Fremtidens solceller dyrket af vidundermateriale
Nanotynde tråde dyrket af flager af 'vidundermaterialet' grafen kan blandt andet blive fremtidens solceller, billigere og mere effektive end siliciumchips.

Nanotynde tråde af halvlederstoffet galliumarsenid vokser som stilke på en svampehat af gallium. Disse stilke kan bruges i blandt andet effektive solceller og bøjelig elektronik. (Foto: CrayoNano)

Nanotynde tråde af halvlederstoffet galliumarsenid vokser som stilke på en svampehat af gallium. Disse stilke kan bruges i blandt andet effektive solceller og bøjelig elektronik. (Foto: CrayoNano)

Dette er en ny teknologi, som kan revolutionere elektronik, mener firmaet CrayoNano, som skal videreudvikle og kommercialisere teknologi fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim.

Flere af de ansatte har baggrund som forskere fra NTNU, og i første omgang vil de vise, hvad teknologien er god for ved at lave solceller.

Nanotråde af halvlederen galliumarsenid

I et laboratorium på NTNU popper der noget op, som ligner små svampe. Men skovbunden er en supertynd flade af grafen, kulstofatomer i sekskantet hønsenetmønster.

Hatten på svampene er af grundstoffet gallium, men den nyttige del af nanosvampen er stilken. Den er bare en tusindedel millimeter tyk, og har helt specielle elektriske egenskaber.

Egenskaberne kommer ikke kun af den lille størrelse, men også af materialet; stoffet galliumarsenid.

Video: CrayoNano via YouTube

Dette stof er en halvleder, som blandt andet bruges i transistorer og anden elektronik, og altså også i solceller.

Solcellerne bruges allerede i satellitter

»Vi udvikler næste generation af solceller med dette materiale,« siger dr. Dong-Chul Kim på NTNU. Han har en baggrund i elektronikgiganten Samsung og er nu projektleder i CrayoNano.

»Galliumarsenid giver en høj effektivitet i solceller, noget der godt kendt i forvejen,« supplerer han.

Dette bekræfter Trygve Mondstad, forsker ved Afdeling for solenergi på Institut for energiteknik (IFE) i byen Kjeller.

»Solceller af galliumarsenid (GaAs) bruges ofte i satellitter, hvor kravene til ydelse er store. Men galliumarsenid er et meget dyrere materiale end silicium, som almindelige solceller er lavet af,« siger han.

Lavere pris med nanotråde

Et regelmæssigt gitter af halvlederen galliumarsenid bygges op ud fra det sekskantede mønster af kulstofatomer i underlaget af grafen. (Foto: CrayoNano)

Her kan den specielle metode fra CrayoNano give en forbedring. Metoden er skildret i tidsskriftet Nano Letters.

»Vi har kun brug for ganske lidt materiale for at lave nanotråde. Dermed kan solcellerne få en mere rimelig pris,« siger Dong-Chul Kim.

Også det supertynde underlag af grafen giver store besparelser frem for et tykt underlag af galliumarsenid, som ellers ville skulle bruges.

»Når galliumarsenid er formet i tynde tråde, vil overfladen, som absorberer sollys, desuden blive meget større, end hvis stoffet var en plan flade. Dermed bliver materialeforbruget meget mindre end i almindelige solceller,« supplerer Tyngve Mondstad.

Flere lag suger solenergi

En anden fordel ligger i underlaget af grafen. Det er både en vældig god strømleder og er gennemsigtigt.

Nanotrådene vokser op fra grafenunderlaget. (Foto: CrayoNano)

»Næste trin i udviklingen bliver at lægge flere lag af dette materiale oven på hinanden. Hvert af lagene er gennemsigtige. De kan udstyres med hver sin type halvleder, som suger solstråler af forskellige farver til sig. Dermed bliver effektiviteten endnu bedre,« siger Dong-Chul Kim.

Bedre end grafen alene

Det nye hybridmateriale kan bruges til meget mere end solceller. Flere typer elektronik kan få nytte af superstoffet grafen.

Da grafen leder strøm så godt, har der været lavet forsøg på at lave datakredse af grafen alene. Men de forsøg har kun været delvist vellykkede. Grafen er ikke en specielt god halvleder.

Det nye hybridmateriale med tråde af halvlederen galliumarsenid på grafenunderlag kan løse dette problem. For at lave elektriske kredse, er der også brug for et toplag af elektriske kontakter, som binder kredsene sammen.

Bøjelige skærme og el-tøj

Da grafen er bøjelig, kan hybridmaterialet også bruges i for eksempel bløde dataskærme med LED-teknologi.

Galliumatomerne absorberes og samler sig til små dråbelignende enheder på grafenunderlaget. (Foto: CrayoNano)

Såkaldt e-papir, som er kendt fra Kindles eReader, har også været lavet i bøjelige varianter. Hidtil har de været lavet af polymer, men grafen leder strøm meget bedre.

Også tøj med indbyggte elektronik kan få nytte af det nye hybridmateriale. Grafen er superlet og meget stærkt og knækker ikke så let, når det foldes.

3D-elektronik med nanotråde i lag på lag

Længere frem i tiden ser Dong-Chul Kim lag på lag med grafen og halvledertråde, som laver datakredse i tre dimensioner.

Dette er et udgangspunkt for at producere halvlederkomponenter på en ny måde. Halvledere dyrket på grafen kan omforme hele halvlederindustrien, ifølge en pressemeddelelse fra CrayoNano.

»Der forskes i flere metoder til at gro nanotråde, og der er stadig mange praktiske problemer, som skal løses for at lave virkelige produkter af denne teknologi,« kommenterer Knut Aasmundtveit, som er lektor ved Institut for mikro- og nanoteknologi ved Høgskolen i Vestfold.

»Men dette lægger forskerne i CrayoNano ikke skjul på, og jeg synes det er en spændende teknologi, de har udviklet, som er værd at udvikle videre på,« siger Knut Aasmundtveit til forskning.no.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk