ESA vil også til Venus: Annoncerer banebrydende EnVision-mission
ESA's portrættering af EnVision

EnVision vil give et helstøbt billede af Venus fra dens indre kerne til den øvre atmosfære, for at afgøre hvordan og hvorfor Venus og Jorden har udviklet sig så forskelligt. (Illustration: ESA)

EnVision vil give et helstøbt billede af Venus fra dens indre kerne til den øvre atmosfære, for at afgøre hvordan og hvorfor Venus og Jorden har udviklet sig så forskelligt. (Illustration: ESA)

Kilde: 
11 juni 2021
  • Hvorfor undergik Venus i løbet af planetens historie en dramatisk klimaforandring, som gjorde den ubeboelig, når dens nabo, Jorden, er frodig og grøn?
  • Hvad var det, som gav Venus den giftige atmosfære og indhyllede planeten i tykke skyer af svovlsyre?
  • Forudsiger Venus Jordens skæbne, hvis vores planet en dag bukker under for en voldsom drivhuseffekt?

Det er bare nogle af de spørgsmål, Det Europæiske Rumagentur ESA skal udforske på deres EnVision-mission til Venus. 

Missionen blev valgt som den næste Venus-mission af ESA’s Science Programme Committee 10. juni med forventet opsendelse tidligt i 2030’erne, skriver ESA i en pressemeddelelse.

»En ny æra i udforskningen af vores nærmeste, men ufatteligt anderledes naboer i Solsystemet venter på os. Sammen med de nyligt annoncerede NASA-ledede Venus-missioner får vi et utroligt omfattende forskningsprogram på denne gådefulde planet langt ind i det næste årti,« siger Günther Hasinger, Director of Science i ESA, i pressemeddelelsen.

Her kan du se, hvordan EnVisions instrumenter skal bruges til at undersøge Venus. (Video: ESA)

Ombord på EnVision vil der både være spektrometre til at studere atmosfæren og planetens overflade og en sounder til at undersøge den underjordiske lagdeling.

Næste skridt for EnVision er, at satellitten skal designes, og instrumenterne ombord færdiggøres. Når EnVision tager afsted mod Venus, vil det tage den omkring 15 måneder at nå vores naboplanet. 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.