James Webb-teleskopet består årets første prøve
James Webb Space Telescope har bestået en ugelang grundig test, og holdet bag rumteleskopet kan nu gå videre med arbejdet.

Her ses en illustration af James Webb Space Telescope, der efter planen skal opsendes i 2018. Rumteleskopet, der er efterfølgeren til Hubble, vil blive det kraftigste i verden. (Kilde: Northrop Grumman)

Her ses en illustration af James Webb Space Telescope, der efter planen skal opsendes i 2018. Rumteleskopet, der er efterfølgeren til Hubble, vil blive det kraftigste i verden. (Kilde: Northrop Grumman)

James Webb Space Telescope, der er efterfølgeren til Hubble, har nået sin første milepæl i 2014. Rumteleskopets design er blevet gennemgået og teleskopets strømsystem, kommunikationssystem mm. er blevet undersøgt.

Dette er den sidste gennemgang af designet for rumteleskopet, og den bliver udført af et panel af uafhængige eksperter.

Teleskopet kan se 13,5 milliarder år tilbage i tiden

Undersøgelsen tager en uge, og alle dele af rumteleskopet diskuteres, for at sikre at det færdige rumteleskop vil være fuldt funktionelt, og at de videnskabelige instrumenter kan give de ønskede resultater og det unikke syn på universet, som forskere har set frem til i mange år.

James Webb Space Telescope vil være i stand til at se 13,5 milliarder år tilbage i tiden og vil derved kunne se dannelsen af de første stjerner og galakser. James Webb vil se universet i infrarødt lys, hvilket vil gøre det muligt at se planeter blive dannet i fjerne stjernesystemer.

James Webb, der vil blive det mest kraftfulde teleskop til dato, er planlagt til opsendelse i 2018 og vil efterfølge Hubble Space Telescope, der efter sin opsendelse i 1990 har givet os nogle af de flotteste billeder af universets mange forskellige objekter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk