Hvis du tror, at du mindsker din risiko for at få kræft ved at spise godt med frugt og grønt, kan du godt tro om igen. Når det gælder kræft, er den positive effekt af at indtage meget frugt og grønt nemlig yderst beskeden.
Det viser en ny, stor undersøgelse, hvor forskere har fulgt 478.478 europæere gennem næsten ni år. 30.604 af personerne i undersøgelsen fik konstateret kræft, men det var altså ikke fordi, de havde forsømt at spise frugter og grøntsager.
»Det er ikke sådan, at du nedbringer din kræftrisiko markant ved at spise frugt og grønt,« fortæller overlæge Anne Tjønneland, der er afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter på den nye undersøgelse.
6 om dagen hjælper ikke mod kræft
Frugt og grønt kædes ellers ofte sammen med mindsket risiko for kræft.
Det gælder for eksempel i ‘6 om dagen’-kampagnen. På kampagnens hjemmeside kan man læse følgende udsagn: »En lang række videnskabelige undersøgelser viser, at frugt og grønt hver dag beskytter mod kræft […]«
\ Fakta
STOR EUROPÆISK UNDERSØGELSE
142.605 mænd og 335.873 kvinder fra 10 vesteuropæiske lande er blevet spurgt om deres spisevaner og livsstil i EPIC-projektet (The European Prospective Investigation into Cancer and nutrition). Knapt ni år efter har man kigget på, om personerne siden havde fået en kræftsygdom.
Der deltog 55.019 danskere i undersøgelsen, som i øvrigt viser, at vi spiser forholdsvis lidt frugt og grønt i Norden. For Danmark er tallet 264 gram om dagen, mens man i Italien og Spanien spiser et halvt kilo om dagen.
Men de undersøgelser, der henvises til, blev publiceret i starten af 1990erne. Siden er undersøgelserne blevet bedre, og forskerne er blevet noget klogere på effekten – eller mangel på samme – af frugt og grønt.
Nye tal viser ganske lille effekt
Forskerne har i den nye undersøgelse fundet ud af, at et højt indtag af frugt og grønt tilsyneladende mindsker risikoen for at få kræft en smule, men effekten er ganske lille.
Undersøgelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift ‘Journal of the National Cancer Institute’.
Hvis tallene står til troende, kan man forhindre 2,6 procent af kræfttilfældene hos mænd og 2,3 procent af kræfttilfældene hos kvinder, hvis alle spiser 150 gram frugt eller grønt mere om dagen. En ganske begrænset effekt, især i forhold til, hvad man tidligere har troet.
Det er usundt at være overvægtig
Det skal ikke forstås sådan, at frugt og grønt ikke er sundt, for det er det stadig. »Vi vil rigtig gerne have, at folk spiser frugt og grønt. Det er bare ikke det mirakelmiddel mod kræftsygdomme, som vi troede for 15 år siden,« siger Anne Tjønneland.
\ Fakta
Dertil kommer, at indtagelse af frugt og grønt stadig er godt for kroppen. Også i forhold til kræft, selv om der ikke er nogen direkte sammenhæng. Anne Tjønneland forklarer:
»Det er en indirekte effekt, man snakker om der. Hvis du spiser frugt og grønt, har du ikke så nemt ved at blive overvægtig. Og det at være overvægtig er en af de absolut vigtigste risikofaktorer – ikke kun i forhold til hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men også når det gælder kræftsygdomme.«
»Desuden spiser du mindre af de ting, som giver øget risiko for kræft, for eksempel rødt kød eller raffinerede kornprodukter,« siger Anne Tjønneland.
Så bliv bare ved med at spise frugt og grønt – også selv om det ikke giver direkte udslag på kræft-statistikken.