Annonceinfo

Sådan påvirker musik hjernen

VideoEn ny metode afslører, hvordan musikstykker aktiverer forskellige følelsesmæssige, motoriske og kreative områder i hjernen.

Finske forskere har udviklet en ny metode, der gør det muligt at undersøge, hvordan hjernen behandler mange forskellige aspekter ved musik, såsom rytme, tone og klang.

Undersøgelsen viser, hvordan en række netværk i hjernen, inklusiv områder, der er ansvarlige for motorik, følelser og kreativitet, bliver aktiveret, når vi lytter til musik.

Ifølge forskerne vil den nye metode øge vores forståelse af den komplekse dynamik i hjernens netværk og den måde, musik påvirker os på.

Hjernens reaktion på argentinsk tango

Ved at bruge ‘functional magnetic resonance imaging’ (fMRI) optog forskergruppen, ledet af Dr. Vinoo Alluri fra Jyväskylä Universitet i Finland, hjernens reaktioner hos personer, der lyttede til moderne, argentinsk tango.

»Vores resultater viser for første gang, hvor forskelligt musikalske egenskaber aktiverer følelsesmæssige, motoriske og kreative områder i hjernen,« siger forskningslederens kollega, professor Petri Toiviainen fra Jyväskylä Universitet, som også var involveret i studiet.

Ved at bruge sofistikerede computer-algoritmer, udviklet specielt til dette studie, analyserede de det musikalske indhold i en tango, altså fandt ud af, hvordan dens rytme, tone og klang ændrer sig gennem stykket.

Denne figur viser, at det at lytte til musik ikke bare aktiverer de auditive områder, men også store netværk i hele hjernen.

Ifølge Vinoo Alluri er det første gang, at et sådant studie er blevet gennemført ved at bruge rigtig musik i stedet for kunstigt fremstillede musiklignende stimuli.

Hele hjernen reagerer på musik

Sammenligning af hjernens reaktioner og de musikalske egenskaber ledte til en interessant ny opdagelse: Forskerne fandt ud af, at det at lytte til musik ikke bare aktiverer de auditive områder I hjernen, men også anvender store nervenetværk.

For eksempel opdagede de, at behandlingen af den musikalske impuls aktiverer de motoriske områder i hjernen, hvilket forstærker ideen om, at musik og bevægelse er tæt forbundet.

Man fandt ud af, at de limbiske områder i hjernen, som er kendt for at være forbundet med følelser, var involverede i behandlingen af rytme og toner.

Følelser og belønning forbundet til musik

Og behandlingen af klang hang sammen med aktivering i det såkaldte ”default mode network”, DMN-systemet, et neutralt netværk, som man formoder er forbundet med ’flyvske’ tanker, ’tankevandring’ og kreativitet.

»Vi mener, at vores metode giver mere pålidelig viden om behandlingen af musik i hjernen, end de mere konventionelle metoder,« siger Petri Toiviainen.

citatVi mener, at vores metoder giver mere pålidelig viden om behandlingen af musik i hjernen, end de mere konventionelle metoder.
- Professor Petri Toiviainen

Han tilføjer, at de hjerneområder, der er knyttet til følelser og belønning, i tidligere studier har vist aktivitet, når folk lytter til musik i intensive nydelsesfulde øjeblikke.

Men dette studie, siger han, er det første, der specificerer, hvilke specielle musikalske egenskaber, der aktiverer disse områder.

Studiet blev for nyligt publiceret i tidsskriftet NeuroImage.

Læs artiklen på engelsk på ScienceNordic.com.

© sciencenordic.com Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Re: Fono-kemi. Lydinduceret kemiske reaktioner

Kære Dorte,
Jeg er godt klar over, at der forskes meget i hjernens forskellige processer. Og det er yderst spændende!
Men, det undrede mig, at man ikke benytter en specifik fagbetegnelse for det videnskabs-område, der udforsker, hvordan kemiske processer i hjernen kan aktiveres og påvirkes af lyd, både på en positiv måde og en negativ måde.

Hilsen fra
Louis

Re: Fono-kemi. Lydinduceret kemiske reaktioner

Kære Louis.

Du kan læse en lærebog i neurologi eller lignende. Her beskrives de reaktioner, som sker i hjernen, når den udsættes for lydstimuli. Der er intet mystisk ved, at dine "ord" ikke er at finde på google - men det betyder ikke, at det ikke har været velkendt område i stort set ligeså mange år, som man har forsket i hjerneprocesser.... (Man siger heller ikke følekemi, bevægekemi, sprogkemi, matematikkemi mm - men det betyder ikke, at man ikke forsøger at undersøge relevante hjerneprocesser videnskabeligt.)

Mht døvhed findes der forskellige former, og også dette vil være undersøgt med neurobiologiske metoder naturligvis...

Det undrer faktisk, at du har en hjemmeside, hvor du udtaler dig om hjerneprocesser, når du stiller denne slags spørgsmål på videnskab.dk............?????

Mvh Dorte

Fono-kemi. Lydinduceret kemiske reaktioner

Først:
Det er underligt, at man på internettet ikke kan finde artikler, hvori ordene Fonokemi, Lydkemi eller ’Lydinduceret kemi’ indgår.
Betyder det, at man ikke har et (mere eller mindre) dansk ord for det fagområde, der beskæftiger sig med kemiske og fysiske processer, der bliver induceret (fremkaldt) af lyd?
Eller benyttes betegnelsen Phonochemistry for sådanne studier?

-- Fotokemi --
Det er meget velkendt med fotokemiske reaktioner, dvs. kemiske reaktioner, der sættes i gang ved hjælp af lys-energi (elektromagnetisk energi). Et kendt eksempel er fotosyntesen i planter.

-- Fonokemi. Lydinduceret kemiske processer. Støj --
Vi kan benytte ordet fonokemi (lydkemi) som betegnelse for det fagområde, der beskæftiger sig med kemiske reaktioner, der sættes i gang ved hjælp af energien i lyd.
Studiet af fonokemi er ikke mindst vigtigt i forbindelse med uønskede lydpåvirkninger (kaldet støj) og lyd med høj intensitet, fx højtlydende musik, der er et allerede eksisterende sundhedsproblem.
Også ikke-hørbar infralyd og ultralyd kan give uheldige påvirkninger.

--Musik-induceret kemi –
Og nu ja; det er spændende, at man fx med fMRI kan måle, at der i hjernen foregår forskellige kemiske reaktioner, når en person hører musik.
Forsøget viser, at lyden er den primære initiator (første igangsætter), selvom processerne op til hjernen er af både lydmæssig og elektromagnetisk natur.

-- Reagerer døves hjerner på musik (lyd)?
Et interessant spørgsmål:
Reagerer helt døve også hjernemæssigt på musik, generelt betragtet på lyd (støj)?
Er der udført hjerneskanninger på døve, der udsættes for lydpåvirkninger (fx musik).

I øvrigt følgende:
Spejlneuron-effekten, der formidles af hjernens spejlneuroner, aktiveres specielt af musik. Dette ses tydeligt når fx en gruppe af personer bevæger sig kollektivt og synkront! Spændende!

Studér mere om hjernens spejlneuroner på:

http://louis.rostra.dk/andreart/Spejlneuroner.html

Hilsen fra
Louis Nielsen

To kommentarer

1. Viser igen den absurde forbindelse mellem Finland og tango - jeg har aldrig forstået hvorfor finner specielt danser tango: Det bør undersøges om der er tale om et generelt fænomen - eller fænomenet er særegent for finnernes helt specielle form for degeneration.

2. En kontrol af om det også gør sig gældende for skråleriet på X-faktor er nok ikke muligt: Der er ingen hjerne blandt tilhørerne at måle på.

Forbudt

Siden at musikken aktiverer et belønningscenter i hjernen på os, må det være en form for doping. Gad vide om det snart bliver forbudt at høre musik i Danmark, eller om de nøjes med at forbyde Contador at lytte til musik?

Jeg kommer også til at tænke på, hvordan hjernen reagerer hvis man bliver udsat for musik man ikke kan lide? Og nogle reagerer voldsommere på musik de ikke kan lide end andre.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg