Grundsten til verdens største teleskop er lagt

Annonce:

I Chiles Atacama-ørken har man netop påbegyndt byggeriet af det, der kommer til at blive verdens største teleskop. Det skriver European Southern Observatory i en pressemeddelelse.

European Extremely Large Telescope (E-ELT), som det bliver kaldt, bliver bygget på et over 3.000 meter højt bjerg. Teleskopets kuppel kommer til at måle 85 meter på tværs, og det såkaldte hovedspejl får en diameter på 39 meter.

Men teleskopet skal også kunne se galakser 13 milliarder lysår ude i rummet.

Teleskopet vurderes at blive banebrydende for udforskningen af rummet. Det vil kunne give os viden om universets tidligste udviklingsstadier og gøre os klogere på, hvor vi stammer fra, og det vil kunne lede efter spor efter liv, blandt andet på stjerner og planeter i vores egen galakse, Mælkevejen.

Nu er den første sten altså lagt på byggegrunden, der er doneret til projektet af den chilenske regering, og ved en ceremoni i ørkenen med deltagelse af blandt andre Chiles præsident, Michelle Bachelet Jeria, blev det kaldt begyndelsen på en ny astronomisk æra.

»Det, vi bygger her, er mere end et teleskop. Det er et af de tydeligste eksempler på videnskabelig og teknologisk formåen samt på det ekstraordinære potentiale i internationalt samarbejde,« sagde Chiles præsident i sin tale ved fejringen ifølge pressemeddelelsen.

Teleskopet, der finansieres af European Southern Observatory (ESO), og som har en værdi af cirka 7,5 milliarder kroner, forventes at være klart til brug i 2024.

Annonce:

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts