Har kunstig intelligens knækket koden bag mystisk manuskript?

Med en ny computeralgoritme er to amerikanske forskere måske kommet nærmere at knække koden bag det berømte 'Voynich-manuskript'. (Foto: Wikimedia Commons)

Med en ny computeralgoritme er to amerikanske forskere måske kommet nærmere at knække koden bag det berømte 'Voynich-manuskript'. (Foto: Wikimedia Commons)

Kilde: 
29 januar 2018

Kunstig intelligens forbindes typisk med kodning af selvkørende biler og hyperintelligente robotter, men nu har to forskere gjort brug af den kunstige intelligens til at knække koden på noget så umoderne som et ældgammelt manuskript.

Nogle af manuskriptets sider kan foldes ud til hele diagrammer, uden at nogen dog endnu har kunnet gennemskue, hvad de handler om. (Foto: Wikimedia Commons)

To forskere fra University of Alberta i Canada har nemlig fået en computer til at udarbejde en algoritme, der, ifølge forskerne bag, kan tyde et hidtil utydeligt manuskript, skriver newatlas.com.

Det drejer sig om det såkaldte Voynich-manuskript, der, siden det blev købt af den polske antikvar Wilfrid Voynich i 1912, har været et mysterium blandt historikere og lingvistikere.

Manuskriptet menes at være skrevet mellem det 15.- og 16. århundrede, og ikke engang tekstens sprog hersker der enighed om på trods af mange forskellige hypoteser.

Manuskriptet menes at være skrevet mellem det 15.- og 16. århundrede, men hidtil har det været vanskeligt overhovedet at fastslå, hvilket sprog det er skrevet på. (Foto: Wikimedia Commons)

De to forskere mener i første omgang at have løst mysteriet omkring tekstens sprog. De har således skabt en algoritme, der har kodet teksten på baggrund af prøver fra 400 forskellige sprog.

»Det viste sig, at over 80 procent af af ordene fandtes i den hebraiske ordbog,« forklarer Greg Kondrak, professor i computervidenskab på University of Alberta, til newatlas.com.

At identificere skriften som hebraisk er bare første skridt. Nu skal forskerne finde ud, hvad der står i teksten, hvilket heller ikke er ligetil, da mange sætninger umiddelbart ikke giver meget mening, fortæller han til newatlas.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Transactions of the Association for Computational Linguistics og tilføjer altså endnu en hypotese til løsningen af Voynich-mysteriet.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.