Rumsonde har besked til rumvæsner
En besked til rumvæsner skal sendes til rumsonden New Horizons, der næste sommer vil begynde sin rejse ud af solsystemet.

Her ses en illustration af New Horizons med dværgplaneten Pluto og den måne Charon i baggrunden. New Horizons skal efter sommeren i 2015 bære en besked fra Jorden med sig ud af vores solsystem. (Illustration: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

Her ses en illustration af New Horizons med dværgplaneten Pluto og den måne Charon i baggrunden. New Horizons skal efter sommeren i 2015 bære en besked fra Jorden med sig ud af vores solsystem. (Illustration: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

I den mørke, ydre del af vores solsystem kredser NASAs rumsonde New Horizons omkring dværgplaneten Pluto. Her vil den fortsætte sin undersøgelse af dværgplaneten i det næste års tid.

New Horizons blev opsendt d. 19. januar 2006 og missionen havde til hoveformål at undersøge Pluto, dens måner og de mange objekter i Kuiperbæltet.

Missionen ender i 2015

Efter sommeren 2015 vil Horizons missionen være færdig og derfor er der åbent for nye missionsforslag. Horizons nye mission vil sende rumsonden ud af vores solsystem og som en del af dens nye mission vil Horizons få data fra Jorden, der er tiltænkt en fremmed civilisation, der kan støde på rumsonden i fremtiden.

Beskeden ligger i forlængelse af de to guldplader der i 1970'erne blev sat på de to Voyager rumsonder, hvoraf den ene lige har forladt vores solsystem.

Dengang var der stor debat om indholdet på de to guldplader, der blandt andet omfattede musik, information om mennesket og Jordens position i vores galakse.

Hvad synes du, at indholdet om bord på New Horizons skal være?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk