Annonceinfo

Er forurening skyld i fedme?

Er det forurening eller måske samfundets skyld, at vi bliver fede? Det er nogle af de spørgsmål, som nogle af Europas førende fedmeforskere diskuterer for tiden.

Europas førende fedmeforskere mødtes i går i København for at diskutere, hvordan vi kommer de store maver til livs. (Foto: Colourbox)

Mere end 50 forskere fra især Danmark og Tyskland var samlet på Panum Instituttet i København i går. Her skulle de på forskellige workshops drøfte fremtidens forskningsmæssige udfordringer inden for fedmeforskning i Europa.

Ét af de emner, der blev diskuteret, var, om fedme kan opstå på grund af miljøforurening. Forskerne har f.eks. mistanke om, at kemikalier som bisphenol A kan skabe ubalancer i kroppen, der på en eller anden måde kan gøre folk overvægtige. Det er endnu uvist om der er hold i mistanken, men det er en ting, som DTU Fødevareinstituttet er i færd med at kigge nærmere på. 

Kan det være samfundets skyld?

Et andet punkt på forskernes dagsorden var, hvem der egentlig har ansvaret for fedmen. Er det måske i virkeligheden samfundet?

Én af deltagere, professor Thorkild I.A. Sørensen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, ridsede op:

»Spørgsmålet er, hvem der har ansvaret for, at folk bliver fede. Flere studier tyder på, at usikkerhed i samfundet får folk til at spise mere. Det er f.eks. tankevækkende, at fedmen er så udbredt i USA, hvor enhver er sin egen lykkes smed, og hvor der ikke er noget sikkerhedsnet,« sagde Thorkild I.A. Sørensen på konferencen. 

Kendskab til fedtceller kan måske knække fedmekoden
Et andet emne, som var på tapetet, var forskellige former for fedtvæv. Man har længe været i stand til at skelne mellem hvidt og brunt fedt og har godt styr på, hvilken rolle de to former for fedtvæv spiller, men den seneste tid er det blevet klart, at der også inden for hvidt fedt findes mange forskellige slags fedtceller, der opfører sig forskelligt. Et større kendskab til disse cellers funktioner i kroppen kan måske også være med til at knække fedmekoden. 

Hvorfor bliver vi fede?

Forskerne funderer i det hele taget meget over, hvordan det kan være, at nogen udvikler fedme, mens andre ikke gør, selv om de har samme levevilkår og sociale status. Forskerne håber på, at de kan finde en måde at forudse, hvilke personer, der er i farezonen for at udvikle fedme, men det kræver, at man får udviklet nye tekniske værktøjer i fremtiden, lød det på konferencen.

Efter workshoppen i København er forskerne nået et skridt videre mod at bestemme en fælles europæisk strategi for bekæmpelse af fedme. Næste skridt bliver endnu en konference i Tyskland i december 2011, hvor forskerne skal sætte sig endelig fast på, hvilke emner der skal prioriteres højest.

Metaboliske virkninger overvægt og søvn.

Nye analyse viser, at metaboliske virkninger forårsaget af selv et par nætter med mindre søvn end 6 timer kan "fodre" fedme.
Se linket:

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=sleep-deprivation-obesi...

Ludomani

Ludomani skyldes at man spiller for flere økonomiske midler (penge) end man tjener.

Efter regn kommer sol.

Undskyld de to ovenstående banaliteter, men der ikke rigtigt mere i det.

Og det ikke samfundet eller andres skyld at jeg er fattig. Det er helt min egen. Det er mit ansvar. Ikke andres. Banalt.

----

Ovenstående er en omskrivning af mit første indlæg der handlede om at blive fed.

I det samfund vi har nu, er det sådan at samfundet bruger ressourcer (penge (nogle andres)), på at forhindre at borgerne bliver ludomaner. De tiltag staten har taget, er at sammenligne med censur.

Det spørgsmål man skal stille sig selv, når man står i stemmeboksen ved et folketingsvalg, er hvor meget ansvar samfundet skal tage for hver enkelt borger. Skal samfundet beskytte mod ludomani? Mod alkohol? Mod rygning? Og hvor meget skal samfundet så beskytte eller forhindre borgerne i at nå frem til alle disse dårligdomme?

Så når nu at samfundet ikke har en effektiv beskyttelse imod ludomani, er det så samfundets skyld at der er nogle der bliver ludomaner? Eller drankere? Eller dør af rygning? Eller bliver fede?

Forskellen på det samfund vi har i dag, og det vi havde for 100 år siden, er at det reguleret på rigtigt mange punkter. Der er krav om varedeklaration på varerne, så borgerne selv kan finde ud af hvor sundhedsskadelige disse madvarer er, kombineret med de madvarer som borgeren allerede har indtaget. (Fedt, sukker og kulhydrat er jo ikke usundt, kun i for store mængder - lige som kemoterapi og kviksølv)

I "de gode gamle dage", hvor de lede kapitalister snød de stakkels uvidende om hvilke skadelige stoffer der var i maden, da døde borgerne af det. Så stillede man krav til staten om at der skulle laves nogle begrænsninger for "de lede kapitalister", så de ikke kunne sælge usunde madvarer, uden i det mindste at dokumentere det. Man troede at det var nok, men så stilles der her på listen krav om at det ikke er nok, og samfundet skal ikke bare informere borgerne om sundhed; samfundet skal også tage ansvar for borgernes sundhed. Det er da sygeligt at mene, at det er samfundets ansvar?

Jeg syntes det er OK at samfundet bruger penge på at informere om ludomani, men ludomaner skal ikke være samfundets ansvar. Måske de kan få hjælp, men det er i sidste ende deres eget ansvar at tage vare på deres eget liv. Det er ikke samfundets.

Replik til Hans

Kære Hans, med al respekt så mener jeg du tager fejl:

Det er selvfølgeligt sandt at kroppen lagrer forskellen i energi mellem
det der bliver spist, og det der bliver forbrændt. Men det er tautologisk og er
ingen forklaring på fedmeepidemien! Det giver os bare en omformulering af
spørgsmålet: Hvorfor er denne forskel blevet større hos flere og flere
mennesker?

Du antyder at forklaringen er enkel: grådighed og dovenskab! Men jeg køber ikke
at vi generelt pludseligt er blevet mere grådige og dovne over én kam i de
sidste fyrre år. Hvorfor skulle vi være det?

En anden forklaring er at vi spiser mere kulhydrat (fordi myndighederne
fejlagtigt i de sidste fyrre år har formanet os at skære ned på fedtet). Jeg
vil henvise til Gary Taubes' Good Calories, Bad Calories for
historien om hvordan dét kan føre til fedme og hvordan myndighederne tog fejl. Se også doktor Andreas Eenfeldts bog på svensk,
Matrevolutionen (http://www.kostdoktorn.se/matrevolutionen).

Måske er kulhydrat/insulin ikke den endelige forklaring. Det kan være, som
artiklen ovenfor antyder, at nye stoffer i miljøet forstyrrer hormonerne
insulin og leptin der regulerer appetit og fedtdepoter.

Men det er gennem mange studier påvist at overvægtige bedst hjælpes af en kost
med få kulhydrater og rigeligt fedt (LCHF: http://www.dietdoctor.com/lchf / liste over videnskabelige studier:
http://www.dietdoctor.com/weight-loss-time-to-stop-denying-the-science).

I Sverige er der voksende opmærksomhed på at fedt (især mættet fedt) ikke er
farligt, men tværtimod både meget ernærende og mættende. Så længe man holder sig til naturlige fedtstoffer, og holder sig fra transfedt og frøolier.

Så hvad skal vi sige til fede mennesker? At de er grådige og dovne og bare
skal tage sig sammen? På en kost fyldt med kulhydrat vil de konstant være
sultne pga. svingende blodsukker og de vil mangle energi til at bevæge sig,
fordi alle kulhydraterne bliver omdannet og lagret i fedtcellerne. Men på en kost med få
kulhydrater og meget fedt vil de være mere mætte, kroppen vil vænne sig til at
forbrænde fedt, og appetitreguleringen vil virke bedre så de spiser mindre og
rører sig mere. Og så taber de sig nemt.

På ét punkt har du dog ret: i sidste ende er enhver ansvarlig for at tage vare på sin egen krop, bl.a. ved at holde sig ajour med videnskaben og drage konsekvenserne deraf. Men det gør det ikke ligefrem nemmere at myndighederne i lang tid har misinformeret om kost og fedt.

selvet

Please se linket hvor 4 professorer snakker om selvets historie og diskuterer dets indflydelse på samfundet.

Problemet er at det efterhånden er anderkendt, at selvet er en illusion. Vi opretholder det dog til dels pga. uvidenhed men også fordi vi ellers skulle ændre mange samfundsinstitutioner fx retsvæsenet og det er et problem for "vane"mennesket. Så jeg ser ikke det ske indenfor den kommende tid.

Rent basalt er vi et produkt af vores miljø og gener og det udelukker frihed/ansvar for eget liv, da 2+2 nødvendigvis må være lig 4.

Derfor ser jeg din kommentar som ubrugelig. Vi kommer ikke længere en løsning på fedme med sådan en tankegang.

Tag ansvar 2

Inspireret af Jesper Kjær, er her en lettere omskrivning af tidligere kommentar:

Fedme skyldes at du indtager mere energi (joule) end du forbrænder.

Efter regn kommer sol.

Undskyld de to ovenstående banaliteter, men der ikke rigtigt mere i det.

Og det ikke samfundet eller andres skyld at du er fed. Det er helt din egen. Det er dit ansvar. Ikke andres. Banalt.

Jeg savner et opgør med

Jeg savner et opgør med selvet. For det virker som om, at ikke før vi har haft det, kan vi slippe for kommentarer som "Og det ikke samfundet eller andres skyld at jeg er fed. Det er helt min egen. Det er mit ansvar. Ikke andres. Banalt."

www.nourfoundation.com/media-gallery/videos/Me-Myself-and-I/The-Rise-of-...

Man starter med at tage ansvar

Tyksakker og fedlinge er lige så forskellige som alle andre mennesker og årsagen til deres overvægt er forskellig fra person til person. Det er dog muligt at udpege nogle af årsagerne til nogle flæsker til – den væsentligste og den mest udbredte årsag er overspisning kombineret med nul motion.

Men heldigvis er det også den gruppe, der i modsætning til nogle af de andre fedtgrupper, er den der en nemmest at få i form – de æder af lyst – nogle af dem helt almindeligt ulækker junkfood og andre vælter sig i god men fed mad – fælles for dem er de udover deres misbrug nægter at rører sig mere end højst nødvendig og alt over 12 skridt, udover dem til køleskabet, er absolut kun brugbart hvis de skal flygte fra en ronkedor i must – hvilke ikke ses særligt ofte her i København.

Ok smartass tænker en del – hvad ved jeg om det – en hel del skulle jeg mene eftersom jeg har en del år været en del af den gruppe – fed mad – tre dages arbejde over mit komfur i et forsøg på at skabe den perfekte Crème anglaise eller hvilken dille jeg nu ellers gik rundt og havde i den uge – god vin og så ellers alt den underholdning nettet og mine filmkanaler kunne byde på - Lykkelige fede år uden en bekymring og en total ligegyldighed for alle de nødsignaler min krop sendte til min hjerne.

Dommens dag og hjem med den besked om alt var i udu og jeg skulle ligge stilen om eller så røg der nok et par ben og frem med den hvide stok – betænkningstiden var ca. 1 sekund og jeg sprang ud i det – ud med det fede og begynde at bruge mine evner i det sunde køkken – den daglige vin blev skiftet ud med en gåtur (hvilket er en god fidus hvad enten det er de 2 liter cola eller en dosis sprut – gåturen er gratis og den feder ikke) – først et par korte turer og så ellers 5-6 dage om ugen med et sted mellem 8-15 km pr. tur.

Det gør ondt at lægge stilen om – men efter at have set de andre på Bispebjergs afd. 15C (Diabetes mv.) så var valget nemt – her sad der folk der havde været i behandling i årevis og havde mistet både ben og synet og den gruppe ville jeg ikke være en del af hvis det kunne undgås og det kunne det tilsyneladende – for som lægerne sagde de kunne kun råde men det var 110% op til en selv at vælge hvilken dør man ville åbne.

Så den gruppe tyksakker – den store gruppe – kan hjælpes men kun hvis de selv vil – her kan samfundet ikke ændre på noget – det er dem selv der skal ville det. Det offentlige kan give dem adgang til diætister og andre godtfolk - men hvis de ikke er indstillet på selv at yde den største indsats og tage ansvar for deres liv så er der intet at stille op. De har to ting at overvinde – den ene ting er deres madglæde eller retter flytte deres fokus til andre madvare de kan spise lyst af uden at tage på og alt det pjat med at det kan jeg ikke lide kan de godt stikke op et vist sted – man kan ikke forvente at tabe sig og fremover holde den mere strømlinede facon hvis de ikke gider æde grøntsager og andre gode ting – så ud med kræsenhed og husk at dit nye liv begynder hverdag du handler ind – det du propper i kurven propper du i munden – og så er der den lidt mere tricky: ud og bevæge sig – her er det kampen mod den naturlige dovenskab der skal kæmpes dagligt i en lang periode – en dag vinder man og så kan man ikke undværer sin daglige tur – men indtil da så er det bare - evt. med trusler om vold - man skal tvinge sit fede hylster ud af døren – man kan ikke tabe sig og fastholde den nye person light hvis man ikke tidligt i forløbet tilegner sig nogle nye vedvarende vaner – kan man ikke cykle eller løbe og vil man ikke vise sit fedt i en svømmehal så gå og gå og gå lidt mere.

Start i det små 3-4 km. om dagen i en uges tid – så et par mere – skru op for kravene til dig selv (og husk endelig at rose dig selv når du når et nyt mål) – På de første ture over 5-6 km., kan man evt. tage en bus ud og så gå hjem. Så er man ikke så tilbøjelig til at snyde (sig selv) og korte turen af – det sammen når man runder de første 10 km. turer – bussen (toget) og gå hjem – planlæg ens ture på f.eks. irun.dk og find interessante ture at gå – skift ruter så man ikke kommer til at kede sig og vælg ruter med masser at kikke på – så glemmer man at blive træt.

Når man lægger sin kost om kan man godt glemme at være kræsen som jeg skrev før – det er nemlig den lille stemme inde i dit hoved der fortæller dig at du ikke kan lide dit eller dat der er med til at holde din vægt oppe – et sundt liv kræver at man spiser lidt fra alle hylder ellers kommer der ikke balance i regnskabet – så kan man ikke lave mad så er det på kursus – hvis man vil have kontrol med sin mad og fornøje sig med sine måltider så må man få det lært – hvilket ikke er så svært – det har også sine fordele hvis man gruppes med andre tyksakker en i periode og får lidt sjov på vejen til et sundere liv – kan man lave mad så er det bare at begynde at lege i køkkenet med alle de spændende grøntsager der findes i handlen - kogebøger med sunde måltider er der nok af også på nettet – så inspiration kan man finde alle steder.

Det eneste der hjælper og kan give et permanent vægttabt og en ny stabil mere sund livsform er at gennemfører en kostomlægning – alle de gamle vaner skal ud og nye skal indlæres – man skal ikke længere kæmpe med sig om hvilken mad man indtager – ved en fornuftig og velgennemført kostomlægning forsvinder lysten til de lede chips og ækle cola.

Så til den gruppe fedlinge jeg en gang var en del en af – tag for helvede at lette røven og spis sundt – hvis du ikke ved hvordan så gå til din læge – han kender en masse der er parat til at sparke dig i røven, men når det kommer til stykket så er det dit eget ansvar at passe på dig selv og du er fed fordi du er ligeglad og ikke fordi du fejler et eller andet – du er bare fed og doven.

mvh.

fhv. medlem af de dovne tyksakker.

SV: Pseudo-videnskab

Ulrik: Der er jeg så uenig med dig idet jeg mener at homøopati er en eksakt videnskab.

Og så skrev jeg klart og tydeligt, at citatet er taget ud af en sammenhæng - David Little skrev at overdreven brug af vaccinationer kunne være een af årsagerne til fedmeepedimi USA og henviste i den forbindelse til en undersøgelse lavet af andre forskere der konkluderede på størrelsen af thymus kirtlen. Jeg har desværre ikke selve denne artikel, men betvivler ikke den findes.

SV: Pseudo-videnskab

L.H.: På et forum som netop videnskab.dk synes jeg godt jeg kan tillade mig at gøre kort proces med homøopati og lignende.

Og dit citat viser tydeligt at det ikke er fra en videnskabelig undersøgelse: Man har valgt konklusionen på forhånd ved at bestemme sig for at graden af vaccination er det afgørende uden at vurdere om andre variable kunne forklare forskellen. Det er overtro, ikke videnskab. Jeg håber du kan se forskellen, ellers er jeg ikke interesseret i yderligere korrespondence.

SV: Pseudo-videnskab

Ulrik: Jeg er ikke interesseret i dine nedladende kommentarer mht. David Little.

Det er iøvrigt ikke hans egne udtalelser, men en henvisning til en videnskabelig undersøgelse:

"One interesting study was done where autopsies of the thymus gland of adult Americans who were fully immunized were compared with adults from poorly immunized countries. The research showed that the thymus gland begins to atrophy following puberty in the Americans whereas the deterioration in the other less immunized populations showed minimal degeneration".

Tag ansvar ?

Hvor lyder det dog nemt, og med den holdning, kan samfundet så bare lægge armene over kors, og stikke næsen i vejret.
I dag er vi imidlertid udsat for så mange skadelige påvirkninger, så den enkelte i mange situationer ikke kan overskue hvad der er godt, og hvad der er skadeligt. Der har i tidens løb været en masse forskellige stoffer, som ved fremkomsten var vidundermidler. Som et lille udpluk kan nævnes Bladan som blev pudret ud over alt, Ftalater der blev stoppet i børns legetøj og sutter, Alle mulige tungmetaller som vi også bliver udsat for. Vanedannende stoffer, som får mennesker til, at hænge fast i dårlige vaner. For tobaks vedkommende, er den efterhånden påvist, men hvad med drikke- og madvarer, som mennesker ikke kan lade stå, selvom de ved det er usundt ?

Pseudo-videnskab

L.H.: Pas på du ikke bliver forført af pseudo-videnskab og kvaksalveri. Det lader til at David Little er homøopat uden lægelige kvalifikationer. At tro på homøopati er simpelthen himmelråbende og et klart signal om at vedkommende ikke besidder en videnskabelig tankegang. Men lad os se på substansen:

Jeg tvivler ikke på at der er en korrelation mellem vaccinationer og fedme. Men det beviser ingenting, for korrelation betyder ikke kausalitet. Og der er ingen mekanisme hvorved vaccination kan forårsage fedme.

Mere positivt, så lad os tænke på hvilke parametre der korrelerer med fedme, hvor vi har en mulig mekanisme: Fx det øgede sukkerforbrug, i USA især det billige (pga landbrugsstøtten) HFCS (high-fructose corn syrup).

En anden plausibel kandidat er vegetabilske olier rige på flerumættede fedtsyrer. Disse bliver ofte fremhævet som sunde, men det videnskabelige grundlag herfor er papirstyndt. Tværtimod tegner nyere forskning et billede af at de flerumættede fedtsyrer forstyrrer mange enzymprocesser og giver skadelig iltning. Det kan have været en stor fejltagelse at vi har anbefalet majs-, raps- og vindruerkerneolie, som er tungt industrielt behandlede og nye i vores kost. Måske vi skulle hellere spise palme- og kokosnøddeolie, samt svine-, okse- og andefedt? Det gør jeg i hvert fald selv.

Som lægperson kan det være svært at overskue udviklingen i forskningen, især angående kost. Jeg opfordrer hermed videnskab.dk til at belyse emnet noget oftere.

Egen skyld?

Enig med dig i, at "Selvfølgelig er folk forskellige genetisk, og det kan ikke hjælpe alle".

De fleste indlæg her går på "egen skyld", men der er både arv og miljø årsager bag ved problemet. Hvordan kan det ellers være, at nogle mennesker kan proppe sig med slik og søde sager uden at tage så meget som et gram på, hvor andre blot skal "tænke" på et stykke chokolade. Eller hvorfor to mennekser med nøjagtig samme diæt reagerer vægtmæssigt forskelligt?

Læste en artikel af en amerikaner, David Little angående konstitutioner og kostsammensætning - altså hvad hver enkelt konstitution bør holde sig fra (dog ikke udelukkende af vægthensyn).

I artiklen kommer David Little ind på, at den overdrevne brug af vaccinationer i USA også kan have en sammenhæng med den såkaldte fedmeepedimi. Man skulle efter obduktioner have fundet store forskelle på størrelsen af amerikaneres indvolde i forhold til indvolde fra mennesker fra mindre vaccinerede dele af verden.

Homeostasis

Hans Schou har ret i at termodynamikkens første lov bestemmer lagringen af energi. Det er trivielt. Men kostens sammensætning har jo betydning for både den hormonale appetitregulering og stofskifteniveauet.

Lad os tage det hormonale først. Fedtlagringen styres (bl.a.) af insulin, og når insulinniveauet er højt så ryger der mere fedt ind i fedtcellerne. Det ved enhver diabetiker, og det virker endda lokalt så fedtdepoterne er større omkring insulinindsprøjtningerne. Kulhydrater stimulerer insulinproduktionen, så en kost rig på kulhydrater gør det svært at forbrænde fedt og giver anledning til fedme for mange der er genetisk disponerede derfor.

Hormonet leptin regulerer appetiten, og hos personer der udvikler stofskifteproblemer ses tit problemer med både insulin- og leptinniveauet.

Hvis man hele tiden er sulten, ja så er det altså svært at begrænse kalorieindtaget. Det hjælper selvfølgelig at spise mad der mætter meget med få kalorier som salat, spinat, kål osv. Mange fede kan hjælpes ved at spise en kost med meget få kulhydrater. Der er mange ressourcer på nettet om "low carb, high fat" kostplaner. Selvfølgelig er folk forskellige genetisk, og det kan ikke hjælpe alle.

Som Hans Eriksen skriver, så er der utroligt meget sukker i sodavand (og juice). Sukker er dobbelt-galt. Dels er det tomme kalorier som kulhydrat, men sukker deles hurtigt i lige dele glukose og fruktose, og fruktose behandles i leveren stort set på samme måde som alkohol, og giver således anledning til fedtholdig lever, og til sidst, skrumpelever. Så for meget sukker giver faktisk "ølmave". Find fx artikler af Robert Lustig, eller se hans tale på youtube, Sugar: The Bitter Truth (http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM).

Fedme

Naturligvis har forkert kost meget med fedme at gøre, men den største synder er afgjort cola. En flaske med 1½ liter cola indeholder 72 stk. sukker. Inden du næste gang åbner sådan en flaske, så prøv at stable 72 stk. sukker op. En ernæringsekspert kan prøve at undersøge hvor mange liter cola der drikkes hver dag, og gange det med de 48 stykker som en liter indeholder. Det er bemærkelsesværdigt hvor lidt vi høre om det.

Fedme

Hans Schou har jo ret.
Det har også altid undret mig at diverse slankeråd ikke går mere til benet, og råder folk til at spise mindre. Tværtimod så går mange rådene på at spise, godt nok sundt osv, men uanset hvor sundt du spiser, så kan du altså stadigvæk spise for meget.
Nogle af rådene er at du skal spise MERE sundt.

Eftersom vi alle i Danmark har rimelig adgang til tilstrækkelig mad, ligger problemet nok i vaner og tilvænning, for det kan jo godt undre hvor forskelligt polstrede folk er.

Tag ansvar

Fedme skyldes at man indtager mere energi (joule) end man forbrænder.

Efter regn kommer sol.

Undskyld de to ovenstående banaliteter, men der ikke rigtigt mere i det.

Og det ikke samfundet eller andres skyld at jeg er fed. Det er helt min egen. Det er mit ansvar. Ikke andres. Banalt.

Seneste fra Krop & Sundhed

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg