Stephen Hawkings teori om alting
VERDEN PÅ FORMLER: Et sort hul er et resultat af noget, der kollapser, mens universet som et hele er resultatet af det modsatte – af noget, der udvider sig!

Hawkings formel, S for et sort hul, k’et er Boltzmanns konstant, som man også bruger i termodynamikken, lp er den såkaldte plancklængde, som er et uhyre lille tal, der illustrerer problemet med at kombinere tyngdekraft og relativitetsteori, og A’et er arealet af det sorte huls begivenhedshorisont.

Hawkings formel, S for et sort hul, k’et er Boltzmanns konstant, som man også bruger i termodynamikken, lp er den såkaldte plancklængde, som er et uhyre lille tal, der illustrerer problemet med at kombinere tyngdekraft og relativitetsteori, og A’et er arealet af det sorte huls begivenhedshorisont.

Den engelske fysiker Stephen Hawking er i den brede offentlighed kendt for at være lænket til en kørestol og ude af stand til at bruge kroppen.

Sklerosesygdommen har dog ikke afholdt ham fra at forske, skrive bøger og undervise, og han betragtes i dag som en af verdens førende fysikere. 

Et af Hawkings største resultater er den ovenfor viste formel for entropien S for et sort hul, som han lancerede i 1975.

k’et er Boltzmanns konstant, som man også bruger i termodynamikken, lp er den såkaldte plancklængde, som er et uhyre lille tal, der illustrerer problemet med at kombinere tyngdekraft og relativitetsteori, og A’et er overfladearealet af det sorte huls begivenhedshorisont.

Mange var skeptiske over for de sorte huller

Allerede i begyndelsen af 1970’erne fremkom de første teorier om sorte hullers mikroskopiske egenskaber, men mange forskere var skeptiske.

I dag ved vi, at et sort hul opstår, når tilstrækkeligt mange udslukte sole inden for et bestemt område forenes i et massivt objekt, som har så stor tyngdekraft på overfladen, at lyset ikke kan undslippe, fortæller Ulrik Uggerhøj, lektor i fysik ved Aarhus Universitet.

Fakta

’Verden på formler’ er 20 korte artikler om en fysisk, matematisk eller kemisk formel, der har haft afgørende indflydelse på vores opfattelse af verden.

Hvem udviklede formlen? Hvad betyder formlen konkret? Under hvilke omstændigheder blev den til? Hvordan blev den modtaget i samtiden? Og hvad har den betydet for udviklingen af den verden, vi kender i dag?

Dette er 20. artikel i rækken, og denne gang gælder det Hawkings formel.

»Derfor kan vi ikke se lyset, og derfor aner vi ikke, hvad der foregår under hullets overflade – den såkaldte begivenhedshorisont,« siger han og tilføjer, at der findes utallige sorte huller i universet, herunder et enormt et af slagsen i centrum af vores egen Mælkevej. 

Hawking skabte astronomisk uorden

I begyndelsen af 1970’erne opdagede den amerikanske fysiker John Wheeler (1911-2008), at man kan beskrive et sort hul perfekt ud fra, hvad det vejer, hvilken ladning det har, og hvor hurtigt det roterer.

Senere fremsatte hans student, den israelske fysiker Jacob Bekenstein (1947-), en teori om, at sorte huller besidder uorden, den såkaldte entropi, fortæller Ulrik Uggerhøj. 

»Samtidig var Hawking selv fremkommet med teorier om, at hvis to sorte huller kolliderer, bliver slutresultatet altid et sort hul med et større areal end kollisionsparterne.«

»Det bragte ham til den slutning, at der var en forbindelse til termodynamikken, hvor entropien, der er et mål for uorden i et lukket system, kun kan vokse – på samme måde kan arealet af et sort hul kun vokse.«

Det var ved at sammenholde disse forskellige teorier, at Hawking nåede frem til sin formel for entropien for et sort hul. Han påviste bl.a., at et sort hul har en temperatur og dermed entropi. 

Stephen Hawking (1942) er kendt for at lide af sklerose, men i lige så høj grad for at være en af verdens førende fysikere.
(Foto: theness.com/)

»Det var chokerende for videnskaben, at sorte huller i stedet for at være meget ordentlige og forudsigelige objekter nu pludselig repræsenterede en astronomisk uorden,« fortsætter Ulrik Uggerhøj.

Teorien om alting - den hellige gral

Hawkings forskning udbyggede også videnskabens forståelse af tidsbegrebet. Et rumskib bevæger sig mod et sort huls begivenhedshorisont og videre mod hullets centrum i løbet af for eksempel én time.

Men udefra set vil rejsen slet ikke foregå, fordi det vil tage rumskibet uendelig lang tid blot at gennemtrænge overfladen. 

»Set udefra står tiden stille på overfladen, men set fra rumskibet tikker den af sted. Det er relativitet drevet til det alleryderste,« siger Ulrik Uggerhøj, der også slår fast, at Hawkings forskning endvidere har bragt menneskeheden et skridt videre mod forståelsen af andre store spørgsmål.

»Et sort hul er et resultat af noget, der kollapser, mens universet som et hele er resultatet af det modsatte – af noget, der udvider sig. Når vi for alvor forstår sammenhængen mellem de to ting – sandsynligvis ved at kombinere relativitetsteori og kvantemekanik – har vi fundet den hellige gral,« siger Ulrik Uggerhøj og slutter:

»Det, man populært kalder 'teorien om alting'. Men gennembruddet står ikke ligefor.«

Artiklen er tidligere bragt i Magisterbladet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk