Tre millioner forbrugere valgte i 2013 at finansiere gode ideer med deres egne penge via crowdfundingsiden Kickstarter.
Den økonomiske støtte blev givet til en bred vifte af projekter. Den største støttemodtager var musik, mens computerspilindustrien stod bag de enkeltprojekter, der fik størst støtte.
Crowdfunding-siden Kickstarter nåede en stor milepæl 3. marts 2014, da siden rundede over en milliard dollars i såkaldte 'pledges', dvs. løfter om at yde økonomisk støtte til projekter på siden.
Den økonomiske støtte går vel at mærke kun igennem, hvis de støttede projekt lykkedes med at nå deres overordnede indsamlingsmål.
Men hvad er det der crowdfunding egentlig for noget? Det har ph.d.-studerende i psykologi ved Aarhus Universitet, Andreas Lieberoth, set nærmere på i sit seneste blogindlæg, som du kan læse her: Kickstarter runder en milliard dollars - er du med på crowdfundingbølgen?
Crownfunding er alternativ finansiering
Crowdfunding er kort og godt en alternativ måde at finansiere projekter på. Crowdfunding-siden 'Kickstarter' fungerer som en slags markedsplads, hvor forbrugere kan få information om forskellige projekter og på den baggrund vælge, hvilke projekter de gerne vil yde økonomisk støtte til.
»Crowdfunding er simpelt. Hvis nok mennesker vil støtte en ide med deres egne penge, bliver den realiseret,« skriver Andreas Lieberoth i sit indlæg.
Sammen med præsentationen af projektet specificerer afsenderen af projektet hvor mange penge, der skal indsamles, for at projektet kan realiseres, samt hvad forbrugerne kan få i 'belønning' for at støtte idéen.
Samlet set bliver lidt under halvdelen af projekterne på Kickstarter finansieret.
Du kan læse meget mere om Kickstarter og crowdfunding i Andreas Lieberoths indlæg.
Mange andre gode blogs
Der kommer hele tiden nye, gode blogindlæg på Videnskab.dk's blogside. Vi har her lavet en kort opsamling på nogle af de mest interessante blogindlæg, der har været bragt i den seneste tid:
Hvad betyder en Oscar for karrieren?
Mange håbefulde filmfolk sad med krydsede fingre til Oscar-showet forleden aften, og det er der en god grund til. En Oscar-pris kan nemlig gøre en stor forskel for en skuespillers eller instruktørs karriere, og prisen kan være med til at åbne dørene op for en Hollywood-karriere.
Helle Kannik Haastrup, der er lektor og ph.d. i medievidenskab ved Roskilde Universitet, har analyseret betydningen af at vinde en Oscar, og hvordan netop denne pris har en særlig status i filmbranchen.
Apple kastrerer dansk musik midt under Oscar-uddelingen
Under Oscar-uddelingen d. 7. marts i 2010 ser ca. 40 millioner amerikanere med. Èn af annoncørerne er Apple, der benytter lejligheden til at gøre opmærksom på, at den nye iPad kommer på markedet. Reklamen indeholder det danske band The Blue Van's sang 'There Goes My Love', og bandet blev spået et gennembrud i USA.

Der er god grund til at være glad, hvis man lige har vundet en Oscar. Statuetten kan nemlig gøre en stor forskel for en skuespillers eller instruktørs karriere. (Foto: Helga Esteb / Shutterstock)
Det store gennembrud er dog udeblevet, og det har Nicolai Jørgensgaard Graakjær, der er professor (mso) ved Aalborg Universitet, set nærmere på i sit seneste indlæg.
Var den kolde krig en 'krig'?
Ph.d.-stipendiat ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, Rosanna Farbøl, er ny koldkrigs-blogger på Videnskab.dk. I sit første blogindlæg skriver hun om, hvorvidt man kan kalde den kolde krig en egentlig krig, og hvordan svaret på det spørgsmål i høj grad afhænger af perspektiv og politiske holdninger.
I dette spændende indlæg kan du læse meget mere om, hvordan måden hvorpå den kolde krig bliver defineret og italesat i dag, kan være udtryk for en politisk strid, der ikke alene handler om at forstå fortiden, men om hvem der skal have den politiske magt i nutiden.
Rosanna Farbøl har faktisk været så produktiv, at hun har lavet et andet indlæg, der handler om Bent Jensens nye koldkrigsværk: Medierne og debatten om den kolde krig.
Læs også Irene Berg Petersens spændende artikel: Derfor raser debatten om den kolde krig
'Kostmologier'
Ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet Caroline Nyvang er ligeledes ny blogger, og hun kommer fremover til at drive Madbloggen på Videnskab.dk. Caroline har i sin forskning fokuseret på forskellige medier for formidlingen af idealer om mad fra 1600-tallet til i dag.
I sit første indlæg skriver hun blandt andet om, hvordan maden kan give en særlig frugtbar indgang til at blotlægge sociale strukturer, og hvordan antropologiske og sociologiske studier har undersøgt, hvordan kulturelle mønstre kommer til udtryk gennem mad.
En pakke personalised medicine tak!
Det kan være en udfordring at finde balancen mellem standardiserede behandlingsforløb og samtidig tilgodese patienters individuelle behov i psykiatrien.
Charlotte Kærgaard Sonne, der er læge og ph.d.-studerende, har lavet et interessant indlæg om denne problemstilling, hvor hun blandt andet opfordrer til at videreudvikle og forske i de bedst mulige behandlingspakker, der kan give en effektiv psykiatrisk behandling inden for en rimelig tidsramme.
En ny diagnostisk test ved blodsygdomme – og et vigtigt hul lukket
Den kendte amerikanske specialist i blodsygdomme William Dameshek lavede i 1951 en teori om blodsygdomme, som forskere i mange år forsøgte at efterprøve.
Peter Hokland, der er lærestolsprofessor i blodsygdomme, skriver i dette indlæg om, hvordan der, 60 år efter Damesheks hypotese blev fremsat, er kommet bevis på, at han havde ret i sin forudsigelse. Du kan læse meget mere om, hvordan sådanne opdagelser kan få hurtig indførelse i den daglige klinik.
En ny start
Carsten Fogh Nielsen, der er postdoc. og ph.d. i filosofi ved Aarhus Universitet, vender efter længere tids pause tilbage til Filosofibloggen på Videnskab.dk.
Carsten vil blandt andet benytte bloggen til at fortælle læserne om, hvordan det rent praktisk er at arbejde med filosofi, samt præsentere og diskutere filosofiske argumenter og problemstillinger og derved forhåbentlig give anledning til eftertanke og refleksion. Du kan finde Carstens og de andre bloggeres spændende indlæg på Videnskab.dk/blogs.