Modificeret træ: Træ, der hverken rådner eller bliver vådt
Vådt træ rådner, men modificeret træ er behandlet med miljøvenlig teknologi, så det ikke kan rådne. Hemmeligheden ligger i at holde træet tørt, selv når det regner på det.
Træ rådner og bliver mørt, når det står udenfor og bliver vådt. Modificeret træ har ikke ret meget plads til vand inde i materialet. Derfor kan det holde sig tørt og undgå at rådne. (Foto: Shutterstock)

Træ rådner og bliver mørt, når det står udenfor og bliver vådt. Modificeret træ har ikke ret meget plads til vand inde i materialet. Derfor kan det holde sig tørt og undgå at rådne. (Foto: Shutterstock)

Træ rådner og bliver mørt, når det står udenfor og bliver vådt. Modificeret træ har ikke ret meget plads til vand inde i materialet. Derfor kan det holde sig tørt og undgå at rådne. (Foto: Shutterstock)

Har du en terrasse eller havemøbler lavet af træ? Så ved du, at der engang imellem skal skiftes et terrassebræt eller købes nye havemøbler, fordi træet er rådnet og blevet mørt.

Det sker, fordi træet bliver vådt i fugtigt vejr, og det får svampe til at spise træet. Det er helt naturligt og sker også ude i skoven, når gamle træer dør, men det er irriterende for ejere af terrasser eller havemøbler af træ.

Løsningen på problemet hedder 'modificeret træ'. Det er træ, som er behandlet med moderne og miljøvenlig teknologi, der holder træet tørt, selv når det regner direkte på det. Tørt træ rådner nemlig ikke. Bare se på træmøblerne i din stue eller træbjælkerne inde i dit hus.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vand har meget lidt plads i modificeret træ

Hvordan kan modificeret træ være tørt, når regnen samtidig drypper på det? For at forstå det er det nødvendigt at vide lidt om, hvordan træ naturligt er bygget op.

Træ består af lange, tynde rør som kaldes celler. De kan have forskellig størrelse, men er cirka en tiendedel af en millimeter brede og op til flere millimeter lange.

I midten af en celle er der et langt hulrum, som levende træer bruger til at transportere vand nede fra rødderne og op til bladene. Derfor er cellerne sat sammen ved siden af hinanden og i enden af hinanden, så de næsten alle sammen vender i samme retning.

På den måde danner hulrummene lange transportveje for vand langs med træets stamme. Det er faktisk kun 30-40 procent af et stykke træ, som består af cellernes vægge.

Resten af materialet er hulrum, som i det levende træ er fyldt med vand, men som er fyldt med luft i det tørre træ hjemme i husets træbjælker. Når dødt træ til gengæld er udenfor, og det regner på det, trænger vandet ind både i hulrummene og i cellernes vægge.

Det er her, modificeret træ kommer ind i billedet. Det er blevet behandlet, så der ikke kan være ret meget vand i cellernes vægge. For eksempel ved at få træet til at reagere med kemiske stoffer, som fylder cellernes vægge delvist op og optager plads fra vandet.

Træets celler har et langt hulrum, som levende træer bruger til at transportere vand fra rødder til bladene. Cellerne sidder for enden af hinanden og danner lange transportveje for vandet i træets stamme. (Foto: Shutterstock)

Træets celler har et langt hulrum, som levende træer bruger til at transportere vand fra rødder til bladene. Cellerne sidder for enden af hinanden og danner lange transportveje for vandet i træets stamme. (Foto: Shutterstock)

Modificeret træ standser svampenes kemiske bomber

Svampe, der spiser træ, er med til at fjerne døde træer ude i naturen, og de får næring ved at spise cellernes vægge. Samtidig bruger de hulrummene i træet til at komme rundt uden at skulle tygge sig igennem materialet fra en ende af.

Svampe spiser træ ved først at sende små kemiske stoffer ind i cellernes vægge, hvor de virker som kemiske bomber, der slår træets kemi i småstykker.

Derefter kan svampene fordøje småstykkerne ved hjælp af enzymer, på samme måde som bakterier i vores maver bruger enzymer til at nedbryde vores mad, efter vi først har tygget den.

For at svampene kan sende deres små kemiske bomber ind i træet, er der nødt til at være nok vand inde i cellernes vægge. Vandet skaber nemlig bittesmå kanaler med en diameter på kun nogle få vandmolekyler inde i cellernes vægge.

De kemiske stoffer kan ikke bevæge sig rundt eller komme ind i cellernes vægge, hvis der ikke er vand nok.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.

Du kan få og give gode råd, debattere og være med i overvejelser om artikler i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Uden vand kan svampene ikke få træet til at rådne

Svampe kan ikke spise modificeret træ, der er behandlet, så pladsen til vand i cellernes vægge er sænket 40 procent eller mere i forhold til ubehandlet træ.

Det viser en sammenstilling af data fra over 100 studier af forskellige typer modificeret træ. Selvom regnvand trænger ind i hulrummene i modificeret træ, holder cellernes vægge sig tørre nok til, at svampenes kemiske bomber ikke kan trænge ind.

Og derfor rådner materialet ikke.

Når vi skal udvikle nye typer modificeret træ, er det er altså vigtigt at vide, hvor vandet er henne i træet efter behandlingen. Derfor undersøger vi for tiden, hvordan forskellige behandlinger til at lave modificeret træ ændrer på blandt andet pladsen til vand i cellernes vægge.

For man ved faktisk ikke, hvordan vandet fordeler sig i cellernes vægge og hulrum i forskellige typer modificeret træ. Det vil vi finde ud af.

Modificeret træ kan erstatte giftigt, trykimprægneret træ

Tidligere var det populært at anvende trykimprægneret træ til konstruktioner, der skulle holde længe udendørs.

Trykimprægneret træ indeholder giftstoffer, som holder svampene væk, men det er ikke en miljøvenlig løsning.

Modificeret træ indeholder ikke gift, og det kan produceres af træ fra den lokale skov. Det er derfor også et godt alternativ til at bruge tropisk træ med lang, naturlig holdbarhed, der skal importeres langvejs fra.

Næste gang du skal bygge en træterrasse, kan du derfor med fordel kigge efter modificeret træ. Så undgår du, at foden går gennem terrassen, fordi træet er blevet mørt af råd.

Denne artikel bygger bl.a. på Emil Engelund Thybrings og Maria Fredrikssons forskning ved Københavns- og Lunds Universitet i samarbejde med den danske virksomhed Wood Treatment Technology. Hverken Emil eller Maria har økonomiske interesser i foretagendet. Forskningen støttes af det europæiske grænseregionale forskningsprogram Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk