Villum Fonden giver 70 millioner til vild forskning
research science scientist

38 håbefulde forskere har modtaget i alt 70 millioner kroner fra VILLUM FONDEN til at undersøge, om deres potentielt banebrydende ideer kan realiseres. (Foto: Shutterstock)

13 juni 2017

Med Villum Eksperimentet viser Villum Fonden, at der er endog meget højt til loftet i forskningsmiljøet.

38 tekniske og naturvidenskabelige hjerner er blevet belønnet med i alt 70 millioner kroner til at forske i, om deres nytænkende og paradigmeudfordrende ideer kan ændre den måde, vi anskuer verden.

Det skriver The Velux Foundations i en pressemeddelelse.

Bevillingerne, som lyder på mellem 1 og 2 millioner kroner, giver forskerne mulighed for at dedikere op til to år på at eksperimentere med så forskellige ting som tarmmikrobiotas betydning for vores tæmning af vilddyr til omdannelse af CO2 til grønne materialer.

Anonym udvælgelse

De 38 forskere er blevet udvalgt blandt 349 ansøgere, som delte deres vildeste og mest opfindsomme forskningsideer.

Selve udvælgelsesprocessen har ifølge Villum Fonden også været et eksperiment, idet alle ansøgningerne har været anonyme for dem, der skulle bedømme ideerne – i modsætning til den normale procedure med peer review-bevillinger. 

På den måde har ansøgerne kunnet føle sig fri til at give deres skæve ideer frit løb uden frygt for at blive »'hængt ud' af deres fagfæller«, skriver Villum Fonden. 

Du kan læse den samlede oversigt over bevillinger og eksperimenter her.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.