CRISPR-metoden får grønt lys i forsøg med kræftpatienter

Annonce:

KORT NYT FRA UDLANDET:

Den genteknologiske metode, CRISPR, som kan klippe i forskellige gener, har fået det første grønne lys til at blive brugt på kræftpatienter i et amerikansk studie.

Forskere fra University of Pennsylvania har fået lov at bruge metoden hele tre steder i celler hos kræftsyge. Det er det amerikanske råd Recombinant DNA Advisory Committee (RAC), der vurder sikkerhed og etik ved genmanipulation, som har givet tilladelsen. Det skriver nature.com.

»Cellebehandling for kræftceller er meget lovende, men størstedelen af de personer, der får denne behandling, har en en sygdom, som er tilbagevendende,« fortæller Edward Stadtmauer, der professor i medicin ved University of Pennsylvanier, til nature.com.

Ved at benytte sig af CRISPR håber forskerne, at de kan undgå at kræftcellerne vender tilbage. Forskerne vil nemlig tage T-cellerne, som er kroppens naturlige immunceller, ud fra 18 patienter, som har kræft. På T-cellerne vil de så bruge CRISPR-metoden tre gange, til at klippe-klistre i tre forskellige gener.

Første gang skal CRISPR bruges til at sætte et protein ind, som designet til at finde kræftceller, også signalere til T-cellen, at den skal angribe dem. Anden gang skal CRISPR bruges til at fjerne et gen fra T-cellen, som kan gå ind og påvirke det designede gen, som de vil sætte ind.

Tredje gang CRISPR-metoden skal bruges i cellen, er det for at fjerne det gen, som laver det protein, som gør, at kræftcellerne kan identificere T-cellerne som immunceller, og derved slukke for T-cellen. Ved at fjerne dette gen, kan kræftcellerne altså ikke bruge den angrebsmekanisme de plejer. Immunsystemet kan derfor selv bekæmpe kræftcellerne, fordi de ikke længere kan slukkes af dem.

Annonce:

Nu mangler forskerne bare at få godkendt deres forsøg af U.S. Food and Drug Administration, FDA, som godkender medicin og fødevarer i USA. Derudover skal de etiske råd på de indblandede universiteter og institutter også godkende forsøgene.

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts