på sporet af, hvordan virkelige dyr og økosystemer har udviklet sig.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg