Ny intelligent webportal udspionerer terrorister på nettet
Terrorister går ikke kun til angreb på civile i den fysiske verden, men kæmper også deres kampe på internettet. Ny webportal hjælper efterretningstjenester og politi med at udspionere terroristerne.

Den nye webportal gennemtrawler debatindlæg i internetfora og markerer de ord og vendinger, der afslører debattørens 'ekspertice' og fokus. Gentagelser af ord som f.eks. 'Angels' indikerer, at personen er meget religiøs. (Screendump: Chen)

Den nye webportal gennemtrawler debatindlæg i internetfora og markerer de ord og vendinger, der afslører debattørens 'ekspertice' og fokus. Gentagelser af ord som f.eks. 'Angels' indikerer, at personen er meget religiøs. (Screendump: Chen)

Det nye internetværktøj 'The Dark Web Portal', som i dag er omtalt på videnskab.dk, er designet til at udspionere terroristers aktiviteter på internettet.

Den jagter oplysninger på frit tilgængelige websites, i sociale fora, på videotjenester som Youtube, samt i virtuelle verdener som det velkendte 'Second Life'.

»Portalen rummer en ekstremist- og terroristdatabase, som er den største i hele verden,« fortæller professor Hsinchun Chen, leder af Artificial Intelligence Lab, der har udviklet portalen i samarbejde med de øvrige forskere tilknyttet 'Dark Web Project' ved University of Arizona.

Professor Chen har netop været på besøg på Syddansk Universitet, hvor han gav en forsmag på, hvad portalen kan.

Det skete overfor en lille lukket skare af forskere og ph.d.-studerende fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, en medarbejder fra Polietiets Efterretningstjeneste PET, en udsending fra Seruminstituttets terrorberedskab samt journalisten fra videnskab.dk.

»Vores database samlet rummer to TeraByte materiale i form af omkring 500.000.000 websider, filer og forumindlæg fra mere end 10.000 sites. Databasens omfang vokser hele tiden i takt med, at portalen henter flere data hjem. Vores mål er, at portalen på sigt skal indeholde alt terrorrelateret materiale på nettet,« understreger professor Chen.

Gennemskuer terrornetværkenes struktur

Terrorister er kendt for at være særdeles aktive i en lang række fora på nettet, som er åbne for enhver, og hvor alle i princippet kan følge med eller deltage.

En stor del af disse fora er mellemøstlige, hvor ekstremister og terrorister forsøger at opildne og rekruttere andre til at deltage i deres aktiviteter.

I seminaret deltog også professor Uffe Kock Wiil, der leder Counterterrorism Research Lab ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet, og han er imponeret over portalens mange muligheder.

Portalen har værktøjer, der kan gennemskue de anonyme forum-debattørers skriveaftryk (tv). Aftrykket afslører dem i andre fora på nettet. (th). (Powerpoint: Chen)

»Disse sociale fora er der mange efterretningstjenester, der holder øje med i hele verden, og 'The Dark Web Forum Portal' giver dem en masse værktøjer til at finde ud af, hvad der foregår. Portalen kan hjælpe dem ved at opstille netværk, der viser hvordan de arabiske terrornetværk hænger sammen på nettet,« fortæller Uffe Kock Wiil.

Kunstig intelligens afkoder følelser

Portalen kan imidlertid langt mere end det, for den er udstyret med et 'maskinlæringsprogram' - en særlig form for kunstig intelligens, som gør den i stand til at identificere og kortlægge de mange følelser, der kommer til udtryk på de forskellige foraer.

Portalen udsender agenter på nettet, der kryber ind i et fora og snupper en kopi af samtlige debatindlæg, som den lægger ind i portalens database. Herefter går den i gang med at lave en sproglig analyse af indlæggene.

»Vi har hyret nogle arabere til at træne systemet i at genkende de emotionelle udtryk, som optræder i de forskellige internetfora. Systemets maskinlærings-program bruger ord, verber og adjektiver i forum-beskeder til at afkode de enkelte brugeres følelsesmæssige tilstande, som f.eks. vrede, aggression og had,« fortæller professor Chen.

Portalen giver de forskellige fora karakter efter, eksempelvis hvor aggressive og hadefulde de er.

Fakta

VIDSTE DU

Maskinlæring er et fag inden for informatik, som er nært knyttet til kunstig intelligens. Fagfeltet studerer teknikker som gør maskinen i stand til at lære, dvs. at kunne forbedre sin evne til problemløsning på egen hånd. Maskinen kan ikke alene operere mod omgivelserne men kan til en hvis grad også ændre adfærd.

»Et website, der alene er hadefuldt, er ikke så slemt, det bliver først farligt i forhold til terror, hvis det samtidigt er voldeligt. Webportalen gør det nemt for efterretningstjenester og politi at skelne mellem de forskellige grupper,« pointerer professor Chen.

Terrorister afsætter unikke 'skriveaftryk'

Terrorister og ekstremister optræder aldrig med deres rigtige navne på internettet og kunne heller ikke drømme om at opgive deres mailadresse.

På internettet kan man hverken bruge DNA eller fingeraftryk til at identificere personer med, men professor Chen og hans team har vist, at det er næsten lige så sikkert at bruge personers 'skriveaftryk'.

'Skriveaftrykket' er unikt og er et sammensurium af alle de ting, der karakteriserer den måde, vi hver især skriver på, og portalen kan måle på op mod 750 forskellige karakteristika.

Hver bruger laver tekstafsnit på sin egen måde, har en forkærlighed for bestemte skrifttyper, fontstørrelser samt opsætning af billeder og grafik, fortæller professor Chen, der forklarer, at man indholdsmæssigt også har en tendens til at bruge de samme vendinger og udtryk, hvilket også er en del af ens identitet.

I det øjeblik man har afkodet personens unikke 'skriveaftryk', kan man let genkende personen, når vedkommende rumsterer rundt i andre sociale fora.

»Databasen kan generere skriveaftryk for alle de anonyme personer, der optræder i et forum. Når der kommer et nyt anonymt indlæg i et forum, kan man sammenligne indlæggets skriveaftryk med de profiler, som man allerede har liggende i portalens database og har dermed en chance for at genkende og følge personen rundt i internettets afkroge,« siger professor Chen.

Portalen kan lave en oversigt over, hvordan de forskellige terrornetværks fora på nettet linker til hinanden, og hvor stærkt de hver især er repræsenteret.

Han har sammen med kollegerne lavet omfattende test af, hvor sikkert skriveaftrykket er til at afsløre identiteten af brugerne i forskellige forum, og de viser, at de rammer plet i omkring 95 procent af alle tilfælde.

Ordbrug afslører debattørens mission

Efterretningstjenester har brug for at vide, hvad de enkelte ekstremistiske fora præcis handler om, og også dét kan portalen hjælpe med.

Portalen er nemlig udstyret med et værktøj, der kan screene alle de sætninger, som optræder i et debatindlæg og sætte en rød 'boble' rundt om de vendinger og udtryk, der fortæller, hvad indlægget overordnet handler om, og hvad der helt konkret er denne debattørs ekspertise.

Jo stærkere holdninger, debattøren har, des større og rødere bliver 'boblerne' - en tekst, der er spækket med mange røde bobler, der alle sammen handler om de samme ting, som f.eks. 'engle', jihad' eller 'våben', afslører, at debattøren er stærkt religiøs eller militaristisk.

'Second Life' et mødested for terrorister

Terrorister er pressede af efterretningstjenesternes arbejde, og terroristerne ved udemærket, at de bliver overvågede i de frit tilgængelige fora. De seneste år har terroristerne derfor forsøgt at finde alternative måder at bruge internettet på.

Den kendte virtuelle verden 'Second Life' er et af de steder, hvor terroristerne søger hen i håb om, at de kan agere uden at nogen opdager dem.

Al-Qaeda har sendt agenter ud i Second Life for at høste nye medlemmer. (Powerpoint: Chen)

Finten går ud på at sende en agent ind i Second Life, der enten opsøger virtuelle udsendinge for andre terrorister, og sammen kan de så udveksle følsom information om mødesteder eller kommende terrorplaner.

En anden strategi er at opsøge fremmede i miljøet og prøve at overtale dem til at blive medlem af deres netværk eller i det mindste at få dem til at sympatisere med dem.

»Vi har faktisk udstyret vores portal med et værktøj, der kan opsøge terroristerne i 'Second Life' og se, hvad de laver, så heller ikke her har terroristerne længere en mulighed for at gemme sig,« fortæller Chen.

Youtube er spækket med terror-propaganda

Det skrevne er ikke nok til at forstå terroristernes handlinger, for terrorister lægger i høj grad også videoer ud på nettet, som de deler med hinanden.

Youtube er terroristernes foretrukne medie til at udbrede deres propaganda i, da det er svært for myndigheder at finde frem til dem, der er ekstremistiske. Men det kan den nye portal hjælpe med. (Powerpoint: Chen)

»Youtube er et af terroristernes og ekstremisternes foretrukne steder at udbrede sig,« fortæller Chen.

The Dark Web Video Portal har derfor en særlig database for ekstremistiske videoer og udtrækker alle tilgængelige informationer om dem.

Videoer, der prædiker ekstremisme og radikalisering, og som måske ligefrem opfordrer til terror, er svære at opspore, fordi det er alt for tidskrævende og svært at skulle se hver eneste video igennem og vurdere indholdet.

Videoportalen koncentrerer sig derfor om debatfeltet under videoerne og høster alle de informationer fra videoerne, den kan komme af sted med.

»Internet-fora og videoer er det mest interessante materiale på nettet i forståelsen af, hvordan terroristerne tænker. Websites, blogs og virtuelle verdener er knapt så gode kilder til at blive kloge på terroristernes visioner, selv om de selvfølgelig også rummer betydelige mængder væsentlig information,« slutter professor Chen.

Portalen afslører hvor farligt et forum er

Det amerikanske forum (øverst) er kun hadefuldt, mens det mellemøstlige forum (nederst) både er hadefuldt og aggressivt, hvilket indikerer, at forummet er et sted for terrorister.

'The Dark Web Portal' kan visualisere, hvor ekstremistisk et forum er ved at plotte forumindlæg ind i et koordinatsystem som dette.

Hver prik svarer til ét indlæg, og angiver eksempelvis, hvor voldeligt og religiøst indlægget er.

Tilsammen vil placeringen af forummets mange debatindlæg sladre om, hvorvidt forummet mest er hadefuldt, aggressivt, religiøst eller en blanding af de tre ting.

Er der f.eks. tale om et forum, der udelukkende er racistisk ved f.eks. at hade sorte, så vil punkterne for de mange debatindlæg flokkes i bunden af diagrammet.

Men hvis forummet også er aggressivt, vil punkterne følge en stejl kurve. Jo stejlere kurven er, des farligere er gruppen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk