Stor blockchain-satsning skal hjælpe den danske fødevarebranche
Kilde: 
23 maj 2019

Blockchain har de seneste år været lidt af et buzzword i finansverdenen - især i forbindelse med Bitcoin og andre former for kryptovaluta.

Det har samtidig været indlysende, at teknologien også kunne bruges til mange andre ting, og det udforsker DTU Fødevareinstituttet nu i et nyt projekt, der skal hjælpe den danske fødevarebranche, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Hvad er blockchain?

»Finansbranchen har med succes taget den nye teknologi til sig, og vi mener, tiden er inde til, at også fødevarebranchen gør brug af den,« siger Henning Høgh Jensen, der er afdelingschef på DTU Fødevareinstituttet og projektleder på det nye projekt, ifølge pressemeddelelsen.

»Med blockchainteknologi vil det være muligt at etablere en platform til deling af data på tværs af hele jord-til-bord-kæden på en sikker og effektiv måde,« fortæller han desuden.

Projektet kaldes Bottom-up Blockchain-værdikæder og gennemføres af DTU, det danske innovationscenter i Silicon Valley og Industriens Fond, der har bevilget 3,6 millioner kroner til initiativet i forbindelse med fondens arbejde med blockchainteknologi i dansk erhvervsliv.

Projektet har to formål:

  1. At dokumentere fødevarers vej fra jord til bord
  2. At forhindre plagiering af danske fødevarer

Danmark er kendt verden over for at have en høj fødevaresikkerhed, og danske fødevareproducenter har ry for at fremstille varer af høj kvalitet.

Derfor er danske fødevareproducenter ofte udsat for, at kopivarer lavet med dårligere råvarer bliver solgt som 'Made in Denmark', skriver DTU Fødevareinstituttet.

En blockchainteknologi vil gøre det muligt for danske fødevareproducenter at skabe dokumentation og gennemsigtighed for deres varer.

»Bliver sporingen og kvalitetssikringen af fødevarer bedre af at benytte blockchainteknologien, så slår vi to fluer med et smæk: Bedre dokumentation af en dansk styrkeposition og gode erfaringer med en ny teknologi,« siger Thomas Hofman-Bang, der er administrerende direktør i Industriens Fond, til pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: 5 ting, vi kan bruge blockchain til

Projektet vil især gavne mindre og mellemstore danske virksomheder, der producerer kvalitetsprodukter, som koster væsentligt mere end lignende produkter, og som derfor kan være sårbare over for plagiering.

Blockchainløsningerne vil blive udviklet af DTU Compute, som har stor ekspertise på det felt. I projektet deltager også DTU Skylab, en række selvstændige konsulenter og it-eksperter fra USA.

LÆS OGSÅ: Bitcoin: Her er alt, du skal vide

LÆS OGSÅ: Bitcoins strømforbrug er større end hele Danmarks, men det kan nedsættes med 99,99 procent

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.