Der er nok mange danskere, der kan skrive under på, at der helst skal være rigelig snaps og øl til julefrokosten. Og der går måske heller ikke mange minutter mellem, snapsglassene bliver bundet.
Nu viser en ny undersøgelse udgivet i tidsskriftet Plos One, at hvis man bunder fire til fem genstande i løbet af en time, så er det nok til at påvirke helbredet i højere grad end tidligere troet.
Det lader til, at alkoholen får tarmen til at blive mere utæt, og det øger så mængden af giftige dele fra bakterier i blodet og betændelse i kroppen, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.
»Vi fandt, at et enkelt indtag af fire genstande over kort tid kan udløse en reaktion af immunforsvaret og potentielt forårsage en effekt på helbredet hos en ellers rask person. Vores resultater peger på, at alkohol er farligere end tidligere troet,« siger professor og seniorforsker bag undersøgelsen, Gyongyi Szabo, til University of Massachusetts’ hjemmeside.
Forhøjet betændelse i kroppen er i tidligere forskning blevet forbundet med en lang række sygdomme, blandt andet en forhøjet risiko for at få blodpropper eller for at udvikle depression.
Alkohol rammer ikke alles tarme
Alkohol kan sandsynligvis påvirke tarmens gennemtrængelighed hos nogle mennesker, men det gælder ikke alle, vurderer professor Oluf Borbye Pedersen, der ikke selv har været med til at lave undersøgelsen.
»Anden forskning viser, at cirka 40 procent får utæt tarm som følge af et stort og kronisk alkoholindtag. Den utætte tarm ses tilsyneladende kun hos de mennesker, hvor alkoholen ændrer sammensætningen og funktionen af tarmbakterierne.«
\ Fakta
Cirka 860.000 danskere drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Dvs. mere end 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd. Alkohol går særlig hurtigt i blodet, hvis det er længe siden, man sidst har spist, og mavesækken er tom. Hvis man har drukket kulsyreholdige drikke som champagne og drikke med kulsyreholdig mineralvand, optages alkoholen ekstra hurtigt. Kilde: Sundhed.dk
»Men det tager længere tid end de 30 minutter, som de finder her i undersøgelsen, og derfor er jeg også skeptisk omkring den amerikanske undersøgelses resultat og ser gerne forsøget gentaget med en mere kritisk og omhyggelig metode,« siger Oluf Borbye Pedersen, professor og videnskabelig direktør for genforskning på The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.
LÆS OGSÅ: Alkoholisme knyttet til manglende tarmbakterier
Druk gav utæt tarm
Forskerholdet fra University of Massachusetts Medical School gav 40 procents vodka blandet med juice til 11 raske mænd og 14 raske kvinder. De fik, hvad der svarede til 2 milliliter vodka per kg kropsvægt eller cirka 4,6 genstande for en person på 70 kg, inden for en halv time.
Forskerne tog samtidig blodprøver lige før forsøget og derefter hver halve time de efterfølgende fire timer og så en sidste gang efter 24 timer. Derefter sammenlignede de blodprøverne med blodprøver fra en kontrolgruppe, der havde drukket ren appelsinjuice.
Resultatet viste, at:
- Mængden af giftige dele fra bakterier, også kaldet endotoxiner, i blodet var steget mellem 50-60 procent allerede efter en halv time hos gruppen, der drak vodkajuice.
- Samtidig var der øget inflammation i blodet, som peger på, at immunforsvaret var blevet aktivt.
Bakteriekomponenterne i blodet peger på, at tarmen er blevet mere gennemtrængelig, så dele fra bakterierne kunne slippe gennem tarmen og ud i blodet og forårsage inflammation, konkluderer forskerne.
Det er dårlig forskning
Der er dog flere mangler i undersøgelsens metode, siger professor i medicinsk gastroenterologi Ove Schaffalitzky, som heller ikke selv har været med til at lave undersøgelsen.
\ Fakta
Forskning i vores tarme får mere og mere indpas. Det skyldes bl.a., at mange forskningsresultater efterhånden tyder på, at vores tarmbakterier både påvirker vores personlighed og de sygdomme, vi får. Torsdag 18. december kan du i en livechat her hos Videnskab.dk stille to dygtige forskere spørgsmål om dét spændende emne. Klar til at svare sidder: Professor Oluf Borbye Pedersen, forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Professor MSO Tine Rask Licht, forskningsleder ved Afdeling for Fødevaremikrobiologi på DTU Fødevareinstituttet.
»Jeg er ret skeptisk omkring resultatet, da alkohol ikke når specielt langt ned i tarmen, hvor bakterierne befinder sig. Så det ville være mærkeligt, hvis alkoholen forårsager stigning af de her bakteriedele i blodet. De mangler simpelthen at vise, at det rent faktisk også er det, som sker. Derudover har forskerne heller ikke inkluderet alt deres data fra kontrolgruppen,« siger Ove Schaffalitzky, der er forskningsleder på Syddansk Universitets Institut for Medicinsk Gastroenterologi.
Forskerne bag undersøgelsen skriver i den videnskabelige artikel, at de ikke vil vise dele af deres kontroldata, men de forklarer ikke hvorfor. Og det er kritisabelt, konstaterer Oluf Borbye Pedersen.
»Det er faktisk lidt pinligt, at de får lov til at udgive en forskningsartikel, uden at vedlægge kontroldata. Der har været et slapt bedømmelsesudvalg bag denne udgivelse,« mener han.
Alkohol KAN påvirke tarmene – bare ikke så hurtigt
Det er dog alligevel ikke helt usandsynligt, at alkohol kan påvirke, om tarmen lader uønskede bakterierester slippe over i blodet, vurderer Oluf Borbye Pedersen.
»Tarmens gennemtrængelighed er styret af en række biokemiske detaljer og byggeklodser, der forhindrer, at der kommer uønskede stoffer fra tarmen over i blodet. Men visse bakterier kan nedbryde dele af de byggeklodser, som tarmvæggen er bygget op af. Og en del god forskning viser efterhånden, at alkohol kan påvirke sammensætningen af tarmbakterier. Det tager bare normalt meget længere tid end en halv time, som resultatet her viser,« siger Oluf Borbye Pedersen.
LÆS OGSÅ: Julemaden ændrer vigtige bakterier i vores tarme
Også Ove Schaffalitzky er åben over for, at bakteriernes sammensætning i tarmen spiller en rolle i, hvad der slipper over i blodet.
»Vi kigger selv på, hvordan tarmbakterierne kan ændre på de stoffer, der får lov at komme over i leveren og dermed påvirke leverens funktion. Så det er helt klart værd at arbejde med. Men vi trænger til, at nogen laver et ordentligt og stort studie, så vi kan afkræfte eller bekræfte, om alkoholen får tarmen til at lukke de her endotoxiner over i blodet,« siger Ove Schaffalitzky.