Er forurening skyld i fedme?
Er det forurening eller måske samfundets skyld, at vi bliver fede? Det er nogle af de spørgsmål, som nogle af Europas førende fedmeforskere diskuterer for tiden.
Europas førende fedmeforskere mødtes i går i København for at diskutere, hvordan vi kommer de store maver til livs. (Foto: Colourbox)

Mere end 50 forskere fra især Danmark og Tyskland var samlet på Panum Instituttet i København i går. Her skulle de på forskellige workshops drøfte fremtidens forskningsmæssige udfordringer inden for fedmeforskning i Europa.

Ét af de emner, der blev diskuteret, var, om fedme kan opstå på grund af miljøforurening. Forskerne har f.eks. mistanke om, at kemikalier som bisphenol A kan skabe ubalancer i kroppen, der på en eller anden måde kan gøre folk overvægtige. Det er endnu uvist om der er hold i mistanken, men det er en ting, som DTU Fødevareinstituttet er i færd med at kigge nærmere på. 

Kan det være samfundets skyld?

Et andet punkt på forskernes dagsorden var, hvem der egentlig har ansvaret for fedmen. Er det måske i virkeligheden samfundet?

Én af deltagere, professor Thorkild I.A. Sørensen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, ridsede op:

»Spørgsmålet er, hvem der har ansvaret for, at folk bliver fede. Flere studier tyder på, at usikkerhed i samfundet får folk til at spise mere. Det er f.eks. tankevækkende, at fedmen er så udbredt i USA, hvor enhver er sin egen lykkes smed, og hvor der ikke er noget sikkerhedsnet,« sagde Thorkild I.A. Sørensen på konferencen. 

Kendskab til fedtceller kan måske knække fedmekoden
Et andet emne, som var på tapetet, var forskellige former for fedtvæv. Man har længe været i stand til at skelne mellem hvidt og brunt fedt og har godt styr på, hvilken rolle de to former for fedtvæv spiller, men den seneste tid er det blevet klart, at der også inden for hvidt fedt findes mange forskellige slags fedtceller, der opfører sig forskelligt. Et større kendskab til disse cellers funktioner i kroppen kan måske også være med til at knække fedmekoden. 

Hvorfor bliver vi fede?

Forskerne funderer i det hele taget meget over, hvordan det kan være, at nogen udvikler fedme, mens andre ikke gør, selv om de har samme levevilkår og sociale status. Forskerne håber på, at de kan finde en måde at forudse, hvilke personer, der er i farezonen for at udvikle fedme, men det kræver, at man får udviklet nye tekniske værktøjer i fremtiden, lød det på konferencen.

Efter workshoppen i København er forskerne nået et skridt videre mod at bestemme en fælles europæisk strategi for bekæmpelse af fedme. Næste skridt bliver endnu en konference i Tyskland i december 2011, hvor forskerne skal sætte sig endelig fast på, hvilke emner der skal prioriteres højest.