Annonceinfo

Hunde skal trænes i små doser

Hvis du har dårlig tid til at træne din hund, skal du sørge for at sprede træningen i små doser over mange uger; så lærer hunden mest. Dansk speciale har udløst artikel til et internationalt tidsskrift.

Forsøget med hundetræning blev lavet på 44 beagler, der normalt bliver brugt som laboratoriehunde hos en medicinalvirksomhed. Fordelen er, at sådanne hunde ikke er blevet trænet i forvejen som f.eks. familiehunde, og at hundene er af samme race, så de er lige til at sammenligne. (Foto: Helle Demant)

Det er kun ganske sjældent, at studerende afslutter deres studier med så godt et speciale, at det udløser en videnskabelig artikel i et anerkendt tidsskrift.

Men det sker måske for biolog Helle Demant fra Institut for Produktionsdyr og Heste på Københavns Universitet, der har indsendt resultaterne af sine studier til tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science.

I sit speciale til topkarakteren 12 har hun undersøgt, hvordan man bedst træner hunde, når man har begrænset tid til rådighed i en travl hverdag.

Få mere for pengene

Konklusionen er klar: Hunde lærer mest, hvis de bliver trænet i korte sessioner med en uges mellemrum i sammenlagt flere måneder, end hvis de træner intensivt hver dag i sammenlagt en uge.

»Hunde, der kun blev trænet en gang om ugen i kort tid ad gangen, lærte markant mere end alle andre. Det betyder, at hvis man har et begrænset antal træningssessioner til rådighed, får man mest ud af at sprede dem over et længere forløb og ikke lægge det hele en lørdag formiddag,« konstaterer Helle Demant.

»Det har selvfølgelig betydning for folk, som har et begrænset antal timer til rådighed i hverdagen, men det viser også, hvordan man får mest ud af sine penge, for træningssessioner kan være dyre, især hvis man træner f.eks. en førerhund eller en politihund,« tilføjer hun.

Hidtil største undersøgelse
Grafikken viser indlæringen efter træning i 18 sessioner af fire grupper hunde: A) 12 hunde trænet i 1 session, halvanden gang om ugen (altså reelt én eller to sessioner om ugen) B) 12 hunde trænet i 3 sessioner ad gangen, halvanden gang om ugen (altså reelt 4 eller 5 sessioner om ugen) C) 9 hunde trænet 1 session hver dag (weekender undtaget) D) 11 hunde trænet 3 sessioner hver dag (weekender undtaget). Graferne illustrerer, at hvis du skal passe hundetræning ind i en travl hverdag, bør du sørge for at sprede træningen ud i stedet for at hive en samlet uge ud af kalenderen. (Grafik: Helle Demant)

Undersøgelsen er den hidtil største af sin art. Den er lavet på i alt 44 hunde, som blev inddelt i fire grupper. Hver gruppe blev trænet i de samme kommandoer over lige mange sessioner, men fordelingen af sessionerne varierede fra gruppe til gruppe.

Hundene skulle lære at adlyde en række simple kommandoer som f.eks. at løbe hen til et menneske eller en hundekurv, at lægge sig op i den eller at blive siddende. Når hunden havde lært en kommando ved at udføre den korrekt minimum 5 ud af 6 gange i en session, rykkede hunden videre til næste niveau. Hundene endte derfor på forskellige niveauer efter de i alt 18 træningssessioner.

Pauser får indlæring til at bundfælde sig

Resultaterne viser - på linje med tidligere og mindre undersøgelser - at hunde lærer signifikant mere af træning i korte intervaller. Men forskerne er stadig uenige i, hvorfor det forholder sig sådan.

»Den mest umiddelbare forklaring er, at hunde bliver mindre motiverede og ukoncentrerede, når man træner for længe ad gangen, men forklaringen stikker dybere.«

»Noget tyder på, at træning i små intervaller giver hunden bedre mulighed for at få det indlærte til at 'sidde fast' på langtidshukommelsen. Konsolideringen foregår både i vågen tilstand og under søvn - men det kan altså også skyldes noget helt tredje, vi ikke kender til endnu,« bemærker Helle Demant.

Helle Demant understreger, at forsøget kun viser effekten ved samme mængde træning i forskellige doser. Hvis man generelt træner mange timer med sin hund, lærer den selvsagt mere, end en anden hund som kun får lidt træning.

citatJeg er glad for, at mine resultater ser ud til at komme ud i et videnskabeligt tidsskrift, men det var ikke et mål for studierne. Jeg synes bare, der mangler noget viden på området, og det er rart at kunne være med til at gøre noget ved det
- Helle Demant

»Selvfølgelig lærer hundene mere, hvis de får mere træning, så man må selv vurdere, hvor lang tid man vil bruge. Men det her viser, at hvis man træner lidt med hunden derhjemme, bør man nok træne i kort tid ad gangen, for den orker ikke 20 kommandoer i træk. Så hellere fordele det ud over nogle dage,« siger Helle Demant.

Al træning bliver husket lige godt

En anden del af Helle Demants undersøgelse viser, at hundene husker træningen lige godt, uanset hvordan de er trænet.

»Efter fire uger viser det sig sjovt nok, at selvom der var stor forskel på, hvor langt hundene var nået, så husker de fire grupper hunde kommandoerne stort set lige godt, så det har tilsyneladende ingen effekt, hvordan de har trænet.«

»Men det er vigtigt at understrege, at undersøgelsen er lavet efter fire uger, så vi ved ikke, hvordan billedet ser ud, hvis vi vender tilbage efter et halvt eller et helt år,« lyder det fra Helle Demant.

Studiet antyder, at hundens alder og personlighed spiller ind på resultatet: ældre hunde ser ud til at have sværere ved at lære, mens udfarende og menneskeglade hunde ser ud til at have lettere ved det.

INDLÆRING HOS DYR

Forsøg på rotter har vist, at ny viden sætter sig fast i en dyrehjerne under den såkaldte slow wave søvn.

Måling med elektroder har vist, at rotter afspiller de samme frekvenser i hippocampus under slow wave-søvnen, som de gør under indlæringen i vågen tilstand.

Det tyder på, at de genafspiller det indlærte, mens de sover.

Tidligere mente man, at indlæringen konsoliderede sig under REM-søvn

Reklamelink slettet

Et link er fjernet fra et indlæg, da det ikke er tilladt at reklamere på Videnskab.dk:

http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Redaktionen

Små doser hundetræning

Hej,
Jeg har en hundekennel. Jeg begynder altid hundetræningen tidligt og allerede fra hvalpene er 6-8 uger.

Jeg har altid holdt mig til ca. 5 minutters små træningssessioner, så det passer rigtigt fint med det som Helle Demant har fundet ud af i sin videnskabelige undersøgelse.

Jeg er begyndt at sprede hundetræningen mere ud på mine voksne hunde, hvor jeg før kørte med ca. 30 minutters træningssessioner, så kører jeg nu kun med ca. 15 minutter og spreder det mere ud. Rigtig god undersøgelse!

Æbler og bananer?

Sammenlignes f.eks. indlæringskurverne A og D, er der en markant forskel.
Men i overblikket overses det nemt, at kurve A repræsenterer indlæring i en periode på 18 uger i hundens liv mens kurve D kun viser indlæring i en periode på 6 dage (!)
Er der derfor - populært sagt - ikke tale om en sammenligning som den med æblerne og bananerne?
Venlig hilsen
Finn Broesby-Olsen

Det er ikke helt sandt

Teorien med at gamle hunde har svært ved at lære nye kunstner er bare ikke hele sandheden. Det er bevist at ældre hunde lære lige så godt som unge hunde, uanset hunderace, størrelse osv. Det sammer gælder i øvrigt for mennesker.
Det er måden som indlæringen sker på, som skal ændres. Unge hunde/mennesker, sker ved hjælp af leg, hvorimod jo ældre man bliver, så sker indlæringen gennem relationer og føelser, det samme er tilfældet med hunde.
MVH
Jonas

Hvis du har dårlig tid til at træne din hund,

Hvis du har dårlig tid til at træne din hund - så har du ikke tid til at have en hund og så bør man ikke anskaffe sig en.
"Studiet antyder, at hundens alder og personlighed spiller ind på resultatet: ældre hunde ser ud til at have sværere ved at lære, mens udfarende og menneskeglade hunde ser ud til at have lettere ved det."
Det samme kan tildels siges om mennesker - jo ældre vi bliver jo mere svlrt bliver det at lære nyt og ændre vaner :)
 

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg