Forskere slår rekord med solcelle - effektivitet på næsten 40 procent

Den nye type solcelle, som her lyser rødt under blåt lys. (Foto: Wayne Hicks, NREL)

Den nye type solcelle, som her lyser rødt under blåt lys. (Foto: Wayne Hicks, NREL)

Kilde: 
24 maj 2022

Der er en ny rekordholder i byen, når det kommer til solceller.

Det er således lykkedes at fremstille en solcelle, der har en effektivitet på hele 39,5 procent - 0,3 procentpoint højere end den hidtidige rekordholder. 

Det skriver ScienceAlert om et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Joule. 

Målingen er lavet på den såkaldte 1-sol-markør-skala, der er en standardiseret måde at måle sollys på. Og det er altså målt ud fra denne skala, at næsten 40 procent af sollyset nu kan blive konverteret direkte til elektricitet. 

Rekorden er lavet med solcelle-typen triple-junction III-V tandem, der oftest bruges på satellitter eller rum-køretøjer.

Forskerne bag det nye studie, der blandt andre tæller fysiker Myles Steiner fra National Renewable Energy Laboratory i Colorado, USA, har formået at optimere solcellen. 

Og selve teknikken bag er, som ScienceAlert bemærker, temmelig kompleks, men den overordnede idé er, at materialerne er blevet optimeret og gjort så tynde som muligt. Angiveligt skulle det minimere den mindste mængde energi, der skal til for at få strømmen til at 'flyde'. 

De 39,5 procent er det højeste, der nogensinde er målt ud fra 1-sol-målesystemet, og selvom det ganske vist stadig er i udviklingsfasen, er der ifølge forskerne potentiale til, at selvsamme optimerede solceller kan blive en ny standard inden for solcellers effektivitet.

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.